Kinderopvang: veel meer dan een oppasadres

 

Een wereld zonder kinderopvang: dat is tegenwoordig simpelweg niet meer voor te stellen! Waar vroeger de zorg en verantwoordelijkheid voor opgroeiende kinderen voornamelijk bij de thuisblijvende moeder lag, wordt nu de zorg voor jonge kinderen meestal gedeeld met meerdere opvoeders. Het is eerder een vanzelfsprekendheid dan een uitzondering dat kinderen meerdere keren per week naar het kinderdagverblijf of de BSO gaan. Groot is dan ook het gat waar je als gezin in valt op het moment dat deze vorm van opvang wegvalt.

Maar, wat gebeurt er op het moment dat kinderen wél weer naar de opvang kunnen, terwijl jij als ouder net gewend raakt aan het combineren van thuiswerken met de zorg voor de kinderen? Is het gebruikmaken van kinderopvang dan nog steeds zo vanzelfsprekend?


Het belang van kinderopvang

We hebben de afgelopen periode gemerkt dat thuiswerkende ouders soms worstelen met de vraag; wat voegt de kinderopvang nog toe als ik zelf thuis een oogje in het zeil kan houden? Want als je zelf de hele week vanuit huis werkt en je baby veelal slaapt of in de box speelt, of je kleuter toch een groot deel van de dag op school is, is het dan niet zonde om ook nog voor kinderopvang te betalen? Dan kun je toch net zo goed zelf vanachter je laptop op je kind letten? Wat is op zo’n moment nog het belang van kinderopvang?


“Wat is het belang van kinderopvang?”

 

Nou, daar hebben wij wel wat over te zeggen 😊. Nu is ons standpunt nogal subjectief, dat geven we direct toe, maar wat ons betreft is het wel een standpunt dat het meer dan waard is om gehoord te worden! Nog vaak wordt de kinderopvang afgeschilderd als een handig oppasadresje, alleen wat duurder dan een opa, oma of buurmeisje dat komt oppassen. Maar de kinderopvang is zoveel meer dan dat!

 

De wereld in het klein

samen spelen dreumes Op het kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang leert en ervaart je kind dat de wereld groter is dan de omgeving thuis. Je kunt de kinderopvang dan ook zien als één van de eerste stapjes naar zelfstandigheid voor je kind. Het heeft op de opvang een wereldje ‘voor zichzelf’, waar jij als ouder slechts van een afstandje deel van uitmaakt. En hoewel dit voor veel vaders en moeders soms best confronterend is (dat loslaten van je kind begint soms echt veeeeel te snel 😉), is het wel heel goed voor de ontwikkeling van je kind. Je kind leert de wereld buiten de veilige thuishaven ontdekken. Je kind leert andere kinderen, volwassen, meningen en ideeën kennen. Je kind maakt vriendjes waar het mee kan spelen, lachen en ruzie mee kan maken. Je kind leert dat het leukste van ruziemaken is dat je het weer goedmaakt en weer samen verder speelt. Je kind leert dat het zichzelf mag zijn en dat anderen dat ook mogen. Je kind leert op z’n beurt te wachten, rekening te houden met anderen en voor zichzelf op te komen. Allerlei sociale vaardigheden waar de pedagogisch medewerkers in de kinderopvang je kind in begeleiden en ondersteunen.


“Je kind leert dat het zichzelf mag zijn
en dat anderen dat ook mogen.”

 

Een vak voor professionals

Waar een kind thuis zijn ouder(s) heeft om hem de wereld uit te leggen, zijn dat in de kinderopvang onze enthousiaste en professionele collega’s. Eén ding hebben alle pedagogisch medewerkers met elkaar gemeen: onze liefde voor kinderen en het vak dat kinderopvang heet. Want ja, kinderen begeleiden in hun ontwikkeling is een vak en dat kan niet iedereen. De ontwikkeling van je kind is onze expertise. We hebben allemaal een pedagogische achtergrond, om jouw kind de beste kansen en begeleiding te bieden. We werken met elkaar samen, ieder vanuit zijn of haar eigen kennis en talent, om elk kind niet alleen een hele fijne maar ook een hele betekenisvolle tijd te bieden.

“De ontwikkeling van jouw kind is onze expertise.”

 

En hoe doen we dat dan? We werken volgens een pedagogisch plan dat de basis is voor ons dagelijkse ritme en programma. We kijken naar wat jouw kind nodig heeft en bieden precies dat. We stimuleren allerlei verschillende ontwikkelingsgebieden om je kind zo goed mogelijk voor te bereiden op zijn tijd op de basisschool. We zorgen voor een fijne en veilige sfeer zodat alle kinderen zich bij ons thuis voelen. Of het nou je eerste of je laatste dag bij ons is. We bewegen, dansen, zingen, tekenen, klimmen, ontdekken en groeien. We lezen voor. We lezen veel voor. Heeeeeeel veel. Want van voorlezen, leren kinderen nóg meer over de wereld om hen heen. We geven complimenten, en dat doen we niet tien keer maar wel honderd keer. We praten, kletsen en luisteren. Naar elkaar, naar jou als ouder, maar vooral naar jouw kind.


Voor een vliegende start

Veel van wat we kinderen op het kinderdagverblijf bieden, is erop gericht om kinderen een goede start op de basisschool te geven. Ons ontwikkelingsprogramma Piramide laat kinderen spelenderwijs kennismaken met allerlei verschillende thema’s die in een kinderleven aan bod komen. Familie, ziek zijn, eten en drinken, feest vieren, etcetera. Hierbij komen enorm veel basisbegrippen en -vaardigheden voorbij die kinderen ook op de basisschool gebruiken, zoals tellen, sorteren, verbanden leggen en het kennen van de kleuren. Bovendien hebben kinderen die vanaf het kinderdagverblijf overgaan naar de basisschool op sociaal-emotioneel gebied een voorsprong. Je kind kent vaak al andere kinderen op school vanuit het kinderdagverblijf, is al gewend aan het samenspelen en -werken met andere kinderen en weet wat er allemaal bij komt kijken als je deel uitmaakt van een groep. Op je beurt wachten, vragen stellen, voor jezelf opkomen, om hulp vragen en troost zoeken: allemaal vaardigheden die je kind op de kinderopvang al heeft geleerd en die de start op de basisschool eenvoudiger maken. 


“Een vliegende start op de basisschool!”

 

Een keuze voor je kind

Voor veel ouders is de keuze voor kinderopvang een hele praktische: doordat je kind naar de opvang gaat, kun jij blijven (thuis)werken. Omdat het financieel nodig is of omdat je ook graag een leven náást het ouderschap wilt behouden. De kinderopvang is de dienstverlenende schakel: wij maken het voor jou mogelijk om je werk met de zorg voor je kinderen te combineren. En dat doen we met heel veel liefde en plezier. Maar beschouw de keuze voor kinderopvang toch vooral als een keuze die je maakt voor je kind, in plaats van een praktische keuze voor jezelf. Door van kinderopvang gebruik te maken geef je je kind enorm veel mogelijkheden voor ontwikkeling. Je biedt je kind een vliegende start in de grote wijde wereld buiten de huiselijke omgeving.

En zeg nou zelf, kun jij je kind dat ook allemaal vanachter je thuiswerkbureau bieden? Of heb je daar toch dat professionele oppasadres voor nodig? 😊


Meer lezen? 


Locaties kinderopvang Monkey Donky

MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?