De voordelen van baby- en kindergebaren

baby- en kindergebaren Hoewel het gebrabbel van je baby één van de schattigste dingen is die je ooit in je leven zult horen, zorgen die geluidjes bij veel ouders ook voor een heleboel vraagtekens. Want wat bedoélt je kind in vredesnaam? Dat de huilgeluiden van een kleine baby verschillende dingen kunnen betekenen, daar schreven we al eens een blog over. Maar als je baby iets groter wordt en steeds meer met jou begint te communiceren, begint er een heel nieuw hoofdstuk van luisteren en ‘gokken’ wat je kind jou duidelijk probeert te maken. Gelukkig kunnen baby- en kindergebaren je helpen om je zoon of dochter beter te verstaan!

Onze collega Louise, pedagogisch medewerker op de babygroep aan de Friesestraatweg (Het Toddlers Huis), vertelt je graag meer over de voordelen van baby- en kindergebaren.

“Gebaren geven je kind een stem al voordat het kan praten.”

Praten voordat je kunt praten

Al voordat kinderen zich écht verstaanbaar kunnen maken met woorden, wil je kind graag met jou ‘praten’. Het wil met je delen wat het beleeft, wat het nodig heeft en hoe het zich voelt. Maar dat is best lastig als je nog niet weet met welke woorden je dat kunt doen 😉.

Baby- en kindergebaren bieden hierin uitkomst. Door gebaren te gebruiken, kan je kind al veel eerder aan jou duidelijk maken wat hij wil of bedoelt. Eigenlijk geven de gebaren je kind een stem al voordat het echt kan praten. En jij als ouder hoeft daarna niet meer te gissen naar waar je kind om vraagt of wat hij je duidelijk probeert te maken.

Het eerste gebrabbel

Jonge kinderen beginnen rond een jaar of anderhalf met het uitspreken van de eerste woordjes. De woorden ‘mama’ en ‘papa’ komen vaak al rond één jaar voorbij, en die woordenschat wordt steeds verder uitgebreid. Tegen de tijd dat je kind twee jaar is, kan het meestal zinnetjes van 2 tot 4 woorden maken. Maar, hoewel het dus even duurt voordat je kind echt begint te praten, is het cognitief al veel eerder in staat om te communiceren. Door gebaren te gebruiken, kun je de periode tot het echte praten overbruggen.

“Met gebaren kun je de periode tot het ‘echte’ praten, overbruggen.”

Taalontwikkeling vanaf 6 maanden

Vanaf een maand of zes begint je kind betekenis te geven aan de taal die het hoort. Je kind gaat steeds meer begrijpen van wat je zegt en van wat hij om zich heen ziet. Het snapt wat er gaat gebeuren als jij zegt dat jullie gaan eten of dat het bedtijd is. Het ziet en herkent een vliegtuig in de lucht, een eendje dat in de vijver zwemt of een vlinder in de dierentuin. En je kind wil dat graag met je delen en aan jou vertellen! Alleen de juiste woorden daarvoor, die kent hij nog niet.

Communiceren met gebaren

Tegen de tijd dat je kind ongeveer 8 maanden oud is, kan je kind wél gebaren gebruiken om jou iets te vertellen. Vanaf dit moment is de motorische ontwikkeling van je kind ver genoeg om gebaren te maken. Als jij zelf gebaren gebruikt om jouw woorden te ondersteunen, kan je baby leren om gebaren terug te maken om zo met jou te communiceren. Totdat je kind ongeveer drie jaar oud is en het zichzelf goed met woorden kan uiten, kun je van de voordelen van gebaren profiteren.

“Het gebruiken van gebaren is echt een win-win situatie.”

De voordelen op een rijtje

Het gebruiken van baby- en kindergebaren om te communiceren met je kind is echt een win-win situatie. Jij begrijpt en ‘verstaat’ je kind beter en krijgt hierdoor meer grip op de belevingswereld van je kind. Je kunt eerder met je kind communiceren en miscommunicatie wordt voorkomen. Dat is niet alleen heel fijn voor jou, omdat je je zekerder voelt in het zorgen voor en luisteren naar je kind, maar ook heel fijn voor je baby, dreumes of peuter! In plaats van gefrustreerd te raken omdat het niet of verkeerd begrepen wordt, voelt je kind zich meer gehoord en begrepen. Het grote bijkomende voordeel hiervan is dat het zelfvertrouwen van je kind versterkt wordt!

Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de link tussen het gebruik van gebaren en de spraak- en taalontwikkeling. Wordt bijvoorbeeld de taalvaardigheid van een kind verbeterd door op jonge leeftijd gebaren te gebruiken? Er zijn nog geen resultaten die er op wijzen dat je kind daadwerkelijk slimmer wordt van gebaren, of dat het een talige voorsprong zal hebben op niet-gebarende kinderen. Totdat hier meer over bekend is, is het gebruik van gebaren in ieder geval een ontzettend leuke en handige interactietool waarmee de positieve band tussen ouder en kind versterkt kan worden!

Zelf beginnen met baby- en kindergebaren

Wil je zelf gebaren gaan gebruiken om de communicatie met je baby, dreumes of peuter te ondersteunen? Leuk! We geven je een aantal tips om zelf aan de slag te gaan:

  • Begin met een paar simpele gebaren bij woorden die veel in het dagelijkse leven van je kind voorkomen. Bijvoorbeeld ‘eten’, ‘drinken’, ‘meer’, ‘klaar’, ‘moe’, ‘helpen’.
  • Kies er een paar om mee te starten, en breid je ‘gebaren-woordenschat’ steeds verder uit.
  • Probeer de woorden waar je mee start consequent te herhalen. Doordat je kind het woord en het gebaar steeds weer voorbij ziet/hoort komen, leert je kind het gebaar aan het woord, het voorwerp of de gebeurtenis te koppelen.
  • Door veel te herhalen en het voor te doen, leert je kind de gebaren en zal het jou na gaan doen. Leg de lat niet te hoog, de gebaren hoeven er echt niet perfect uit te zien. Het belangrijkste is dat jij en je kind elkaar goed begrijpen 😊.
  • Vind je het toch een beetje gek of spannend om met gebaren aan de slag te gaan? Richt je dan eerst op de vele kinderliedjes die met gebaren gepaard gaan! Tenslotte, wie kan er nou ‘In de maneschijn’ zingen zonder het liedje met gebaren uit te beelden 😉?

Meer weten?

Is je interesse gewekt en wil je graag meer weten over baby- en kindergebaren? Met de volgende tips kun je je verder verdiepen in dit onderwerp.

  • Gebaren kaarten: welk gebaar maak je nou bij welk woord? Een online zoektochtje brengt je al snel naar meerdere aanbieders van gebarenkaarten. Deze kun je bijvoorbeeld thuis ophangen als geheugensteuntje.
  • Er zijn verschillende apps die je kunnen ondersteunen bij het leren en gebruiken van gebaren met je kind, bijv. Kwebl en Kindergebaren.
  • You-Tube is your friend: het kanaal Gebaar van de dag heeft veel filmpjes over de gebaren bij losse woorden. Zoek op Suzette Pauwles voor filmpjes over gebaren die bij elkaar horen, zoals cijfers, het alfabet en de dagen van de week.
  • En tenslotte zijn er ook meerdere aanbieders van cursussen in baby- en kindergebaren, voor als je het graag wat gestructureerder of serieuzer aan wilt pakken 😊.

Gebruik jij gebaren met je baby of dreumes? We zijn benieuwd hoe je het ervaart! Laat je een berichtje achter?

MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?