10 belangrijke vragen om te stellen aan een kinderopvang

Hoera, jij bent of je partner is zwanger! Een leuke en spannende tijd breekt aan, vol met ‘eerste keren’. Naast alle voorpret zoals het inrichten van de babykamer en het bedenken van een leuke naam, zijn er ook een aantal praktische zaken die je moet regelen. Voor veel jonge ouders is het vinden van een geschikt kinderdagverblijf daar één van. Want als jij en je partner straks allebei weer aan het werk zijn, wil je je kindje natuurlijk naar het best mogelijke opvangadres brengen. Maar hoe weet je nou welk kinderdagverblijf je moet kiezen? Tip 1: neem contact op met een aantal kinderdagverblijven bij jou in de buurt en vraag of je langs kunt komen voor eenrondleiding. Tip 2: met de volgende tien vragen stap jij goed voorbereid de wondere wereld van het kinderdagverblijf binnen! Dat maakt de keuze uiteindelijk vast wat makkelijker.

 

“Welkom in de wondere wereld van het kinderdagverblijf!”

 

 

10 belangrijke vragen op te stellen aan de kinderopvang:

  1. Wat is jullie pedagogisch beleid?
  2. Wat is de groepsindeling en groepsgrootte?
  3. Wat zijn jullie openingstijden, brengtijden en haaltijden?
  4. Uit welke contractvormen kan ik kiezen?
  5. Wat zit er allemaal bij de prijs inbegrepen?
  6. Wat gebeurt er als mijn kind ziek is op ziek wordt op de opvang?
  7. Hoe houden jullie de ontwikkeling van mijn kind bij?
  8. Hoe worden ouders betrokken bij de opvang?
  9. Wat is jullie voedingsbeleid?
  10. Wat is jullie deurbeleid?

Hier onder leggen wij bij elke vraag uit om welke reden de betreffende vraag belangrijk is.

 

1. Wat is jullie pedagogisch beleid?

Voordat een kinderopvangorganisatie in het Landelijk Register Kinderopvang kan worden opgenomen, moet de organisatie een pedagogisch beleidsplan hebben geschreven. Hierin moet o.a. staan omschreven hoe de organisatie de ontwikkeling van het kind volgt en stimuleert, en vanuit welke pedagogische visie de medewerkers werken. Een goede kinderopvang heeft dus een duidelijk omschreven pedagogisch beleidsplan. Omdat dit beleidsplan uiteindelijk voor een groot deel bepaalt hoe er op het kinderdagverblijf gewerkt wordt en hoe er met de kinderen wordt omgegaan, is dit één van de belangrijkste onderwerpen om naar te informeren. Kan degene die jou rondleidt je vertellen wat er in het pedagogisch beleid staat omschreven? Op een goed kinderdagverblijf zijn de medewerkers natuurlijk goed op de hoogte van het pedagogisch beleid. Hoe worden de kinderen benaderd? Wordt er gestraft, of werken ze vanuit een positieve benadering? Allemaal vragen die jou helpen bepalen of de werkwijze van het kinderdagverblijf aansluit bij jouw eigen ideeën over opvoeding en ontwikkeling.

Bekijk het pedagogisch beleid van Monkey Donky

2. Wat is de groepsindeling en -grootte?

Eén van de onderwerpen die je ongetwijfeld tegen zult komen in je zoektocht naar een geschikt kinderdagverblijf, is of de groepen op de locatie horizontaal of verticaal zijn ingedeeld. Werkt het kinderdagverblijf met horizontale groepen, dan worden de kinderen op basis van hun leeftijd bij een groep ingedeeld. Er is dan bijvoorbeeld een babygroep voor baby’s tot één jaar, een dreumesgroep van één tot twee of tweeënhalf jaar, en een peutergroep voor driejarigen. Het voordeel van een horizontale groep is dat de leiding vaak gespecialiseerd is in hun specifieke doelgroep, en ook de ontwikkeling van deze doelgroep gericht kan stimuleren. Worden de groepen verticaal ingedeeld, dan zitten kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar in de groep, bijvoorbeeld van nul tot vier jaar. Kinderen leren dan al van jongs af aan om met kinderen van andere leeftijden om te gaan, en broertjes en zusjes kunnen vaak in dezelfde groep worden opgevangen.

