Inhoud
Toggle‘Mag ik een hondje? Ik zorg er zelf voor en laat hem altijd zelf uit.’ Dieren hebben een enorme aantrekkingskracht op kinderen. Een puppy, een kitten, een hamster of de geiten van de kinderboerderij: als het aan hen lag zouden ze allemaal mee naar huis.
Toch twijfel je als ouder vast wel eens. Leuk, die dieren, maar uiteindelijk zijn het meestal niet de kinderen die de dierenartskosten betalen, de kooien schoonmaken en het verplichte rondje door de regen lopen. En vanaf welke leeftijd is je kind er überhaupt aan toe om veilig met een dier om te gaan? Zitten er ook veel positieve kanten aan de omgang van een kind met een dier?
“ Kinderen leren inderdaad verantwoordelijkheid te nemen zodra er een dier is waar zij voor moeten zorgen”
Kinderen leren van (huis)dieren
Om maar gelijk een van de meest gebruikte argumenten voor het nemen van een huisdier te bevestigen: kinderen leren inderdaad verantwoordelijkheid te nemen zodra er een dier is waar zij voor moeten zorgen. Ook blijkt uit onderzoek dat kinderen die met dieren omgaan, meer zelfvertrouwen krijgen, meer empathisch vermogen ontwikkelen en respect hebben voor andere, levende wezens. Jong geleerd, is in dit geval ook echt oud gedaan: ze hebben hier de rest van hun leven profijt van.
Kinderen stellen zich sneller open en durven eerder te praten met een dier. Niet voor niets zijn er volop professionele instituten die dieren inzetten in bijvoorbeeld therapievormen met kinderen. Een hond, een konijn of een paard. Het zijn allemaal geduldige luisteraars die geheimen kunnen bewaren en geen oordeel vellen. De dieren bevorderen sociale interactie, omdat ze de aanleiding vormen tot een gesprek: met het dier (je kunt vrijuit praten), maar ook over het dier (je maakt contact met andere mensen). Vooral voor kinderen met hechtingsproblemen, een verstandelijke beperking, gedragsproblemen of een ontwikkelingsachterstand kan therapie met een dier erg waardevol zijn.
Maar wat als Hamster doodgaat?
Een huisdier leert een kind veel over het leven. Ziek worden hoort daar bijvoorbeeld bij, net als geboren worden, ouder worden en doodgaan. Een eerste kennismaking met de dood is nooit leuk. Maar het biedt wel de kans om er open over te praten en het uit te leggen.
“ Een hond, een konijn of een paard. Het zijn allemaal geduldige luisteraars die geheimen kunnen bewaren en geen oordeel vellen”
Een huisdier? Papa en mama beslissen
Ben je overtuigd van het nemen van een huisdier? Als ouder ben je uiteindelijk verantwoordelijk voor het welzijn van het dier. Kies daarom niet alleen een dier dat past bij je kind, maar ook bij jou en jullie gezinssituatie. Inlezen is belangrijk. Bij het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren vind je alle informatie over diverse huisdieren, de aanschaf en hun verzorging.
Regels voor kinderen en (huis)dieren
Hoewel we onze kinderen en onze huisdieren goed denken te kennen, kunnen beide zich nog wel eens misdragen. Of elkaar verkeerd begrijpen. Houd daarom een aantal regels aan. Zo blijft het voor iedereen veilig en leuk.
- Laat je kind(eren) niet alleen met een dier spelen, zeker niet als ze jonger dan drie zijn. Hun grijpgrage handjes pakken alles beet wat binnen hun bereik valt, en dat onvoorspelbare gedrag kan verkeerd uitpakken.
- Begin vanaf de peuterleeftijd met het actief begeleiden van contact tussen je kind en het dier. Leg ook uit dat een dier ook pijn kan voelen, of kan schrikken.
- Leer je kind dat dieren geen knuffelbeesten of speelgoed zijn. Dieren benader je met respect.
- Leg uit waarom een dier bepaald gedrag vertoont, zodat je kind het beter begrijpt en weet hoe je ermee om moet gaan.
- Maak duidelijke afspraken over aandacht, voeden en verzorgen. Ook wanneer de nieuwigheid er vanaf is zal iemand verantwoordelijkheid moeten nemen – oudere kinderen kunnen ook bijdragen aan de verzorging. Herinner elkaar aan de gemaakte afspraken.
“ Een huisdier leert een kind veel over het leven”
Tot slot: kinderen en honden
Een van de meest favoriete huisdieren van de Nederlander? De hond. Maar liefst 2,2 miljoen honden zijn er op dit moment in Nederland. Ook al heb je zelf geen hond, de kans is dus groot dat je kind een keer een hond tegenkomt. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Voor je het goed en wel doorhebt, strekt het handje van je kleine zich al uit naar de harige kop. Is dit wel veilig, schiet het door je hoofd. Voor zulke situaties is het verstandig je kind de volgende stappen aan te leren:
- Vraag papa/mama of je de hond mag aaien.
- Vraag de eigenaar van de hond of je hem mag aaien.
- Laat de hond eerst rustig aan je hand snuffelen.
- Loopt de hond niet weg? Dan kun je ‘m aaien.
Meer tips over de omgang met honden >>
Op onze kinderopvang hebben wij vanwege mogelijke allergieën geen huisdieren. Ben jij opgegroeid met huisdieren? En welk dier vind jij het meest geschikt als huisdier voor een kind? Laat het weten in een reactie.