Inhoud
ToggleReizen met een baby: je bent niet de eerste en je zal ook niet de laatste zijn. De horrorscenario’s van een urenlang huilende baby in een vliegtuig met zuchtende en klagende passagiers om je heen… Moeilijk je niet opgelaten te voelen.
“Dagelijks vliegen honderden ouders met jonge kinderen naar een vakantiebestemming.”
Ter geruststelling: dagelijks vliegen honderden ouders met jonge kinderen naar een vakantiebestemming. En de meeste luchtvaartmaatschappijen houden goed rekening met ouders die met kleine kinderen vliegen. Toch is het fijn om te weten wat je alvast zelf kan doen om je baby, jezelf en je medereizigers een zorgeloze vlucht te bezorgen. Kinderopvang MonkyDonky legt uit.
Baby en vliegen
Voordat we bij de tips komen, nog even de kaders. Er zijn namelijk wel regels voor vliegen met baby’s. De regels verschillen per luchtvaartmaatschappij, dus vraag ze altijd even na. Over het algemeen geldt dat wanneer de baby zes weken oud is, het mee mag vliegen. Tegen een laag tarief of soms zelfs helemaal gratis.
Je baby zit dan bij jou of je partner op schoot, tenzij een reiswiegje of babybasket is gereserveerd. Let wel op: deze zijn alleen beschikbaar op intercontinentale vluchten en het zijn er vaak ook maar enkele, dus reserveer tijdig. Lees anders ook nog eens dit artikel van Airport Schiphol.
Dus, hoe pak je dat aan: vliegen met een baby? Onderstaande tips geven je een aantal handvatten. Heb je zelf nog tips die je graag deelt met andere ouders? Laat ze achter in een reactie onder dit artikel.
Tip 1: Maak een aparte paklijst voor je baby
Een goede voorbereiding is het halve werk als je met een baby op vliegvakantie gaat. Denk dus goed na over wat allemaal mee moet. Denk aan rompertjes, t-shirtjes, truitjes en broekjes: kleertjes voor warm, maar ook voor koel weer. Op zonnige bestemmingen koelt het na de middag namelijk vaak flink af. Denk ook aan de reisapotheek: het kan een keer voorkomen dat je kindje zich niet zo goed voelt. Neem zonnebrand mee met een extra hoge factor. Een hoedje. Knuffel en speelgoed. Verzorgingsproducten. En neem je ook een kinderwagen, buggy of draagzak mee?
“Maar onthoud vooral: het maakt niet uit als er een keertje een medepassagier klaagt”
Tip 2: Dit neem je mee als handbagage voor de baby
Van de paklijst die je hebt opgesteld, maak je nu een selectie: dit is handig om bij snel bij de hand te hebben voor de baby. Hieronder de items die zeker niet mogen ontbreken in de luiertas:
Luiers, billendoekjes en snoetendoekjes
Setje kleding (in het vliegtuig kan het koel zijn) en een dekentje
(wat je ook kan gebruiken voor een beetje privacy tijdens de borstvoeding
Water en babyvoeding (zie ook tip 3)
Een handdoek of matje om op te verschonen
Fles en lepeltje voor de voeding
Speen en speeltjes
Slabben en spuugdoekjes
Kleine snacks
Een extra t-shirt of trui voor jezelf, voor het geval de baby per ongeluk op je spuugt
Eventueel zetpilletjes
Tip 3: Babyvoeding in het vliegtuig: reserveer of neem zelf mee
Luiers, melkpoeder en potjesvoeding: sommige luchtvaartmaatschappijen bieden het standaard aan op hun vluchten. Dat is dan van tevoren te reserveren. Neem je zelf mee, houd dan rekening met de regelgeving voor handbagage. Voor de meeste vluchten is vloeibare babyvoeding toegestaan als je met een baby reist. Je kan echter geen water meenemen aan boord. Maar je kan wel navragen bij luchtvaartmaatschappij of zij dat aan boord kunnen verzorgen.
Door het droge klimaat in het vliegtuig, heeft je baby meer vocht nodig. Naast de voedingen, kun je nog wat water bijgeven. Drink ook zelf wat meer, helemaal als je borstvoeding geeft.
Lees de tips van Schiphol Airport ook na.
Tip 4: Handen vrij met een draagzak
Mag je een kinderwagen of buggy meenemen in het vliegtuig? En waar geef je die af: bij de incheckbalie al of bij de gate?
Wanneer je baby jonger is dan zes maanden, kun je het beste een kinderwagen meenemen op reis (met reiswieg). Een buggy biedt dan nog onvoldoende steun voor hun rug. Op het vliegveld wordt de kinderwagen al bij de incheckbalie ingecheckt: samen met de koffers gaat de kinderwagen het ruim in. Een inklapbare buggy mag mee tot je het vliegtuig instapt. Na het landen staat de buggy soms alweer direct voor je klaar, maar meestal moet je deze ophalen bij de bagageband of bij een afhaalbalie voor afwijkende bagage. Veel ouders kiezen daarom voor een draagzak. Daarmee heb je letterlijk je handen vrij. En dat is alleen maar fijn.
“Begin met een korte vlucht; er zijn genoeg mooie bestemmingen waarvoor je kort in het vliegtuig zit.”
Tip 5: Geef je baby wat te drinken tijdens het opstijgen en landen
Zorg dat je tijdens het opstijgen en landen een flesje paraat hebt. Er kan door het snelle klimmen of dalen een pijnlijke druk op de oortjes van je baby ontstaan. Je voelt het zelf ook vaak wel. Als je slikt, verdwijnt de druk weer. Bij je baby werkt dat hetzelfde. Geef dus een flesje of een voeding bij het opstijgen en landen. Door te slikken verdwijnt de druk op de oortjes en heeft je baby een prettige vlucht.
Tip 6: Bewaar de rust
Ja, het is wat, reizen met een baby. Maar laat je niet opjagen en wordt niet gestrest. Dat voelt de kleine natuurlijk gelijk aan. Dus neem de tijd om rustig in de auto naar het vliegveld te stappen. Zorg dat je genoeg tijd hebt om in alle rust bij de gate te komen.
Goed voorbereid vliegen met je baby
Hopelijk heb je wat aan bovenstaande tips. Maar onthoud vooral: het maakt niet uit als er een keertje een medepassagier klaagt. Dat kan gebeuren. Als ouder doe je je best, maar je kan nooit iedereen tevreden houden. Trouwens, in de top 5 van ergernissen in het vliegtuig staan huilende baby’s pas op nummer vijf. Er zijn dus grotere ergernissen in het vliegtuig: ongevraagd de stoel naar achteren zetten, het hinderlijk aanraken van de stoel, luidruchtige buren en het te snel opstaan na landen. En ben je nog niet helemaal zeker van je zaak? Begin anders eens met een korte vlucht; er zijn genoeg mooie bestemmingen waarvoor je kort in het vliegtuig zit.
Heb jij nog goede tips over reizen met een baby? Laat het ons weten!
Meer lezen over een vliegreis maken met een baby?
Artikel van Mama enzo: Vliegen met een baby:
http://www.mamaenzo.nl/baby/leren/vliegen-met-je-baby
15 tips voor vliegen met een baby geschreven door een ervaren mama: http://www.love2bemama.com/2014/01/25/15-tips-voor-vliegen-met-kinderen/
Blog van een gezin op reis:
http://www.gezinopreis.nl/vliegen-met-baby/
Ouders van nu over vliegen met een baby:
http://www.oudersvannu.nl/baby/2-maanden/vakantie-vrije-tijd/vakantie/vliegen-met-een-baby/