Naast de indeling van de groepen kan ook de grootte van de groepen, dus hoeveel kinderen er tegelijk op een dag kunnen zijn, doorslaggevend zijn in jouw keuze. Vraag ook hoeveel leiding er aanwezig is als het maximum aantal kinderen aanwezig is. Kinderdagverblijven moeten zich houden aan de BKR, de beroepskracht-kindratio. Deze wet bepaalt hoeveel beroepskrachten minimaal ingezet moeten worden bij een bepaald aantal kinderen op de groep.

Meer informatie: hoeveel begeleiders zijn er per kind in de kinderopvang?

 

“Het pedagogisch beleidsplan: een belangrijk
onderwerp om naar te informeren”


3. Wat zijn jullie openingstijden, breng- en haaltijden?

Een belangrijke praktische vraag voor als je weer aan het werk gaat, want lukt het jou of je partner straks om jullie kindje op tijd weg te brengen en weer op te halen? Want als de openingstijden van het kinderdagverblijf niet goed aansluiten op jouw werkdag, zit je alsnog met een probleem. Sommige kinderdagverblijven bieden vervroegde of verlengde opvang, zodat je al voor of tot na de reguliere openingstijden terecht kunt. Heeft het kinderdagverblijf vaste breng- en haaltijden, of maakt het niet uit hoe laat je kindje komt? En stel dat je eens een opvangdag wilt ruilen, of je hebt een dagje extra nodig, wat is daarin het beleid?

4. Uit welke contractvormen kan ik kiezen?

Bedenk voordat je bij een kinderdagverblijf gaat kijken hoeveel opvang jullie straks daadwerkelijk nodig hebben. Is dat het hele jaar door, of bijvoorbeeld in de schoolvakanties niet? Misschien heb je een baan met wisselende diensten, en heb je de ene week twee dagen opvang nodig en de andere week drie. Bij veel kinderdagverblijven kun je kiezen uit verschillende soorten contracten, zodat de opvang goed aansluit bij jouw situatie. Vraag wat de mogelijkheden zijn, en wat dit voor de uurprijs betekent. Heb je recht op kinderopvangtoeslag, houd er dan rekening mee dat bij een hogere uurprijs je eigen bijdrage vaak hoger uitvalt.

Meer vragen over contractvormen bij Monkey Donky

5. Wat zit er allemaal bij de prijs inbegrepen?

Luiers, spenen, fruithapjes, flesvoeding, brood en tussendoortjes; er komt nogal wat kijken bij een dagje kinderopvang. Heel handig dus als dit allemaal bij de prijs inbegrepen zit, en jij ’s ochtends alleen maar je kindje hoeft mee te nemen. Vraag daarom wat er allemaal bij de prijs inbegrepen zit en of er dingen zijn die je zelf mee moet nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan een slaapzakje of beddengoed. En wat zijn de regels als jouw kind bijvoorbeeld glutenvrij moet eten of allergisch is voor een bepaald luiermerk?

 

“Vast of flexibel, een ochtend of de hele dag: uit welke
contracten kun jij kiezen?”

 

6. Wat gebeurt er als mijn kind ziek is of ziek wordt op de opvang?

Als je kind een keertje ziek is, is het belangrijk om te weten of hij/zij dan welkom is op het kinderdagverblijf. Wat is het beleid hierin? En mocht je kind onverhoopt een keer ziek worden gedurende een opvangdag, wat gebeurt er dan? Wordt er medicatie gegeven of moet je je kind komen ophalen? Voor dit soort situaties is het ook handig om te bedenken wiens telefoonnummer je als noodnummer wilt doorgeven aan het kinderdagverblijf, zodat de leiding diegene kan bellen als ze jou niet kunnen bereiken.

