Inhoud
ToggleAls ouder wil je natuurlijk de mooie knutselwerkjes en tekeningen van je kinderen bewaren. Maar hoe doe je dat op een praktische en overzichtelijke manier? Hieronder vind je 14 tips voor het bewaren van knutselwerkjes en tekeningen.
1. Bewaar de knutselwerkjes in een plakboek
Een plakboek is een handige manier om platte knutselwerkjes en tekeningen te bewaren. Je kunt de pagina’s versieren en er notities bijschrijven om herinneringen te bewaren.
2. Maak een fotoboek van de kindertekeningen
Een fotoboek is een mooie manier om de tekeningen van je kinderen te bewaren. Je kunt de tekeningen inscannen en afdrukken of foto’s maken van de tekeningen en deze in een fotoboek plakken.
3. Hang de tekeningen en knutselwerkjes op aan een waslijn
Een waslijn is leuk om de tekeningen van je kinderen op te hangen. Je kunt een waslijn ophangen in de kamer van je kind of in een andere ruimte in huis.
4. Hang de tekeningen op aan een kledinghanger
Je kunt tekeningen ook ophangen aan een kledinghanger. Dit is een handige manier om de tekeningen op te bergen en ze toch zichtbaar te houden.
5. Bewaar de kindertekeningen in een tekenmap
Kleurplaten en andere platte werkjes kun je ook netjes bewaren in een grote tekenmap. Zo blijven ze mooi glad en weet je ze altijd te vinden.
6. Maak een placemat van de tekening
Ook kun je een tekening van je kinderen laten bedrukken op een placemat. Zo heb je een unieke placemat die je ideaal is voor aan tafel voor je kind.
7. Maak een schilderij van alle kindertekeningen
Ook kun je alle tekeningen van je kinderen verzamelen en er een schilderij van maken. Zo heb je een mooie herinnering aan de tekeningen van je kinderen.
8. Laat de tekening bedrukken op een mok
Een unieke manier is om de tekening van je kind te bedrukken op een mok. Zo heb je een unieke mok die je kunt gebruiken tijdens het drinken.
9. Bewaar de kindertekeningen online
Digitaal bewaren is ook heel handig. Maak bijvoorbeeld een map aan op je computer of in de cloud waar je alle tekeningen in opslaat.
10. Hang de tekeningen en knutselwerkjes op aan een prikbord
Een prikbord is een handige manier om tekeningen en knutselwerkjes op te hangen. Je kunt een prikbord ophangen in de kamer van je kind of in een andere ruimte in huis.
11. Hang de tekeningen en knutselwerkjes op aan een pegboard
Een pegboard is een soort prikbord waar je spullen aan kunt hangen met behulp van haken. Het is een handige manier om tekeningen en knutselwerkjes op te hangen en het ziet er ook nog eens leuk uit.
12. Bewaar de tekeningen en knutselwerkjes in een doos onder het bed
De ouderwetse manier is het bewaren van tekeningen en knutselwerkjes in een doos. Zo zijn ze uit het zicht, maar toch makkelijk te vinden als je ze wilt bekijken.
13. Maak een puzzel van de kindertekeningen
Een ander idee is het maken van een puzzel van de kindertekeningen. Zo heb je een unieke puzzel die je samen met je kinderen kunt maken.
14. Gooi tekeningen en knutselwerkjes weg
Natuurlijk is het niet handig om alles te bewaren, dus het is belangrijk om keuzes te maken. Bewaar alleen de tekeningen en knutselwerkjes die echt belangrijk voor je zijn en gooi de rest weg.
En wat doen we op de kinderopvang met het bewaren van knutselwerkjes en tekeningen?
Bij Monkey Donky Speelhuis en Het Toddlers Huis krijgt elk kind op het kinderdagverblijf een eigen ‘portfolio’. In deze map bewaart de groepsleiding de leukste, mooiste, grappigste kunstwerken die je kind op de kinderopvang heeft gemaakt. Ook schrijft de groepsleiding eens in de zoveel tijd een leuk verhaaltje over de thema’s die op de groep centraal staan en de ontwikkeling die je kind heeft doorgemaakt. Als je kind afscheid neemt van het kinderdagverblijf, bijvoorbeeld omdat hij of zij vier jaar is geworden en naar school en BSO gaat, krijgt je kind het portfolio mee naar huis. Jullie hebben dan een mooi (en georganiseerd 😉) naslagwerk van al het moois dat je kind op het kinderdagverblijf heeft gemaakt!
We hebben de allerleukste, mooiste, handigste manieren om alle kinderknutsels te bewaren voor je verzameld op onze Pinterestpagina! Zo kun jij dit kakelverse jaar direct aan de slag met het georganiseerd bewaren van alle creatieve uitspattingen van je kind. Veel succes, laat je ons weten als jij nog een geniale bewaaroplossing hebt gevonden?
Deze blog is geschreven door Evelien, pedagogisch medewerker op de dreumesgroep, locatie Kraneweg (Het Toddlers Huis).