Eerste hulp bij verveling: herfstvakantie-ideeën

Kinderactiviteiten in de herfstvakantie. Meestal kunnen kinderen zich prima zelf vermaken. Voor de momenten dat ze dat niet kunnen, zijn er gelukkig genoeg uitjes en spelletjes te bedenken. Voor de ouder die nog wat inspiratie nodig heeft, sommen we de allerleukste ideeën op.

Wie keek er als kind niet uit naar de herfstvakantie? De eerste periode op school zat er dan alweer op en dit weekje van vrijheid zag je als een cadeau. Eindelijk niet verplicht in de schoolbanken zitten, rekenopdrachten maken en dicteetjes schrijven. Je vervelen? Nee hoor, dat kan toch niet als je hé-le-maal zelf mag bepalen wat je gaat doen. Toch?

 

“In de herfst kleuren de bomen in zoveel verschillende kleuren dat het een lust is voor het oog

 

Vervelen in de vakantie

Alle ouders weten: de verveling kan soms genadeloos hard toeslaan bij een kind. Want wat nou als het regent en je niet buiten kan spelen? Als je vrienden allemaal op vakantie zijn en je jezelf moet vermaken? Als je met ál je speelgoed hebt gespeeld en de rest stom is?
Dan schiet papa of mama graag te hulp. Voorbereiden op een herfstvakantie met een kind hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Hieronder vind je verschillende creatieve herfstvakantie-ideeën voor kinderen in de categorieën buiten spelen, binnen blijven en leerzame uitjes:

Herfstvakantie en buiten spelen

Trek je kleine de regenlaarsjes, een oude broek en een jas die vies mag worden aan en ga lekker naar buiten. In de herfst kleuren de bomen in zoveel verschillende kleuren dat het een lust is voor het oog. Bovendien liggen er allemaal schatten verborgen tussen de gevallen bladeren: kastanjes, eikeltjes, hazelnoten en zelfs egels. Inspiratie nodig? Ga bijvoorbeeld een boswandeling maken, organiseer een speurtocht of bouw een hut.

Boswandeling

Op de website van Natuurmonumenten vind je allerlei wandelroutes over landgoederen en door natuurgebieden bij jou in de buurt. En ken je het Boskabouterpad in het Amsterdamse Bos al? Dit is bedacht door kunstenares Natasja van der Meer. Elk seizoen zijn er nieuwe Boskabouteropdrachten en een Boskaboutertasje (incl. kaboutermuts, loeppotje en opdrachten) te koop. Meer ‘kidsproof’ boswandelingen vind je hier >>

Hutten bouwen

In verschillende gemeenten wordt in de herfstvakantie Huttenbouw georganiseerd. Dan zijn er ook begeleiders in de buurt die de kinderen helpen – fijn idee met al die losslingerende spijkers. Is er geen Huttenbouw bij jou in de buurt? Dan kan je aan de slag in je eigen achtertuin of in een speeltuin in de buurt. Een hut kun je bouwen met houten palets en planken, maar je kan natuurlijk ook zeil of kleden en knijpers gebruiken. Met verkleedkleren, knuffels, servies en lege dozen kan er vervolgens in de hut ‘gewoond’ worden. Regent het? Geen nood: binnenshuis een hut bouwen is net zo leuk!

Bosbingo – benodigdheden

eierdoos

Plak 8 verschillende afbeeldingen op de eierdoos. Dit zijn de dingen die je kind moet vinden en verzamelen tijdens de wandeling door het park of bos. Hoe snel heb je alles bij elkaar? Bingo!

Herfstvakantie en lekker binnen blijven

In Nederland zijn de herfstvakanties vaak… nat. Zo’n regenachtige dag kun je toch eenvoudig omzetten naar iets positiefs: lekker binnen spelletjes doen en knutselen. Maak bijvoorbeeld een spinnenweb of een herfstkaart.

Spinnenweb – benodigdheden

  • kastanje
  • satéprikkers
  • bollen wol in verschillende kleuren

Prik vijf of zes sateprikkers rondom in een kastanje zodat er een soort spin ontstaat. Bind een draad aan een sateprikker, tegen de kastanje aan. Haal de draad langs alle sateprikkers – voor, achter, voor enzovoorts – zodat de draden zich opstapelen langs de sateprikkers. Door verschillende kleuren wol te gebruiken, ontstaat een kleurrijk ‘spinnenweb’. Leuk om voor het raam te hangen.

Herfstkaarten – benodigdheden

  • boombladeren
  • verf
  • verfschort
  • penseel
  • stevig papier (A6/ansichtkaartformaat)

In de herfst liggen er allemaal verschillende bladeren op de grond. Niet alleen in het bos, maar ook in je achtertuin en op straat. Verzamel zoveel mogelijk verschillende blaadjes en neem ze mee naar de knutseltafel. Verf met je penseel een kant van een blaadje en druk deze stevig op het papier. Haal er voorzichtig weer af: het blad heeft nu een ‘stempel’ achtergelaten op het kaartje. Laat goed drogen – en bedenk ondertussen aan wie je dit kaartje gaat sturen.

Meer creatieve knutselideeën in herfstige sferen? Op Pinterest vind je volop ideeen. Gewoon even zoeken op ‘herfst knutselen kinderen’.

Kinderuitjes in de herfstvakantie

Er zijn ook voldoende georganiseerde, culturele uitjes voor kinderen. Bijvoorbeeld:

Kunstfestival De Betovering

In de herfstvakantie is Den Haag in de ban van het internationale kinder- en kunstfestival De Betovering. Kinderen tot twaalf jaar (en hun ouders) bezoeken hier fantasievolle dans- en theatervoorstellingen en doen mee aan spannende workshops. Hier zie je wat er allemaal op het programma staat.

Doe Museum Veendam

Ontdekken, creatief doen en spelen. Daar ben je nooit te oud voor. Van het bekijken van kunst en fotografie tot het zelf maken van kunst met spuitbus, verfkwast of legoblokjes. Na afloop maak je nog even een ritje op de ponycycle. Een ding is zeker: in het Doe Museum hoef je je niet te vervelen.

Nationale Archeologiedagen

In het eerste weekend van de herfstvakantie vinden de Archeologiedagen plaats. Verschillende organisaties en partijen die betrokken zijn bij de Nederlandse Archeologie open dan de deuren. Van schervenworkshops tot meegraven: zowel ouders als kinderen worden actief betrokken. Bekijk het programma.

Ruik de herfst, kijk paddestoelen en speur naar vleermuizen met Natuurmonumenten OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten, waarmee ze kinderen tot twaalf jaar stimuleren om de natuur te ontdekken. Ook in de herfst. Je krijgt elk seizoen een set kaarten thuisgestuurd met leuke doe-opdrachten. Bovendien organiseert Natuurmonumenten allerlei herfstactiviteiten in bossen en op landgoederen. Zoals herfstwandelingen, vleermuistochten en paddestoelen kijken. Hier vind je een overzicht van alle herfstactiviteiten die Natuurmonumenten organiseert.

Heb jij nog tips om de herfstvakantie nóg leuker te maken? Laat het hieronder weten.

Noortje van Monkey Donky

Noortje van Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?