De kunst van het opgroeien

Wie creatief is, gaat beter om met problemen en heeft vaak meer zelfvertrouwen. Je weet immers dat er voor elk probleem wel een oplossing is. Jonge kinderen hebben de meest creatieve breinen die er zijn. Van hen kunnen we nog veel leren!

Ken je ‘Omdenken met kinderen’ ook? In dit boek staan de leukste uitspraken van kinderen over zaken die volwassenen vaak als een probleem zien. Neem Timothy van zeven: ‘Mama, je kan trots op mij zijn. Ik heb heel veel fouten gemaakt vandaag, dus heb ik superveel geleerd.’ Of wat deze dochter van elf zegt over vluchtelingen: ‘Eigenlijk is er geen probleem. We moeten meer huizen hebben. Maar misschien zijn er wel bouwvakkers bij.’

Ja, we kunnen als volwassenen nog veel leren van onze jonge mini-filosofen. Voor de jongsten is creativiteit namelijk nog vanzelfsprekend, omdat zij geen vooropgestelde ideeën hebben over hoe iets moet of hoort. Maar hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat creativiteit plaats maakt voor conformiteit. En dat is zonde. Want keer op keer wijst onderzoek uit dat creatieve mensen succesvoller en gelukkiger zijn. Wie goed kan omdenken en creatieve oplossingen bedenkt, kan meer sturing geven aan problemen. Creatieve mensen nemen hun eigen beslissingen – ze laten zich daarbij minder beïnvloeden door hun omgeving. Negatieve gevoelens krijgen minder vat op hen, ze kijken namelijk altijd vooruit in plaats van achterom.

Troep maken hoort er ook bij

Kunst, uitstapjes, ravotten: in de kinderopvang mogen kinderen hun creativiteit volop verkennen. Met dat idee startte Ingrid Weijens kinderopvang Monkey Donky Speelhuis. ‘Geef kinderen avontuur. Daar worden ze completere mensen van,’ vindt Ingrid. ‘Onbedoeld remmen ouders soms de nieuwsgierigheid van kinderen. Ze zijn bang dat ze vies worden of vallen of anderen tot last zijn. Door te knutselen en te klimmen en te rennen, ontdekken ze ontzettend veel.’

Neem de grote Monkey Donky ‘apenkooi’ met ballenbak en klimplateaus. Kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen. Daaromheen staan kasten met spannende en leerzame boeken en speelgoed voor elke leeftijd. ‘Kinderen willen het liefst alles zelf doen. Het is ontzettend waardevol dat je hen leert dat ze wel eens een fout mogen maken. En een beetje troep maken, hoort er ook bij. Dat ruimen we samen wel weer op.’

Denk mee in het onmogelijke

Dat kinderen zich zoveel verwonderen, zit in hun natuur. Logisch: veel situaties zijn voor hen nieuw. Er is dan ook niet veel voor nodig om de creativiteit van een kind te voeden.

Het allerbelangrijkste advies voor ouders: luister goed en leef je in. Doe vragen van kinderen niet te snel af als onzin. De wildste ideeën die kinderen opperen, zijn ook de leukste om een keer in mee te gaan. ‘Denk mee in het onmogelijke,’ zegt Ingrid ook. ‘Lekker knutselen of bouwen hoort er ook bij. Laat kinderen materialen en speelgoed met elkaar combineren, juist wanneer alles door elkaar gaat, ontstaan nieuwe mogelijkheden.’

Tips om creativiteit te stimuleren

 Speel het was-als-spel en bedenk zoveel mogelijk ideeën bij vragen. Het kan niet gek genoeg. Wat als… wielen vierkant zouden zijn? Wat als mensen vleugels hadden? Wat als je vier ogen zou hebben in plaats van twee?

 Zorg voor veel knutselmateriaal om mee te experimenteren. Dat kan ook door van ‘niets’, ‘iets’ te maken. Pak bijvoorbeeld eens een lege eierdoos of een toiletrol. Wat kun je hier allemaal mee maken?

Laat ook tijd over voor een kind om zelf in te vullen. Creëer bijvoorbeeld een rustig plekje in huis waar je kind kan dagdromen. Wie creatief nadenkt, kan zichzelf hartstikke goed vermaken.

• Verkleedkleren helpen een kind te fantaseren en zich verschillende rollen aan te meten. De regisseursrol is hen op het lijf geschreven. Speel ook eens mee. Ga als publiek in de zaal zitten of opper dat jij ook een rol kan spelen.

 Trek er lekker op uit. Ga met een visnetje kikkervisjes vangen. Klim in bomen en op muurtjes. Bezoek een museum. Vraag veel naar de mening van je kind en vertel ook wat jij denkt.

Hoe geef jij je kinderen avontuur en uitdaging? Laat het ons weten in een reactie!

MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?