Een grote verandering: Een broertje of zusje erbij

De komst van een broertje of zusje is een spannende en ingrijpende gebeurtenis voor je oudste. Ineens is hij of zij niet meer het centrum van de aandacht. Jaloezie ligt op de loer. Maar hoe bereid je je kind voor op de komst van een nieuw broertje of zusje? Drie stellen, met oudste kinderen van verschillende leeftijden, vertellen hoe ze hier mee zijn omgegaan.

Yvonne zit ontspannen op de bank, terwijl ze Mats van drie maanden de borst geeft. Even verderop, in de hoek van de kamer, speelt Daan vrolijk met zijn nieuwe speelgoedauto. Daan is onlangs vier geworden en ´s middags naar de kinderopvang geweest. De auto heeft hij op zijn verjaardag van Mats gekregen. Hij vond het leuk om een cadeau
van zijn kleine broertje te krijgen. En volgens Daan was het voor Mats ook best stoer om zijn grote broer iets te geven. “Toch was het voor hem wel even wennen, zo’n nieuw broertje”, vertelt Yvonne. “Dat begon al toen mijn man Hans en ik hem vertelden dat er een baby in mijn buik groeide. Erg enthousiast reageerde hij niet op de komst van een nieuwe baby. Hij vond het denk ik wel gezellig met z’n drieën. We hebben gezegd dat er voor hem weinig zou veranderen na de komst van een nieuw broertje of zusje. En dat hij de allerliefste peuter was die we kenden.” Naarmate de zwangerschap vorderde begon Daan de nieuwe situatie steeds spannender te vinden. Zo nu en dan mocht hij met Yvonne mee naar de verloskundige of Hans helpen met klusjes voor de babykamer. Daan kreeg zo alle tijd om aan het idee van een nieuw broertje of zusje te wennen.

“Het was wel wennen zo’n nieuw broertje”

Voorbereiding op de komst van nieuwe baby met positieve aandacht

Daan is blij met Mats. Wel vindt hij het jammer dat hij niet echt met kan spelen en praten met zijn nieuw broertje. Maar dat begrijpt hij nu wel. Zijn ouders hebben hem veel over baby’s en groeien verteld. Ze hebben hem overal zo veel mogelijk bij betrokken als voorbereiding op de komst van een nieuwe baby. Dat deden ook Patrick en Joanneke. Maar peuter Janet, hun dochter van drie, reageerde anders op de geboorte van haar broertje Jeroen dan ze hadden verwacht. Janet was als jaloers op de baby en dat liet ze, zegt Patrick, goed merken. “Ze ervoer haar nieuwe broertje als een bedreiging, niet vreemd wanneer je bijna drie jaar enig kind bent geweest. Janet probeerde gewoon haar positie te behouden. Ik weet nog goed dat ik voorstelde om een paar van haar spulletjes naar de babykamer te verhuizen. Dat was nog voor de geboorte van haar broertje. Woedend was ze. Toen ik vertelde dat het om dingen ging waar zij nu een te grote meid voor was fleurde ze op. Ze voelde zich nu echt de grote zus. Prompt bracht ze één van haar eigen knuffels naar de babykamer. Dat deed ze vol trots. Het laat zien hoe belangrijk het is om positieve aandacht te geven, om de eigenwaarde van het kind te versterken. Betekent niet dat Janet nooit meer jaloers is op haar broertje, Jeroen, integendeel. Dat heeft uiteraard ook met haar leeftijd te maken.”

“Geef positieve aandacht aan het oudste kind”

Peuter en baby: imitatiegedrag hoort erbij

Inderdaad, een peuter van drie reageert vaak anders op gezinsuitbreiding als bijvoorbeeld een kind van vier. Of als een kind van twee, zoals in het geval van Alex en Lotte. Een tijdje geleden is Lotte bevallen van hun dochter Isa. De komst van een nieuw zusje kan Marit, hun oudste dochter, lang niet altijd bekoren. Haar gedrag is onvoorspelbaar. Veel meer dan voorheen, volgens Lotte. “Soms probeert ze Isa te slaan of weg te duwen. Voortdurend vraagt ze om aandacht. Vooral wanneer er familie of vrienden op
bezoek komen. Of als ik Isa aan het voeden ben. Dan gaat ze vaak naast me zitten en begint op een babyachtige manier te huilen, puur imitatiegedrag. Ze is jaloers op de aandacht die haar zusje van iedereen krijgt. Aan de andere kant kan ze ook weer poeslief zijn, dan is ze zichtbaar trots op haar kleine zusje. Dan aait ze over Isa’s buik of geeft kusjes. Soms heel onbeholpen, maar dat hoort erbij. Het is natuurlijk ook moeilijk voor een peuter om emoties te uiten. Voor welk kind niet. Ik merk wel dat ze het langzaamaan leuker begint te vinden en dat ze minder jaloers is op de baby. We proberen haar dan ook zo goed mogelijk te begeleiden in haar nieuwe rol. Door haar bijvoorbeeld babykleertjes te laten aangeven of haar te betrekken bij de verzorging van haar kleine zusje. Laatst zag ik Isa zelfs mama spelen met haar lievelingspop. Prachtig vond ik dat.”

“Versterk de eigenwaarde van het kind”

Leuke boekjes in begrijpelijke taal

Zoals gezegd reageert elk kind, van welke leeftijd dan ook, anders op de komst van een nieuw broertje
of zusje. Menig kind vertoont jaloers gedrag bij de komst van een nieuwe baby. Niet vreemd natuurlijk, je kind is het niet gewend om jullie aandacht te delen met iemand anders. Als ouder kun je dat voorkomen door je oudste al vroeg bij de voorbereidingen te betrekken, dus al tijdens de zwangerschap. Het is goed om je kind op een heldere en simpele manier uit te leggen wat er precies aan de hand is en wat hij mag verwachten na de komst van een broertje of zusje. Er zijn overigens een hoop leuke boekjes over het onderwerp te koop, denk bijvoorbeeld aan (hier een paart boekjes noemen)…. Daarin wordt in begrijpelijke taal uitgelegd wat er nu allemaal gebeurt en wat het voor het gezin betekent wanneer mamma zwanger is. En als het kleine broertje of zusje er eindelijk is, vergeet dan niet om de oudste positieve aandacht te geven. Vooral in de drukke en hectische beginperiode van veel aanloop en alle andere nieuwe dingen die op je afkomen. Na een tijdje kun je ze samen laten spelen. Je kinderen hebben dan een gemeenschappelijk doel. Ze merken dat ze elkaar nodig hebben, waardoor geen gevoelens van jaloezie worden ervaren.

Heb jij hier ervaringen mee? Hoe heb jij het aangepakt? Reageer via de comments!

Foto van Noortje van Monkey Donky

Noortje van Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?