Hoe leer je een kind veilig omgaan met vuur en andere natuurlijke elementen?

Wat gebeurt er als ik een lucifer aansteek? Als ik die heuvel beklim en dan van boven naar beneden ren, ga ik dan vliegen?’ De gedachten van een kind leiden regelmatig tot acties. Grenzen verkennen zit nu eenmaal in de natuur van een kind ingebakken. En terecht, want hij leert er ongelooflijk veel van. 

“Grenzen verkennen zit nu eenmaal in de natuur van een kind ingebakken”

 

Natuurlijk beschermen ouders hun kinderen voor gevaren. Die is zich helemaal niet bewust van gevaar en tegelijkertijd nog heel kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Een dreumes heeft meer mogelijkheden om op ontdekking uit te gaan en zal kansen met al zijn ledematen grijpen. Aan het tafelkleed trekken, de trap opklauteren en stopcontacten ontdekken. Een dreumes leert vooral van ervaringen. Kleuters daarentegen vergeten nare ervaringen nog wel eens. Dat komt doordat ze hun eigen wil ontwikkelen. Ook al is het hem verboden die schaar te pakken, de kans is groot dat een kleuter het toch doet omdat hij daar zin in heeft. Schoolkinderen kennen de meeste gevaren wel. Toch blijven er momenten die gevaar opleveren voor je kind en dat heeft dan vaak te maken met het contact met leeftijdsgenootjes, bijvoorbeeld tijdens het buitenspelen. Jongens willen stoer doen ten opzichte van elkaar: hoe ver durf jij te gaan?

 

Het kind als ervaringsdeskundige op weg naar zelfredzaamheid

Volwassenen hebben een schone taak kinderen zelfredzaam te maken door ze te begeleiden in het opzoeken van grenzen. Als ouders groei je met je kind mee en zie je gauw genoeg waartoe hij in staat is en wat hem boeit. Een waarschuwing wordt door jouw dreumes niet altijd begrepen, dus zul je hem de hele dag goed in de gaten moeten houden. Drijft je tweejarige zijn eigen willetje door? Waarschuwingen en uitleg hebben zin, ook al hoor je jezelf in herhaling vallen. Het is de kunst je kind te laten kennismaken met gevaar, zonder dat zijn veiligheid in gevaar komt. Zo wordt je kind ervaringsdeskundige en een stuk wijzer.

 

Veilig omgaan met vuur en vuurkorf

De eerste aanblik van een brandende kaars is vaak magisch voor een kind. Natuurlijk roep je ‘auw’ als je dreumes naar de vlam grijpt en gelukkig ben je erbij als dat gebeurt. Het grotere werk komt als je kind ouder is. Heb je een vuurkorf? Sprokkel samen hout met je kind en leer hem de werking van een vuurkorf, over het aanzuigen van lucht en waarom bepaald hout knettert. Laat je kind onder jouw toezicht het vuur aansteken en daarna opporren. Blijf erbij en verwarm samen broodjes in het vuur. Je kind weet nu hoe dichtbij hij bij het vuur kan komen. Vertel je kind dat het stoken van vuur nooit zonder gevaar is en dat jullie daarom altijd samen stoken. Zo licht je hem niet alleen voor, maar stil je ook zijn nieuwsgierigheid naar alleen een vuurtje te stoken.

 

Je kind maakt kennis met krachten en wetten

Het contact met water is minstens zo boeiend. Spetters, druppels, luchtbellen en verplaatsing zijn eigenschappen van water waarmee kinderen spelenderwijs vertrouwd raken. Eenmaal op zwemles komt het verschijnsel drijfvermogen naar boven. Kun je eenmaal zonder kurkjes zwemmen dan is dat best eng, maar wat een overwinning! Zwaartekracht is ook een interessante materie. Door zelf te vallen, worden kinderen direct met de neus op de feiten gedrukt. Dat is schrikken en het doet pijn, maar na vallen komt opstaan. De wetten van de natuur kennen veel geheimen. Welke besjes kun je eten en welke niet? Is een rood-met-witte-stippenpaddestoel giftig of niet? En van welke planten krijg je brandplekken? Wat is de structuur van sneeuw en waarom is ijs eigenlijk nooit echt betrouwbaar? Kun je een vreemde hond zomaar aaien en waarom haalt een bange kat uit naar je ogen? Leg het maar uit en laat kinderen proefondervindelijk kennis maken met het hoe en waarom. Onder jouw begeleiding. Ze worden zelfredzaam door het ondervinden van gevaar en ontdekken hun talenten. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind en draagt bij aan het functioneren op bijvoorbeeld school en de BSO.

 

Meer weten over veiligheid van uw kind? Kijk op:

www.veiligheid.nl
www.3vo.nl
www.gifwijzer.nl
www.brandwonden.nl

50 gevaarlijke dingen … Is een leuk boek voor alle ouders die een ander perspectief willen op je kinderen leert omgaan met gevaren. Volgens het boek ‘50 things you should let your children do’ legt schrijver Gever Tulley ouders uit hoe je kinderen op een veilige manier leert omgaan met vuur, hoe je ze achter het stuur van een auto laat kruipen en hoe ze het best aan een 9 volt batterij likken.

De Boom in
Wil je de natuur ervaren? Beklim dan het Boomkroonpad in Drouwen, Drenthe. Je loopt letterlijk
op de toppen van de bomen. Als een eekhoorn! Kijk op www.staatsbosbeheer.nl/boomkroonpad of bel (0592) 37 73 05.

Vond je dit artikel interessant? Dan vind je deze artikelen over opvoeding waarschijnlijk ook waardevol.

MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?