Heerlijk ontspannen: 5 redenen om je baby te masseren

babymassage groningen Voor veel aanstaande ouders is het één van de dingen waar tijdens de zwangerschap het meest naar uitgekeken wordt: veel met je baby knuffelen. Je hebt maanden toegeleefd naar het moment waarop je je kindje in je armen kunt houden, en als het eenmaal zover is doe je niets liever dan dat. En dan lees je over babymassage. Voegt dat nog iets extra’s toe? Je knuffelt toch al heel veel met je kleine kindje? Het korte antwoord: jazeker voegt dat iets extra’s toe! Wat de belangrijkste redenen zijn om voor babymassage te kiezen, vertelt Marjan Groeneveld, cursusleidster Samen Bevallen en specialist in baby- en kindermassage in de stad Groningen.

“Aanstaande ouders die bij mij de cursus Samen Bevallen volgen, vragen me regelmatig of en waarom ze hun baby zouden gaan masseren. Tegen hen zeg ik: doen! Niet alleen voor je kindje maar ook voor jou als papa of mama is het een fantastische manier om geborgenheid en ontspanning te creëren.” En zeg nou zelf, een relaxte en ontspannen baby, dat wil toch elke ouder? Hieronder lees je vijf redenen om vandaag nog met babymassage te beginnen!

 

1. Versterken van de band met je kind

Babymassage is een hele mooie manier om de band tussen jou en je kindje te versterken. Je leert elkaar steeds beter kennen omdat je het contact met je kindje intensiveert. Je kindje kent vanuit de buik niets anders dan geborgenheid en warm contact, en dat stimuleer je ook bij babymassage. Sterker nog: voor een baby is de behoefte aan lichamelijk contact even groot als de behoefte aan voeding! Door je baby te masseren versterk je de hechting met je kindje en voelt het zich veilig en vertrouwd bij jou. Met name voor de partner van de moeder is babymassage daarom een hele mooie manier om de band met hun baby te versterken. Zij missen tenslotte de 9 maanden hechting die een moeder al tijdens de zwangerschap heeft gehad.

 

2. Ontspanning en geluk bij ouder en kind

Wist je dat bij het masseren van je baby allerlei hormonen worden aangemaakt die gevoelens van geluk en ontspanning stimuleren? Met name het niveau van de hormonen serotonine en oxytocine stijgt. Serotonine is mede bepalend voor een prettige, ontspannen stemming. Oxytocine wordt ook wel ‘liefdeshormoon’ genoemd: dit hormoon stimuleert gevoelens van vriendschap, liefde en verbondenheid. Deze hormonen worden niet alleen bij je baby aangemaakt, maar ook bij jou! Ontspannen baby én een ontspannen papa of mama dus 😉

 

3. Slaap kindje slaap

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van babymassage en daaruit bleek onder andere dat baby’s die gemasseerd worden sneller in slaap vallen. Dokter Tiffany Field van het Touch Research Institute in Miami, VS, ontdekte dat kinderen die gedurende een paar weken elke dag een kwartiertje gemasseerd werden, maar liefst 13 minuten sneller in slaap vielen dan daarvoor. Waar de baby voorheen er gemiddeld 22 minuten over deed om in slaap te vallen, was dat na de babymassage slechts 9 minuten. En we hoeven natuurlijk niet uit te leggen wat voor positief effect een goed slapende baby op jou als ouder heeft 😉

 

4. Minder stress, meer plezier

Naast de gunstige effecten op het slaapgedrag van baby’s, blijkt uit fysiologisch onderzoek ook dat gemasseerde baby’s minder stresshormonen aanmaken. Dit zorgt er niet alleen voor dat je baby meer ontspannen is, maar ook dat het meer plezier heeft in het contact met jou. Een groot bijkomend voordeel hiervan is dat een baby die regelmatig gemasseerd wordt minder huilt dan een niet-gemasseerde baby.

 

5. Positieve ontwikkelingseffecten

Uit verschillende ontwikkelingstesten is gebleken dat gemasseerde baby’s beter scoren op oriënterend gedrag. Ze hebben meer interesse in hun omgeving, zijn alerter en vertonen minder ‘opgewonden’ gedrag dan baby’s die niet gemasseerd worden. Met opgewonden gedrag wordt o.a. huilen bedoeld. Doordat gemasseerde baby’s minder stresshormonen aanmaken, kunnen bepaalde hersenstructuren beter ontwikkelen en dit heeft uiteindelijk een positieve invloed op de algehele ontwikkeling van je baby.

Je leest het: redenen genoeg om voor babymassage te kiezen! Als je nog graag wat meer informatie ontvangt over babymassage en de mogelijkheden hierin, dan kun je contact opnemen met Marjan Groeneveld, Babymassage Groningen. Zij vertelt je heel graag alles dat je over het masseren van jouw baby wilt weten, en uiteraard kun je bij haar terecht voor een cursus baby- of kindermassage. Want wist je dat je ook je dreumes, peuter of kleuter kunt leren masseren? En mocht je je nu nog afvragen of er niet iets “aan de hand” moet zijn met je baby voordat je je tot babymassage wendt, dan is het antwoord: nee, zeker niet! Alle baby’s houden ervan om gestreeld, aangeraakt en geknuffeld te worden. Ook jouw baby!

MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?