Hoe leer ik mijn kind zichzelf te vermaken? Een vraag die je je vast wel eens eerder gesteld hebt. We kennen allemaal de grappige filmpjes van ouders die thuis een video-vergadering of Skype-interview voeren en waarbij er ineens kinderen op de achtergrond in beeld komen.
Inhoud
ToggleAls je thuiswerkt met kleine kinderen, dan word je hoe dan ook geconfronteerd met een heel scala aan afleiding. Je kind vindt het tenslotte het allerleukst als jij met hem of haar meespeelt. Maar, met behulp van onze tips kun je je kind wel helpen om zichzelf beter te vermaken. Niet alleen zodat jij je beter met je werk bezig kunt houden, maar ook omdat zelfstandig spel ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind!
“Spelen is een fantastische manier om de fantasie te prikkelen.”
Het belang van spelen
Spelen is een van de belangrijkste manieren waarop je kind zich ontwikkelt. Wanneer kinderen nog klein zijn en ze nog niet kunnen praten, kan spel een manier zijn waarop ze zich kunnen uiten. Spel leert je kind de wereld om hem/haar heen beter te begrijpen. Spelen stimuleert de zintuiglijke en motorische ontwikkeling omdat je kind bezig is met wat het ziet en voelt, maar ook de sociaal-emotionele ontwikkeling, met name in rollenspel. Door bekende situaties na te spelen, bijvoorbeeld ‘voorlezen’ aan je pop, leert een kind verschillende rollen en welk gedrag bij welke rol past. Spelen is bovendien een fantastische manier om de fantasie van je kind te prikkelen. Vooral wanneer je kind alleen speelt, kan het zich hierin helemaal verliezen. Vind jouw kind het lastig om zelf te spelen en om zichzelf te vermaken? Vaak is het een kwestie van oefenen en je kind een opstapje bieden. Waarschijnlijk is je kind het nog niet gewend om alleen te spelen. Stap één is dan het bieden van een veilige en stimulerende omgeving.
“Hoe leer ik mijn kind zichzelf te vermaken?”
Veilige omgeving
Voordat je kind lekker kan spelen moet het zich veilig voelen. Nu zal dit, voor de meeste kinderen, thuis geen groot probleem zijn. Maar het is voor een kind wel fijn om te weten dat ze niet alleen zijn. Dus ook al speel je niet met je kind, hij of zij wil wel graag weten dat je in de buurt bent. Ga, als je werk dat toelaat, bijvoorbeeld in dezelfde ruimte werken of zorg er voor dat je kind je kan zien/horen. Is je kind al wat ouder, dan kan het voldoende zijn dat het weet waar je bent, ook al ben je niet zichtbaar.
Stimulerende omgeving
Een stimulerende omgeving kun je creëren door een aantal stukken speelgoed klaar te leggen. Zorg dat er niet teveel aanwezig is; kiezen is dan lastig voor kinderen. Door verschillend speelgoed klaar te leggen, worden kinderen sneller gestimuleerd om ergens mee aan de slag te gaan. Het zien van het speelgoed biedt ze als het ware een opstapje: “hé, dat is leuk, daar wil ik mee spelen!” Ga niet zelf meteen achter je laptop zitten om aan het werk te gaan, maar ga eerst even naast je kind spelen. Bij oudere kinderen is dit niet altijd nodig, maar bij je dreumes of peuter is het een goed idee om er even naast te gaan zitten en zelf te spelen. Dat voelt misschien gek, je wilt of moet ook aan het werk, maar je bent op deze manier een voorbeeld voor je kind. Ook zo geef je weer ’n aanzetje, dat je kind hopelijk stimuleert om te kopiëren. Ga dus niet samen met iets spelen maar wacht tot je kind jouw voorbeeld nadoet. Wacht even af tot je kind wat dieper in zijn spel zit en neem dan afstand. Je kind speelt verder en jij kunt even een mailtje beantwoorden of telefoontje plegen.
“Spreek duidelijk af met je kind waar het mag spelen.”
Werk en spel gescheiden
Een andere tip is om in huis een duidelijke scheiding te maken tussen werk- en speelgebied. Spreek duidelijk af met je kind waar in huis gespeeld mag worden. Is je kind nog te klein om hier afspraken over te maken, dan kun je het speelgebied duidelijk aangeven door een speelhoek(je) in te richten. Een knus en gezellig plekje dat echt voor je kind is. Zo is het voor je kind afgebakend waar het kan spelen, en voelt je kind zich veilig omdat er duidelijkheid is. Gaat je kind buiten de speelhoek spelen, bijvoorbeeld op jouw werkplek, dan kun je hierop ingaan en uitleggen dat het speelhoekje voor het spelen is.
Hak de dag in stukjes
Daar waar je normaal gewend bent om acht uren te werken met een pauze, is het verstandig om deze indeling thuis los te laten. Neem tussendoor tijd om even met je kind mee te spelen of samen iets leuks te doen. Je kunt er ook voor kiezen om even “de regel van de gescheiden werkplekken” te overtreden en je kind een kleurplaat, activiteit of knutselwerkje (die ze zelfstandig kunnen doen/maken) naast je te laten doen. Zo kan je even samen thuis werken.
“Neem tussendoor tijd om even met je kind mee te spelen.”
Schooltje spelen
Wanneer je kinderen naar school of dagopvang gaan, zijn ze daar bepaalde regels gewend. Zo hebben sommige leerkrachten een stoplicht op hun bureau. Hiermee geven ze aan wanneer kinderen zelf aan het werk moeten en wanneer ze vragen kunnen stellen. Het komt misschien wat schools over, maar aan de andere kant: je bent natuurlijk ook wel schooltje aan het spelen thuis. Je kunt er voor kiezen om het stoplicht op rood te zetten wanneer je echt even iets moet doen waarbij je niet gestoord mag worden en op groen wanneer je wel even afgeleid mag worden.
Leve het internet
Wat hebben we geluk dat we in deze tijd ook zoveel inspiratie van het web kunnen plukken! De leukste spelletjes en knutselwerkjes zijn online te vinden. Maar denk ook eens aan luisterboeken; voor kinderen vaak net zo interessant als het kijken van een filmpje. Luisterboeken prikkelen de fantasie en de meeste kinderen zitten binnen no-time ademloos op de bank te luisteren. Op Spotify zijn, ook voor de kleinste kinderen, leuke luisterverhalen te vinden. Een paar tips voor peuters en kleuters zijn de verhalen van Kikker, Boer Boris, Dikkie Dik en Kareltje & Sjonnie. Oudere kinderen luisteren graag naar bijvoorbeeld sprookjes, de verhalen van Annie M.G. Schmidt of Superjuffie. Veel platforms voor kinderen bieden daarnaast in deze tijd (een deel van) hun aanbod gratis aan, bijvoorbeeld Luisterbieb en doenkids.nl. Maak hier ook gebruik van, je hoeft het wiel niet altijd zelf uit te vinden.
Blijf je bewust van het feit dat je thuis nou eenmaal niet zoveel werk kan verzetten als wanneer je werkt op je werkplek. Oók als je kind zichzelf goed kan vermaken en prima zelfstandig kan spelen. Laat de lat wat zakken en geniet van de tijd met je kinderen. En wanneer je echt even geen inspiratie of fut meer hebt om iets creatiefs te verzinnen, hebben we altijd nog Netflix 😉
Deze blog is geschreven door Elise, pedagogisch medewerker op de locatie Paterswoldseweg. Meer lezen van Elise? Ze schreef ook ‘Even doorbijten: het is een fase!‘, over bijtgedrag bij kinderen.