Gezonde traktatie op het kinderdagverblijf & peuterspeelzaal

Hieperdepiep, het is (weer) zover! Je kind is bijna jarig en er moet nog van alles gebeuren. Cadeautjes inpakken, slingers ophangen, taart bakken, verjaardagsoutfit uitzoeken. En dan moet er ergens tussendoor ook nog een traktatie voor het kinderdagverblijf in elkaar gedraaid worden. Hoe dan?! Geen zorgen, alles komt goed: in deze blog doe je alle inspiratie op die je nodig hebt voor een leuke, gezonde én makkelijke traktatie voor het kinderdagverblijf. Dat maakt het feestje zeker compleet 😊

‘Vroeger’, toen we nog cola bij het ontbijt dronken en zes suikerklontjes in de thee deden, bestond een traktatie vaak uit een koekje, zakje chips of snoepketting (en dan daarna een lesje tanden poetsen). Maar anno 2020 vragen de meeste kinderdagverblijven aan ouders om bij het trakteren rekening te houden met het voedingsbeleid van de opvang. En dat betekent gezond trakteren, met een feestelijke twist. Challenge accepted!

Eenvoudig simpel

Kleine moeite, groots effect: dat is voor veel ouders het motto als het gaat om kindertrakaties. En wat is er nu gezonder en makkelijker dan een lekker stukje fruit om op te trakteren? 

Je kunt op verschillende manieren die doodgewone banaan of mandarijn omtoveren tot een vrolijke en kindvriendelijke traktatie. Mits je zin hebt om een avondje met papier, schaar of stift in de weer te zijn 😉 Een mandarijn wordt Dikkie Dik, een banaan wordt een giraf of Minion en een appel wordt een Ninja Turtle. Ook met rijstwafels is een hele rits leuke traktaties te maken. Wikkel de rijstwafel in cellofaan of vershoudfolie en knutsel er een panda of schaap van. Voor ’n extra lekkere traktatie kun je de rijstwafels met yoghurt- of chocoladelaagje kiezen. Een doosje rozijntjes tover je met wat creativiteit om tot een konijntje of auto. Op Pinterest vind je zelfs kant-en-klare papieren wikkels die je hiervoor kunt gebruiken.

Alle gekheid op ’n stokje

Ken je ‘m nog? Een halve meloen in aluminiumfolie ingepakt, met daarin satéprikkers met een blokje kaas, plakje komkommer en knakworstje eraan. Deze gouwe ouwe zien we op het kinderdagverblijf tegenwoordig nog steeds voorbij komen! Soms met een ouderwets blokje kaas, maar vaak juist in een nieuw gezond jasje. Niet zo gek ook, want het is een makkelijke traktatie die er snel heel feestelijk uitziet. Je kunt het zo gek maken als je wilt: Van fruitregenboog tot Rupsje Nooitgenoeg en van poffertjesspies tot aardbeienraket: rijg het aan een prikker en succes verzekerd!

Net even anders

Eén van de nieuwste trends op het gebied van trakteren is iets maken dat ongezond lijkt, maar heerlijk gezond is! 

We zagen op onze kinderdagverblijven dit jaar al eens ijsjes van watermeloen voorbijkomen, en zelfs een bakje friet van mangoreepjes. Out of the box denken dus. Vraag bijvoorbeeld je kind waar het op wil trakteren, en bedenk of daar een gezondere versie van te verzinnen is. Broodje hamburger? Dat kan ook met poffertjes aan ’n prikkertje. Chips? Maak zelf appelchips in de oven. Pizza? Beleg een punt watermeloen met roomkaas en versier met fruit en kokosrasp. Ook hier geldt: Pinterest is je beste vriend

Uitdeelcadeautjes kinderdagverblijf

Geen verjaardag is compleet zonder cadeautjes op het kinderdagverblijf! Dus in plaats van een eetbare traktatie, zien we tegenwoordig ook steeds vaker leuke, kleine uitdeelcadeautjes op het kinderdagverblijf. Kleine boekjes zijn favoriet, bijvoorbeeld de mini Gouden Boekjes of de uitdeelboekjes van Dikkie Dik of Barbapapa. Maar ook bij winkels zoals Action en Hema zijn steeds meer uitdeelcadeautjes te koop. Stuiterballen, kleine puzzeltjes, vingerpopjes: voor een paar euro koop je al een zakje met leuke speeltjes. Verpak ze stuk voor stuk in een leuk papieren zakje of knoop er nog een doosje rozijntjes aan en je hebt binnen no-time een feestelijke én verantwoorde traktatie!

En wat neem je mee voor de groepsleiding?

Die lusten best ’n chocolaatje. Past niet in het voedingsbeleid, maar ach: het is feest, toch? 😉

 

Volg Monkey Donky op Pinterest voor speel-, opvoed- en boekentips én nog veel meer leuke en gezonde traktatie-inspiratie!

MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?