De 5 leukste buitenspelletjes

 

Buitenspelen. Wie is er niet groot mee geworden? We weten allemaal dat buitenspelen heel goed is voor kinderen, maar met het overweldigende aanbod aan binnenspeelgoed en beeldschermen, is het soms een uitdaging om het buiten spelen aantrekkelijk te maken voor je kind. En dat terwijl er buiten zoveel leuks te doen is! Wil je weten hoe je het buitenspelen kan stimuleren met leuke buitenspelletjes? Lees dan gauw verder, want in dit blog voorzien we je van heel verschillende tips, met voor elk type kind leuke buitenspellen voor buiten de deur!

 

Waarom is buitenspelen belangrijk?

Dat buiten spelen belangrijk is, weten we allemaal in ons achterhoofd wel. Maar waarom ook alweer? Naast dat het heel goed is voor de spierontwikkeling en motoriek van je kind, wordt je kind ook sterker van buiten spelen, leert het zijn grenzen te verleggen en doet daarmee ook meer zelfvertrouwen op. Klimmen, klauteren, ontdekken: het valt allemaal onder risicovol buitenspelen en dat is hartstikke leerzaam! Ook op de ogen van je kind heeft het buiten spelen een positief effect. Dat heeft te maken met dat je buiten automatisch meer in de verte kijkt in plaats van alleen maar dichtbij.

 

“Een kind dat buiten zijn energie kwijt heeft gekund, is vaak rustiger in huis en slaapt beter.”

 

Afhankelijk van waar je kind buiten speelt, ontstaan er ook sociale situaties. In een speeltuin leert je kind bijvoorbeeld op zijn beurt wachten. Als je kind buiten spelletjes doet met andere kinderen leert je kind samenwerken, omgaan met tegenslagen en heeft je kind plezier!

Een kind dat buiten zijn energie kwijt heeft gekund, is vaak rustiger en meer ontspannen in huis en slaapt beter. Fijn voor je kind en ook wel zo fijn voor jou als ouder. Tot slot maakt je kind vitamine D aan door buiten te spelen, goed voor de botten en tanden!

 

Top 5 leukste buitenspelletjes

  1. Stoepkrijt: de mogelijkheden hiermee zijn eindeloos.
  2. De tikploeg: een leuk tikspelletje waarbij niemand zich buitengesloten voelt!
  3. Flessenvoetbal/paaltjesvoetbal: met variaties voor zomer en winter.
  4. Hut bouwen + picknicken: zo maak je buiten een knusse plek voor uren speelplezier.
  5. Parcours: met een paar attributen, bouw je een wervelend spannend parcours!

 

Stoepkrijt

Stoepkrijt is geschikt voor vrijwel alle leeftijden. Je kunt hierbij natuurlijk je fantasie de vrije loop laten, maar heeft je kind wat meer inspiratie nodig? Dan zijn er hele leuke stoepkrijt-sjablonen te koop. Zo verandert jouw stoep in een mum van tijd in een prachtig kunstwerk. Een ander leuk idee met stoepkrijt is een levend ganzenbord maken. Het enige dat je nodig hebt is een dobbelsteen. Elke stoeptegel krijgt een nummer. Jullie bepalen zelf hoe groot het ganzenbord wordt en op welke steen je welke actie moet doen. Zo kun je een tegel maken met ‘gevangenis, gooi 6 om jezelf te bevrijden’, ‘ga terug naar start’, ‘3 stappen vooruit’ of ‘gooi nog een keer’. Ook kun je er leuke opdrachten in verwerken, zoals ‘doe een dansje’ of ‘ren een rondje om het bord’.

 

“Bij dit spel hoeft niemand zich buitengesloten te voelen!”

 

De tikploeg

Het idee van dit buitenspel is simpel: het begint met 1 tikker. Zodra die iemand tikt, wordt die ander ook tikker. Dit gaat zo door totdat er nog maar 1 iemand overblijft die niet getikt is. Diegene mag in het volgende potje de tikker zijn. Wat dit ogenschijnlijk simpele spelletje zo leuk maakt, is dat iedereen een actieve rol heeft. Kinderen die niet zo snel kunnen rennen, worden misschien als eerste getikt, maar horen vanaf dan bij het team tikkers. Zo hebben ze niet het gevoel dat ze af zijn, maar juist het gevoel dat ze een belangrijke taak hebben gekregen. Iedereen kan tijdens het hele spel mee blijven doen en lekker blijven rennen. Niemand hoeft aan de zijlijn te wachten of zich buitengesloten te voelen!

