Veel zwangere vrouwen krijgen de vraag minstens één keer in hun zwangerschap te horen: “Ga je straks ook borstvoeding geven?” Misschien is het iets waar je (nog) helemaal niet mee bezig bent, of misschien ben je je al druk aan het verdiepen in allerlei borstvoedingsfeitjes. Ben je benieuwd of het geven van borstvoeding iets voor jou zou kunnen zijn? We vroegen Brechje van Wakeren, eigenaresse van Kraamzorg De Geboorte én deskundige op het gebied van borstvoeding, naar haar ervaringen met borstvoeding. Brechje vertelt graag waarom borstvoeding een goede keuze voor jou kan zijn.
Inhoud
Toggle“Het mooie van borstvoeding is dat het helemaal voor jouw baby gemaakt is. Jouw lichaam zorgt ervoor dat de borstvoeding perfect aansluit op de behoefte van je baby. Er is geen andere voeding die dat zo goed kan!”, vertelt Brechje. Maar wát maakt die borstvoeding nou zo perfect? Brechje noemt vijf mooie voordelen van borstvoeding.
“Borstvoeding is helemaal voor jouw baby gemaakt.”
1. Borstvoeding bevat afweerstoffen
Borstvoeding is de enige voeding die levende afweerstoffen bevat. Je baby krijgt in de baarmoeder al antistoffen binnen via de placenta; deze beschermen je kind tegen ziekteverwekkers waar jij als moeder tijdens de zwangerschap mee in aanraking bent gekomen. Als je kindje eenmaal is geboren, kan de borstvoeding een nieuwe boost geven aan het afweersysteem van je kindje. Via de borstvoeding worden nieuwe antistoffen aan je baby meegegeven. Het is daarom -behalve dat het natuurlijk vervelend is voor mama- ook helemaal niet erg als je als pas bevallen mama wat verkouden bent, want je maakt dan direct afweerstoffen aan waar je kindje profijt van heeft.
2. Borstvoeding versterkt de band tussen moeder en kind
Of de borstvoeding nu goed loopt of niet zo lekker, of het nu veel of weinig moeite kost en of je het nu een paar dagen of een jaar volhoudt: het voedingsmoment is echt een momentje voor jou en je baby samen. Het is heel bijzonder om als moeder je kind, dat al negen maanden in jouw buik heeft gegroeid, ook buiten de buik met jouw voeding door te kunnen laten groeien. Bovendien versterkt het huid-op-huid contact, de geborgenheid en het knuffelen de band tussen jou en je kindje.
“Je baby wordt geboren met een maagje zo klein als een knikker.”
3. Borstvoeding wordt langzaam opgebouwd
In de eerste dagen na de bevalling is borstvoeding niet in overvloed aanwezig. Maar waarom niet? Je kind moet toch drinken en aansterken na zo’n heftige gebeurtenis als een bevalling? Wees gerust, je lichaam weet precies wat er moet gebeuren 😊.
Je baby wordt geboren met een maagje zo klein als een knikker. Dat maagje moet langzaam wennen aan het verwerken van voeding en het wordt langzaam steeds wat groter. Krijgt je baby te snel te veel voeding, dan zou het maagje te snel uitrekken. Je kunt wel raden waar dat toe leidt: een huilende baby met veel last van zijn of haar buikje. En precies daarom wordt de borstvoeding in de eerste vier dagen na de bevalling “gemaakt” en komt het rustig op gang. Je baby zal zelf aangeven dat het graag om de drie à vier uur wil drinken, zodat het maagje goed kan wennen aan de nieuwe voeding. Melk is tenslotte wel even iets anders dan vruchtwater 😉. Jouw lichaam zorgt ervoor dat je kind op dag vier of vijf, als het maagje inmiddels de grootte van een pingpongballetje heeft, precies genoeg borstvoeding tot z’n beschikking heeft. Knap geregeld hè!
4. Borstvoeding is goed verteerbaar
Jouw borstvoeding is helemaal afgestemd op de behoefte van je baby. Niet alleen qua hoeveelheid, maar ook qua voedingsstoffen. Een groot bijkomend voordeel hiervan is dat de borstvoeding voor jouw baby goed verteerbaar is. Er zit niks in dat je baby niet nodig heeft en het is speciaal voor je baby gemaakt. De darmen van je baby zijn daar erg blij mee, want zij kunnen de voeding goed verwerken. Hierdoor heeft je baby vaak minder last van krampjes. En daar zijn de nachtbrakende ouders dan weer heel blij mee 😉.
“Dankzij moeder natuur weet je baby de borst altijd te vinden.”
5. Je baby weet precies waar de voeding te vinden is
Wie wel eens een hongerige baby op zijn of haar arm heeft gehad, herkent vast het zoekende gesnuffel van een babysnoetje op zoek naar een borst om uit te drinken. Heb je je wel eens afgevraagd hoe het kan dat een baby zo goed weet waar ‘ie naar moet zoeken? Dat is echt een knap staaltje werk van moeder natuur! Want, geloof het of niet: de tepel en tepelhof van de moeder ruiken naar vruchtwater, zelfs na het douchen! Door dit voor je baby hele herkenbare geurtje, kan je baby de borst altijd vinden.
Borstvoeding, iets voor jou?
Bijzonder hè, hoe borstvoeding werkt! Voor veel moeders is het de perfecte keuze na de bevalling. Maar, niet voor iedereen. Hoe zit het bij jou? Wil je graag borstvoeding gaan geven of kies je voor flesvoeding? Mocht je nog twijfelen, dan helpen Brechje en Nienke van Kraamzorg de Geboorte in Groningen je graag verder. Zij kunnen je alles vertellen over borstvoeding, over hoe het goed op gang komt én op gang blijft. Kraamzorg de Geboorte geeft bovendien elke twee maanden een borstvoedingsvoorlichting (nu ook online!) bij verschillende verloskundigenpraktijken.