7. Hoe houden jullie de ontwikkeling van mijn kind bij?

Kinderdagverblijven zijn verplicht om de ontwikkeling van het kind regelmatig met de ouders te bespreken. Ook naar de buitenschoolse opvang of basisschool moet een overdracht plaatsvinden m.b.t. de ontwikkeling van het kind. De manier waarop de ontwikkeling wordt bijgehouden, verschilt per kinderdagverblijf. Hoe doen ze dat bij het kinderdagverblijf waar jij een kijkje gaat nemen? En hoe vaak zul jij worden uitgenodigd voor een gesprek om de ontwikkeling van je kind te bespreken?

8. Hoe worden ouders betrokken bij de opvang?

Je kunt natuurlijk genoegen nemen met de overdrachtsmomenten als jij je kindje weg brengt en ophaalt, maar misschien vind jij het leuk om ook buiten de opvangdagen betrokken te zijn bij het kinderdagverblijf. Is er een oudercommissie waar je plaats in kunt nemen, of worden er activiteiten georganiseerd waarbij de hulp van ouders ingeschakeld wordt? Van tuinfeest tot voorleesdagen, en van klusavonden tot kerstborrels: de manieren waarop jij als ouder betrokken wordt bij de opvang kunnen heel gevarieerd zijn.

 

“Waar is hier de nooduitgang? Is die goed toegankelijk?”

 

9. Wat is jullie voedingsbeleid?

Steeds meer ouders denken bewust na over het voedingspatroon van hun kind, en steeds meer kinderdagverblijven stellen een voedingsbeleid op dat aansluit op de wensen van ouders. Heb je hier zelf ook duidelijke ideeën over, vergeet hier dan niet naar te informeren. Worden er bijvoorbeeld regelmatig suikerhoudende producten aangeboden, zijn de fruithapjes gemaakt van vers/biologisch fruit en hoe zit het met traktaties?

Bekijk hier het voedingsbeleid van Monkey Donky

10. Wat is jullie deurbeleid?

Het lijkt misschien een gekke vraag om te stellen, maar aangezien het kinderdagverblijf straks voor jouw kostbaarste bezit gaat zorgen is het helemaal niet raar om te informeren naar het deurbeleid en de veiligheid en privacy van jouw kindje in het algemeen. Kan iedereen zomaar het kinderdagverblijf binnenlopen, of wordt er bijvoorbeeld met een deurcode of camera gewerkt? Is de buitenruimte afgesloten of vrij toegankelijk? Worden er foto’s gemaakt van de kinderen, en zo ja worden die openbaar gepubliceerd? Let er ook eens op of alle nooduitgangen vrij zijn en niet zijn dichtgebouwd met speelgoed of boxen.

Met bovenstaande tien vragen kom je een heel eind als je op een kinderdagverblijf een kijkje gaat nemen! Tóch voegen we nog een bonusvraag toe, namelijk: is er een plekje beschikbaar voor mijn kind? De economie trekt aan, steeds meer mensen vinden een baan en daarmee zit ook de kinderopvang weer in de lift. Op sommige kinderdagverblijven bestaan daarom wachtlijsten voor de populaire opvangdagen. Schrik hier niet van maar denk na over een creatieve oplossing als voor jouw gewenste opvangdag een wachtlijst bestaat. Je kunt in gesprek gaan met je werkgever om te kijken of je (tijdelijk) op een andere dag kunt werken, of misschien is er wel een opa of oma of gastouder die je met alle liefde een aantal weken uit de brand helpt. Ook bieden sommige kinderdagverblijven de mogelijkheid om je kindje tijdelijk op een andere groep of locatie op te vangen, totdat er een plekje beschikbaar is op de locatie van je keuze. Schroom niet om hiernaar te vragen, een goed kinderdagverblijf zal graag met je meedenken.

 

Ook al valt het misschien niet onder het kopje ‘voorpret’, stel je zoektocht naar een fijn kinderdagverblijf niet uit tot het zwangerschapsverlof maar oriënteer je op tijd op je opvangkeuzes.

Rondleiding

Zijn er bij jou in de buurt meerdere kinderdagverblijven om uit te kiezen? Dan is het helemaal niet gek om bij een stuk of drie een rondleiding aan te vragen. Stel vragen, kijk goed rond, en proef de sfeer. Veel succes!

Foto van MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?