Opgeruimd het jaar in! De beste bewaartips voor alle knutsels van je kind

kinderknutsels bewaren Nieuw jaar, nieuwe goede voornemens! Het huis een beetje goed opgeruimd houden, is daar misschien wel eentje van. Maar hoe doe je dat als jouw dreumes of peuter elke dag met nieuwe tekeningen en knutsels van het kinderdagverblijf thuiskomt? En hoe ouder je kind wordt, hoe meer creatieve uitspattingen het huis in komen. Nu valt het misschien nog mee, maar zodra je kind naar de basisschool gaat, komt de stroom knutselwerkjes écht op gang. Eén tekening per dag = 7 tekeningen per week = 30 tekeningen per maand enz… En daar komen alle geknutselde vliegtuigen, paddenstoelen en glitterpaarden nog bovenop 😅.

Gelukkig is een goede voorbereiding het halve werk, dus als je dit jaar een frisse start maakt met een opgeruimd bewaarsysteem om de papierstroom onder controle te houden, heb je daar de rest van het jaar profijt van. Snel aan de slag, voordat je huis in een verf-glitter-lijm-en-stift-opslag veranderd 😉!

“Een opgeruimd bewaarsysteem helpt om de papierstroom onder controle te houden.”

Tip 1: Kies een vaste plek in huis

kindertekening bewaren Je kind is waarschijnlijk trots op wat hij gemaakt heeft en met een beetje geluk heeft je kind leuke kleuren gebruikt en vind jij het ook mooi! Hoe leuk is het dan om het knutselwerkje een mooi plekje in huis te geven? Dan kunnen jullie er nog lang van genieten. Als je 1 of 2 vaste plekken kiest, houdt je het mooi overzichtelijk en wordt het niet rommelig in huis. Wil je liever geen knutselwerkjes en kleurplaten in het zicht? In de wc of trapopgang kun je ook dingen ophangen. Wil je echt een knutselvrij huis, koop dan bijvoorbeeld een mooie map of bak waar je de mooiste kunstwerken van je kind in kunt bewaren.

Tip 2: Creëer een ophangsysteem

Allereerst een low-budgetoptie: koop kleefgum (lijkt op kauwgom, maar dat is het zeker niet). Hiermee hang je makkelijk tekeningen aan bijvoorbeeld een (kast)deur of op de muur, zonder plakband te hoeven gebruiken. Ook handig als je niet in de muur wilt of kunt boren.

kinder knutsels trapgat Nog een leuke tip die weinig impact heeft op je huisinrichting, is het ophangen van fotolijstjes die je als wissellijsten gebruikt. Die kun je nu mooi gebruiken voor de kunstwerken van kind. Als je kind wat ouder is en de stroom tekeningen en schilderijen wat opdroogt, kun je er foto’s in doen. Daarbij kun je er zelf voor kiezen of je voor een opvallende plek gaat (bijv. in de woonkamer of boven de eettafel) of zoals op deze foto in de trapopgang. Het mooie aan lijstjes is dat het meteen een stuk minder rommelig oogt dan wanneer je alles los ophangt. Het nadeel is dat je wel steeds het lijstje van de muur moet halen als je iets wilt wisselen en dat niet alles erin past.

“Hang de mooiste kunstwerken in een lijstje aan de muur.”

Klemmen en prikken

Als je dat onhandig vindt en je de (boze) bui van je kind al ziet hangen wanneer je de schaar in zijn tekeningen zet, kun je gaan voor een ander ophangsysteem, zoals een rail met klemmetjes of een soort waslijntje. 

Supermakkelijk als je het eenmaal hebt hangen, want je klikt de nieuwe tekeningen er zo aan en wisselt het snel om. Als je meerdere kinderen hebt, kun je zelfs iedereen een eigen rij geven. Bij dit systeem kunnen je kinderen ook al gauw zelf meehelpen om dingen op te hangen, leuk!

