Alleenstaande moeder met haar budget in balans

Tot nu toe zijn we nog niet op vakantie geweest

Heleen zit nog maar betrekkelijk kort in de situatie van eenoudergezin. “Ik moet mijn draai nog zien te vinden. Zowel emotioneel als financieel. Af en toe moet ik mijn trots opzij zetten en hulp vragen als ik iets nodig heb en het niet kan betalen. Dat is best wel even wennen voor me. Vaak krijg ik hulp van mensen uit onverwachte hoek, dat waardeer ik dan enorm. Mijn moeder stopt me wel eens wat toe en ze koopt schoenen voor de kinderen. Als ik een auto nodig heb, leen ik die van haar. En je denkt veel vaker in ‘diensten’; wat kan ik voor jou doen als jij wat voor mij doet? Ruilhandel is echt zo gek nog niet, het bevat een sociaal aspect dat ons goed doet.”

Heb je als alleenstaande moeder ook reserves?

Wat komt erin en wat gaat eruit? Over het antwoord op deze vraag hoeft Heleen niet lang na te denken: “Er is altijd te weinig geld als je alleenstaande moeder bent. Met vier kinderen kom ik snel geld tekort. Mijn inkomsten en uitgaven kunnen op zich in balans zijn, ware het niet dat er altijd wel een rekening op de mat valt die onvoorzien is. Ik heb geen reserves. Zodra mijn kinderen een beugel of bril nodig hebben, raak ik als alleenstaande moeder financieel uit balans. En hoewel ik weet dat het niet goed is om rekeningen te laten liggen, doe ik dat soms toch. Om er zeker van te zijn dat ik altijd nog geld heb om eten van te kopen. Luxeartikelen als kleding koop ik altijd in de uitverkoop en ik ga alleen uit eten als ik uitgenodigd word. Tot nu toe zijn we nog niet op vakantie geweest, ik zou niet weten waarvan ik dat moet betalen.”

Hoe reageren je kinderen op de situatie?

“De kinderen hebben er totaal geen moeite mee dat we krap bij kas zitten. Ze zeuren nooit om speelgoed en accepteren de situatie volledig. Fleur heeft sinds kort een baantje en Max wil ook graag aan de slag. Ze geven hun geld uit aan spullen die ze echt nodig hebben, bijvoorbeeld sportkleding. Ik vind het belangrijk dat ze in hun eigen behoefte voorzien, dat doe ik zelf ook. Naast het onafhankelijkheidsaspect blijf ik openstaan voor financiële hulp zoals subsidies, kortingen, ontheffingen en toeslagen voor bijvoorbeeld kinderopvang. Die zijn er niet voor niets. Maar als ik een jaar verder ben, kan ik pas echt de balans op maken. Nu geniet ik elke dag van de momenten met mijn kinderen. Zoals lekker met zijn allen op de bank met een kopje thee.”

Hoe beheer je als eenoudergezin je eigen geld?

Hieronder een overzicht hoe Heleen als alleenstaande moeder financieel rondkomt:

Heleen’s inkomsten per maand

  • € 900 alimentatie voor 4 kinderen
  • € 580 salaris van 2 banen
  • € 330 kinderbijslag

Heleen’s uitgaven per maand

  • € 740 huur/water/gas/elektra
  • € 30 verzekeringen
  • € 110 telefoon/internet
  • € 500 eten en drinken
  • € 80 sport- & muziekverenigingen

Welke tips kunt u een alleenstaande moeder geven om financieel rond te komen? Laat hieronder een reactie achter!

Anuschka van Monkey Donky

Anuschka van Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?