 

Flessenvoetbal of paaltjesvoetbal

Dit leuke spel voor buiten, kan je in verschillende varianten doen, afhankelijk van het weer. In de zomer neem je voor iedereen een met water gevulde fles, in de winter liever een paaltje of een ander object dat je om kunt stoten. Het idee is dat iedereen probeert elkaars fles of paaltje met een bal omver te schoppen, maar ondertussen ook zijn eigen fles of paaltje bewaakt. Wie hem als laatste nog overeind heeft staan, wint!

 

Hut bouwen en picknicken

Dit is een leuke combi-activiteit, maar deze 2 buiten spellen kun je natuurlijk ook heel goed apart van elkaar doen. Een hut bouwen kun je zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt: van een groot laken over een tafel leggen tot een stellage bouwen van gevonden takken en deze met knijpers, touw en doeken omtoveren tot een hut. En als die dan af is, maakt je kind hem natuurlijk helemaal af met een paar spulletjes van binnen en mag er lekker in gepicknickt worden. Met een beetje geluk vermaken je kinderen zich hier een tijdje heerlijk en kun jij lekker met een boek in een luie stoel hangen of je handen uit je mouwen steken in de tuin.

Picknicken kan zonder hut ook heel goed. Stuur je kinderen op pad met een tasje vol eten en een kleedje en laat ze een leuk plekje in de buurt zoeken!

 

“Op de kinderopvang zijn er altijd andere kinderen om mee samen te spelen.”

 

Parcours

Zin in actie? Dan is dit de perfecte activiteit! Dit kun je je kinderen helemaal zelf laten doen of je kunt zelf enthousiast meebouwen. Het idee is dat je een parcours bouwt van wat je maar kunt vinden: takken, buitenspeelgoed, stenen, stoepkrijt, tuinmeubels, slippers. Met elkaar spreek je af wat de bedoeling is: je moet er op, over- of omheen, 3 rondjes omheen rennen of achteruit onderdoor klimmen, je kan het zo gek niet bedenken. Het kan een parcours zijn dat je lopend of rennend aflegt, maar een parcours voor een step of (loop)fiets is ook leuk. Afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren), kun je kiezen om er een wedstrijd van te maken (wie is het snelst?) of dat de uitdaging gewoon ligt in het bouwen en voltooien van het parcours.

 

Buitenspelletjes in de kinderopvang

Op de kinderopvang wordt veel buiten gespeeld. De omstandigheden zijn ideaal: er is meestal een omheinde buitenruimte waar kinderen onbezorgd kunnen spelen en er zijn op het kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang altijd andere kinderen om samen mee te spelen. Eén van de buitenspellen die regelmatig op de kinderopvang worden gedaan is ‘Heksje, heksje, hoe laat is het?’. Dit spelletje kun je altijd en overal doen en je hebt er niks voor nodig. Eén iemand is de heks en staat met de rug naar iedereen toe, de rest gaat op afstand staan. De kinderen roepen ‘heksje, heksje, hoe laat is het?’. De heks antwoord (bijvoorbeeld) ‘5 uur’. Dan mogen de kinderen 5 stappen doen. Dit gebeurt steeds opnieuw, totdat de heks denkt dat de kinderen dichtbij genoeg zijn. Dan antwoord de heks: ‘etenstijd!’ en mag de heks iedereen proberen te tikken voordat ze weer terug over de beginlijn rennen. Wie als eerste getikt is, mag de volgende heks zijn.

 

En wat is jouw favoriete buitenspel?

En nu jij: wat is jouw favoriete buitenspelletje? Iets dat je ‘vroeger’ met de kinderen uit de straat speelde, of iets dat jouw eigen kind(eren) op de opvang of het schoolplein hebben geleerd? We zijn benieuwd naar jouw top 3, laat het ons weten in een berichtje hieronder en wie weet kunnen we jouw favoriet binnenkort bij Monkey Donky Kinderopvang opnemen in ons buitenspeel-assortiment 😄. 

Picture of MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?