De leukste zomerse kinderuitjes in Groningen

Foto: Stella Dekker Fotografie

Hoeraaaa, zomervakantie! Na een (school)jaar vol lockdowns, thuisonderwijs, gesloten kinderopvang, avondklok en quarantaines zijn we allemaal toe aan een sprankelende zomer. En of je nu (eindelijk!) weer op reis gaat of lekker in Nederland blijft, één ding is zeker: er is in en om onze eigen prachtige stad Groningen voor kinderen genoeg te beleven. Maak er een mooie zomer van met deze leuke Groningse speeltips voor jong en oud!

 

“Speeltuin én kinderboerderij is de perfecte combinatie voor jonge kinderen.”

 

Spelen en aaien

Altijd een succes bij jonge kinderen: de combinatie van speeltuin en kinderboerderij! Die in het Stadspark is natuurlijk een hele bekende, maar je kunt in de stad op meer plekjes terecht. In de wijk Ulgersmaborg vindt je de grootste kinderboerderij van de stad: de Beestenborg! Van kippen en konijnen tot alpaca’s en pony’s; er lopen heel wat aaibare dieren rond. Na het aaien kun je je uitleven in de schaduwrijke speeltuin op het nieuwe speeltoestel, op de fietsjes, in de zandbak of – helemaal lekker in de zomer – bij de waterspeelplaats. Er is een theehuisje met genoeg picknickbankjes voor koffiedrinkende papa’s en mama’s en ijs-etende kinderen 🍦.

En ken je De Mikkelhorst al? Deze zorgboerderij in Haren is ’n heerlijke plek om een middagje met je kinderen heen te gaan. De Mikkelhorst heeft alles: een leuke speeltuin, kinderboerderij, pluk- en moestuin, landwinkeltje, terras én een klauterpad met touwen, boomstammen en stenen. Hadden we al gezegd dat je er ook ’n ijsje kunt eten?

 

“Zei er iemand ijs?”

 

Geen kinderboerderij erbij maar wel het vermelden waard is Speeltuin De Helpen. Deze speeltuin in de wijk Helpman, in het zuiden van de stad, is namelijk perfect voor een zomerse speeldag! Je speelt er lekker in de schaduw van de bomen in een mooie grote boomhut, of met de waterbaan met pomp. En bonus: in het naastgelegen buurthuis kun je terecht voor een ijsje! Speeltuin De Helpen is aangesloten bij Speeltuincentrale Groningen, en zij organiseren deze zomer in elf Groningse buurtspeeltuinen het Speelfestival 2021. Hierbij worden de speeltuinen omgetoverd tot mini-camping en zijn er voor kinderen van 6 tot 12 jaar allerlei zomerse activiteiten te doen. Houdt de website van het Speelfestival in de gaten voor meer informatie!

 

“Ideaal op een zomerse dag: spelen in de schaduw.”

 

Speul’n met wotter

Op ’n warme zomerdag is er natuurlijk niks lekkerders dan spelen met water. Zoals je hierboven las kun je in veel speeltuinen een waterpomp of waterspeelplaats vinden voor wat verkoeling. Ben je niet bang voor wat ruiger werk dan kun je terecht bij Oerrr, de natuurspeelplaats van Natuurmonumenten, bij Kardinge in Groningen-Noord. Geen schommels en glijbanen maar spelen zoals de natuur het bedoeld heeft: met water, zand, stenen en boomstammen. Leuk voor jong en oud!

Foto: Stella Dekker Fotografie

Mag het nog wel een stapje spannender? Bezoek dan zeker eens Buitenplaats Reitdiep, in Noorderhoogebrug, in het noorden van de stad Groningen. Bij dit bezoekerscentrum van het Groninger Landschap vind je een kleine speeltuin, kabelbaan en een aantal aaibare dieren. Maar het tofste daar is het zeven-sloten-tegelijk-pad: een modderig, blubberig en nat beleefpad van een kilometer lang over zeven sloten met verschillende hindernissen en bruggetjes. Je kunt het zo moeilijk en vies maken als je wilt, maar wij raden je in ieder geval aan om ’n zwembroek of oude kleren mee te nemen 😉.  

 

“Bij Oerrr speel je zoals de natuur het bedoeld heeft.”

 

Martini bikini

Foto: Stella Dekker Fotografie

Liever gewoon ’n dagje zwemmen en strandpret? Ook dat kan in Stad! Bij de Hoornse Plas natuurlijk, maar iets kleinschaliger is het Zilvermeer bij natuurgebied Kardinge. Ook ideaal om te combineren met een bezoekje aan Oerrr; eerst blubberen bij Oerrr en daarna schoonspoelen in het Zilvermeer 😊.

Als je de drukte van de stad wilt ontvluchten en een beetje reistijd niet erg vindt zijn er ook buiten de stad een aantal leuke plekjes voor een zwemdag. Bij natuurbad Engelbert bijvoorbeeld, ten oosten van de stad Groningen. Een ‘ouderwets’ openlucht zwembad met grote duiktoren, genoeg plek om te chillen en te spelen op de zonneweides, en een kantine voor een ijsje. En ten zuidoosten van de stad, bij Kropswolde, vind je het Meerwijckstrand aan het Zuidlaardermeer. Ook daar vind je alles dat je nodig hebt voor een heerlijke zon- en zandkastelendag aan het water. Als je het zwemmen en scheppen even zat bent, starten er vanaf de naastgelegen camping ook meerdere wandel- en fietsroutes langs het water. Vakantiegevoel ten top!

 

“Ook voor strandpret zijn er genoeg leuke plekjes in Stad en ommeland.”

 

Buiten Blubber Bonustip: Blotevoetenpad!

Foto: Stella Dekker Fotografie

We sluiten het lijstje zomerse speeltips af met een bonustip die nog nét in de provincie Groningen ligt. Een populaire plek, ook als uitje op onze buitenschoolse opvang, is namelijk het Blotevoetenpad in Opende, op de grens met Friesland. Als je graag schoon blijft kun je beter thuis blijven, want bij het Blotevoetenpad is vies worden een zekerheidje. Slippers uit, zwemkleding of oude kleren aan en gaan met die banaan! Vanaf de theetuin kies je voor een route van 1,5 of 3 kilometer, voor kleine of grotere waaghalzen.

Waar ga jij graag met je kind(eren) naar toe op een zonnige dag in Groningen? Laat het ons weten in ’n reactie!

Fijne zomer ☀️! 

Maaike van Monkey Donky

Maaike van Monkey Donky

Maaike is communicatiemedewerker en pedagogisch medewerker bij Monkey Donky Speelhuis en Het Toddlers Huis. Ze heeft bij beide organisaties met allerlei verschillende leeftijdsgroepen gewerkt, van baby’s tot BSO’ers. De laatste jaren combineert ze haar schrijfwerk voor de organisaties met het werk op de BSO aan de Hamburgerstraat. Thuis heeft ze ’n goedgebekte peuter rondlopen met hetzelfde taalgevoel als haar moeder 😉. Alle kennis en ervaring die Maaike in de kinderopvang heeft opgedaan, gebruikt ze niet alleen thuis maar deelt ze ook graag, namens Monkey Donky en Het Toddlers Huis, met jou!

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?