Kindertekening prikbord Of wat dacht je van een mooi (kurken) prikbord of een complete prikbordwand om de kunstwerken op te prikken? Prikbordkurk kun je op rol kopen, en je plakt het als behang tegen de muur. Maar de kurken onderzetters van Ikea werken ook heel goed als prikbord! Ook deze tip is toekomstproof, want behalve knutselwerkjes kun je hier ook lieve briefjes of herinneringen voor je kinderen en jezelf ophangen.

“Wat wil je bewaren voor later?”

Tip 3: Wees selectief (buiten het zicht van je kind 😉)

In het begin, als de aanvoer nog niet al te groot is, is het leuk om alles op te hangen. Maar al gauw loop je dan tegen het probleem aan dat het te vol wordt. Je moet dus keuzes maken. Er zijn ouders die echt alles bewaren, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om af en toe iets subtiel in de papierbak te laten verdwijnen. Tip van een ervaringsdeskundige: doe dat niet direct, want voor je het weet heb je een huilend kind omdat jij dat ene ‘lelijke’ frummeltje met krassen en lijmklodders hebt weggegooid. Zet dus bijvoorbeeld een postbakje in een kast en verzamel daar alles in wat je niet direct ophangt of inlijst. Zodra die vol is, kijk je even kritisch naar wat er weg kan en wat er leuk genoeg is om te bewaren. Wat je wil bewaren voor later, kan door naar de volgende opbergplek. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een grote opbergbak of een map (liefst wel A3-formaat, want anders past niet alles erin).

Tip 4: Maak het digitaal!

tekeningen digitaal bewaren Dé tip voor iedereen die wel graag alles wil bewaren, maar niet wil dat het veel ruimte inneemt, is om de knutsels te digitaliseren. Je kunt bijvoorbeeld foto’s maken van de tekeningen/knutselwerkjes. Maak een apart mapje in je telefoon waar je de foto’s direct naartoe zet, zo houdt je het overzichtelijk. Extra makkelijk als je een keer gaat verhuizen of klein woont! Tekeningen en schilderijen inscannen en op de pc in een apart mapje bewaren kan ook. Het leuke van de knutsels digitaliseren is dat je ze daarna op heel veel leuke manieren kunt showen! Maak er bijvoorbeeld een digitaal fotoboek van dat je laat afdrukken, print de mooiste tekening op een mok of verklein de knutsels en druk er een mooie collage van af. En tegenwoordig zijn er zelfs speciale apps waarmee je de mooiste creaties van je kind kunt bewaren. Handig!

“Op de opvang krijgt elk kind een eigen portfolio voor de mooiste knutsels!”

En wat doen we op de kinderopvang? 

collage kinder tekeningen Bij Monkey Donky Speelhuis en Het Toddlers Huis krijgt elk kind op het kinderdagverblijf een eigen ‘portfolio’. In deze map bewaart de groepsleiding de leukste, mooiste, grappigste kunstwerken die je kind op de opvang heeft gemaakt. Ook schrijft de groepsleiding eens in de zoveel tijd een leuk verhaaltje over de thema’s die op de groep centraal staan en de ontwikkeling die je kind heeft doorgemaakt. Als je kind afscheid neemt van het kinderdagverblijf, bijvoorbeeld omdat het vier is geworden en naar school en BSO gaat, krijgt je kind het portfolio mee naar huis. Jullie hebben dan een mooi (en georganiseerd 😉) naslagwerk van al het moois dat je kind op het kinderdagverblijf heeft geproduceerd!

We hebben de allerleukste, mooiste, handigste en opruimerigste manieren om alle kinderknutsels te bewaren voor je verzameld op onze Pinterestpagina! Zo kun jij dit kakelverse jaar direct aan de slag met het georganiseerd bewaren van alle creatieve uitspattingen van je kind. Veel succes, laat je het ons weten als jij nog een geniale bewaaroplossing hebt gevonden?   

Deze blog is geschreven door Evelien, pedagogisch medewerker op de dreumesgroep, locatie Kraneweg (Het Toddlers Huis).

MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan twintig jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen!

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?Â