Aan tafel! Gezond eten zonder strijd

groente gezond aan tafel Nadat je je hebt uitgesloofd in de keuken zet je een superverantwoorde, gezonde en lekkere maaltijd op tafel. Maar helaas; je kind weigert te eten. Je probeert zelf het goede voorbeeld te geven door een paar happen te nemen en ‘hmmmm, lekker!’ te roepen, maar je kind laat zich niet overhalen. Komt dit je bekend voor? Wees gerust, je bent niet de enige! Soms lopen de frustraties hoog op. Want jij weet dat gezond eten belangrijk is voor je kind, maar jouw dreumes of peuter heeft natuurlijk een totaal eigen wil en heeft geen boodschap aan jouw gezonde plannen. Hoe krijg je jouw kind nu vrolijk aan tafel en voorkom je dat de maaltijd een strijd wordt?

Smaken verschillen

Allereerst: gezond en lekker hoeft elkaar niet uit te sluiten. Ieder kind heeft een andere voorkeur en soms kost het tijd om te ontdekken wat je kind lekker vindt. Een kind moet soms wel tien keer een nieuwe smaak proeven voordat het eraan gewend is! Geen broccoli overboord dus als je zoon of dochter bij poging 3 nog steeds vieze gezichten trekt. meisje eet watermeloen De aanhouder wint: als je veel verschillende fruitsoorten, groentes, peulvruchten en andere gezonde dingen probeert, zit er ongetwijfeld iets bij dat je kind lekker vind. Bovendien verandert de smaak van je kind naarmate hij of zij zich ontwikkelt, dus iets wat eerst niet lekker was, kan nu opeens wel in de smaak vallen of andersom. Voor al die momenten daartussen geven we je een aantal tips! 

 

“Je kind moet soms wel 10 keer iets proeven voordat het aan een nieuwe smaak gewend is!”

 

Gezond aan tafel: 4 tips

1. Doe het samen!

Er zijn periodes dat je kind jou bij alles wil helpen en je graag opzoekt (lees: jengelend aan je been hangt) tijdens het koken. Maak gebruik van deze fases en laat je kind lekker meehelpen in de keuken! Ja, het duurt langer. En nee, echt helpen doet je kind misschien niet. Maar op deze manier maakt je kind wél kennis met verschillende soorten voedsel en is wat je aan tafel voorschotelt minder spannend of gek. En tijdens het voorproeven (want dat hoort natuurlijk bij koken 😉) krijgt je kind ongemerkt al wat vitamines binnen, mooi meegenomen!

Ook heel leuk: laat je kind in de winkel zelf iets uitzoeken om te eten. Als je dat op de groenteafdeling doet, wordt het sowieso iets gezonds. Nog leuker: ga samen groenten of fruit oogsten bij een zelfoogsttuin in de buurt of begin een eigen moestuin in je achtertuin, op je balkon of in de vensterbank. Daar worden zelfs spruitjes lekkerder van!

 

“Tijdens het voorproeven krijgt je kind al ongemerkt wat vitamines binnen.”

 
2. Geef het goede voorbeeld!

Mensen zijn sociale dieren en eten graag samen. Dat geldt niet alleen voor gezellige zomerbarbecues en kerstdiners, maar ook voor de dagelijkse eetmomenten thuis. Probeer daarom zoveel mogelijk de (avond)maaltijden samen aan tafel te eten. Dat is niet alleen gezellig, maar ook: zien eten, doet eten! Het zou zomaar kunnen dat als je kind ziet hoe jij van je maaltijd geniet, het zelf toch ook maar ’n hapje probeert. Het principe van zien eten, doet eten gebruiken we ook bij de warme maaltijden op de kinderdagverblijven bij Monkey Donky en Het Toddlers Huis. Moeilijke eters zijn sneller geneigd om toch maar gewoon hun bordje leeg te eten als de rest van de groep dat ook doet!

3. Maak het leuk!

leeuw van fruit Eten wordt zoveel leuker als het er leuk uit ziet! Kinderen houden van leuke kleurtjes en gezichtjes. Dus laat je creativiteit de vrije loop en maak een leuk fruit- of groentebord als tussendoortje. Op internet zie je de mooiste creaties voorbij komen, maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Ook voor de niet-creatievelingen is dit prima te doen: plakjes banaan of komkommer als ogen, een schijfje appel of reepje paprika als mond, mandarijn- of wortelharen en klaar is je gezichtje 😊. Als je meer tijd/zin/voorraad hebt, kun je je natuurlijk helemaal uitleven. In onze blog over gezonde traktaties kun je hier meer over lezen. En bekijk ook eens onze Pinterest pagina voor meer inspiratie!

“Eten wordt zoveel leuker als het er leuk uit ziet!”

 
4. Laat het los!

Weigert je kind nog steeds (gezond) te eten? Soms is het ook goed om het even los te laten. Ga niet dwingen, dit werkt vaak averechts. Voor je kind is het niet eten een manier om zelf controle te hebben. Soms helpt het om aan tafel de aandacht niet op het eten te vestigen, maar gewoon te gaan eten en te kletsen over van alles, behalve het eten. Je kind kan dan even rustig kijken hoe jij eet en op zijn eigen tempo ontdekken wat er op zijn bord ligt. Vaak komt er vanzelf een moment dat de kindervork wordt opgepakt. En als je wel tegen wat gesmeer kunt: laat je kind vooral met de handen het eten ontdekken en het zelf in de mond stoppen! Vaak durven kinderen dan meer te proeven, omdat ze zelf de controle hebben en omdat ze het eten al hebben gevoeld (is het hard of zacht, warm of koud?).

“Laat het looooos, laat het gaaaaaan…!”

Don’t worry, eat happy 😊

Maak je niet te snel zorgen over dat je kind niet genoeg eet of te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Vaak denk je als ouder dat je kind meer nodig heeft dan daadwerkelijk het geval is. Bovendien kunnen kinderen vaak zelf verrassend goed aangeven wanneer ze genoeg hebben gegeten. Ben je toch ongerust over of je kind wel genoeg krijgt, probeer dan eens te noteren wat je kind de hele week eet en op welke momenten. Vaak zie je dat het dan eigenlijk wel meevalt. Denk je dat je toch wel wat extra hulp kunt gebruiken om je kind goed en gezond te leren eten? Dan kun je natuurlijk altijd onze collega’s op de groep om advies vragen of met het consultatiebureau of je huisarts in gesprek gaan. Veel succes en eet smakelijk! 

 

Deze blog is geschreven door Evelien, zij werkt bij Het Toddlers Huis als pedagogisch medewerker op de dreumesgroep, locatie Kraneweg.

MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?