Inhoud
ToggleAlles eruit halen wat erin zit, het is het motto van veel ouders. Het is heerlijk voluit te gaan in het leven, maar hoe combineer je jouw keuzes met de opvoeding van je kinderen? Doe je alles zelf of laat je anderen delen in de opvoeding en huishouding? Hier een pleidooi voor rust voor jezelf én voor je gezin.
“Hier een pleidooi voor rust voor jezelf binnen een druk gezinsleven”
Tip 1: Vraag om ondersteuning
Ieder mens heeft van tijd tot tijd rust nodig. Om tot zichzelf komen, zijn werk goed te kunnen doen of om een vrije dag zo leuk mogelijk in te vullen. Voor moeders met een druk gezin kan de ultieme ontspanning een dagje shoppen zonder kinderen zijn. Of even lekker naar de kapper gaan. Roos, moeder van drie dochters van 2, 4 en 8, haalt veel voldoening uit haar maandelijkse vrije dag: “Woensdag is mijn vrije dag. Op drie woensdagen van de maand steek ik mijn tijd in de kinderen, de vierde woensdag is van mij. Dan breng ik de kinderen naar de kinderopvang zodat ik een dagje met vriendinnen de hort op kan, heerlijk!” Rust kun je in een druk gezin voor jezelf creëren door bijvoorbeeld opvang in te kopen of door een sociaal netwerk op te bouwen waarop je terug kunt vallen.
Tip 2: Maak duidelijke afspraken over de taakverdeling binnen een druk gezin
Regeren is vooruitzien. En dus bereik je rust en regelmaat binnen een druk gezinsleven met het vooraf afstemmen van wie doet wat. Zo weten ouders en kinderen waar ze aan toe zijn en alleen al dat idee geeft rust. Bart, zelfstandig ondernemer en vader van twee zonen van 3 en 5: “Mijn vrouw werkt als kostwinner fulltime en ik zorg twee dagen in de week voor onze twee zonen. Op maandag, dinsdag en donderdag gaan ze naar de kinderopvang en heb ik mijn handen vrij om te werken. Woensdagochtend komt onze hulp de boel thuis flink schoonmaken en dat scheelt ons weer werk en tijd. Al met al hebben we een redelijk uitgebalanceerd weekschema waar we allemaal mee uit de voeten kunnen als druk gezin. Trouwens, de jongens hebben zo hun voordeel van aandacht buiten het ouderlijk gezag. De leidsters van het kinderdagverblijf gaan heel leuk met ze om en de jongens spelen er met hun leeftijdsgenootjes.”
“Is het echt nodig dat je élke zaterdag langs de lijn van het voetbalveld staat?”
Tip 3: Ga creatief om met je tijd en geld in een druk gezin
Voor het runnen van een druk gezin is soms flink wat creativiteit nodig. Daar kan Joyce als alleenstaande ouder over meepraten: “Mijn drie kinderen van 6, 8 en 9 wonen bij mij en elke week gaan ze een weekend naar hun vader. Het is echt de eindjes aan elkaar knopen, op alle fronten. Ik moet vier monden voeden, de huur betalen en investeren in de opvoeding. Dat lukt in een druk gezinsleven alleen maar door er een strikt schema op na te houden en een beroep te doen op mijn moeder, vriendinnen en de buren. Overdag ben ik aan het werk en gaan de kinderen naar school. Na schooltijd waaieren ze uit over het dorp en rond etenstijd zien we elkaar weer thuis, we zijn dan echt een spitsuurgezin. We praten de dag door en ‘s avonds probeer ik de aandacht te verdelen. Mijn rust vind ik in de weekenden en als ze bij mij zijn, doen we alles samen. Op zijn elfendertigst, want de klok zetten we als druk gezin dan letterlijk stil. Ondanks alle drukte houden we op deze manier de balans er in. Mijn kinderen leren veel van onze manier van leven. Ze gaan creatief met tijd en geld om en leren keuzes maken: je kunt niet alles, dat is de realiteit.”
Tip 4: Gun jezelf en je kind de ruimte om activiteiten op eigen tempo uit te voeren
Probeer eens bij het invullen van dagelijkse activiteiten onderscheid te maken tussen het belang van je kind en jouw eigenbelang bij wat jullie gaan doen. Is het echt nodig dat je elke zaterdag langs de lijn van het voetbalveld staat? Moet je daarvoor jouw vrije zaterdag en dus rustmoment opgeven? Het is het afwegen waard in een druk gezin. Jij kent als geen ander de zelfstandigheid van je kind en het is vast prima in staat zelf naar het voetbalveld te fietsen. De kans is groot dat je kind jou niet eens mist tijdens de wedstrijd. En wat heeft een kind aan een dagje winkelen als het op jouw tempo gebeurt? Jouw snelheid is een andere snelheid dan die van je kind en daarop kun je anticiperen door bijvoorbeeld hooguit twee uur te gaan winkelen. Binnen die periode wordt je kind voldoende geprikkeld en jij hebt de rust om hem daarin te begeleiden. En wist je dat efficiënt boodschappen doen met de kinderen erbij best lastig is? Uit de praktijk blijkt dat je meer geld uitgeeft of de helft vergeet te kopen. Winkelen, sporten, reizen, uit eten gaan, musea bezoeken: natuurlijk kun je in een druk gezin alles met je kinderen doen, als je de consequenties ervan maar accepteert. Zonder besluiten geen rust.
“Eerlijk verdelen bestaat niet, je moet goed verdelen in een druk gezinsleven…”
Tip 5: Stel kwaliteit boven kwantiteit in een druk gezinsleven
Over nauwkeurig afgewogen beslissingen kan Maaike meepraten. Ze heeft drie dochters van 4, 5 en 8 en een drukke baan als hoofdredacteur. Eigenlijk is zondag haar enige rustdag. “Mijn moeder was arts en ik weet niet beter dan dat ze er niet altijd was. Maar als ze thuiskwam, was ze er ook helemaal voor ons. ‘Het gaat niet om kwantiteit, maar om kwaliteit in een druk gezin’, riep ze dan. De geschiedenis herhaalt zich want ik zeg nu precies hetzelfde tegen mijn dochters. Wat hebben ze aan een gestreste moeder die even thuiskomt om te eten en vervolgens weer naar een vergadering moet? In dat geval blijf ik op mijn werk en eet mijn man met de kinderen.” De tijd die Maaike met haar dochters doorbrengt, probeert ze heel bewust per kind te verdelen. Maar ieder kind vraagt een andere manier van aandacht. “Eerlijk verdelen bestaat niet, je moet goed verdelen in een druk gezin. Ook een wijze raad van mijn moeder,” zegt Maaike lachend.
Tip 6: Rust begint bij jezelf in een druk gezin
Hectiek hoort bij het gezinsleven en een ideaal scenario is er niet. Gelukkig maar, want anders zouden kinderen zich niet leren aanpassen. Maar als je weet waaruit elk gezinslid voldoening haalt, ben je op de goede weg naar het creëren van rust in een druk gezin. En dat begint bij jezelf.
Vond je dit artikel interessant? Lees hier al onze artikelen over de ‘Opvoeding en Gezin’.
Welke tips hebben jullie om stress te voorkomen in een druk gezin? Laat hieronder een reactie achter!