Mediaopvoeding: je kind op social media

Steeds meer kinderen zitten op social media. Facebook, Instagram, Snapchat; het lijkt er helemaal bij te horen. Hoewel dit leuk kan zijn, die leuke kat-filmpjes of baby-filmpjes, die gekke gezichtsfilters waarbij het lijkt alsof je in een lachspiegel kijkt en die oneindige ‘Insta-stories’ van vrienden of BN’ers, kan het ook soms gevaarlijk zijn. Je weet tenslotte niet altijd wie er aan de andere kant van dat Facebook- of Instagramaccount zit. De vraag is daarom: hoe ga je hier als ouder mee om?

 

Mediaopvoeding

Dit gedeelte van de opvoeding wordt ook wel ‘mediaopvoeding’ genoemd en is breder dan alleen social media. Het is ook gericht op onder andere televisie kijken en gamen. In het kort is de mediaopvoeding erop gericht om kinderen bewust, kritisch en selectief om te laten gaan met social media, televisie kijken en gamen.

Waarden en normen

De waarden en normen die je je kind meegeeft in de opvoeding, kun je ook laten doorschemeren in de mediaopvoeding. Zo kan het zijn dat het kind bepaalde games (nog) niet mag spelen of een bepaald televisieprogramma (nog) niet mag zien, omdat jij als ouder vindt dat het niet past binnen jullie waarden en normen en wat je je kind wil meegeven. Ook kan de leeftijd meespelen. Je kind is simpel weg nog te jong voor die game of dat televisieprogramma.

Belangrijke tips als het gaat om mediaopvoeding

 

  1. Geef uitleg

Leg je kind uit waarom jij niet wil dat die game wordt gespeeld. Of dat televisieprogramma wordt gekeken. Of waarom er (nog) geen Facebookaccount aangemaakt mag worden. Zo weet hij wat jouw gedachtegang hierover is (of hij het er nou mee eens is of niet) en is het iets gemakkelijker om zich daarbij neer te leggen.

  1. Praat erover

Wanneer je kind wel een social media account heeft of bepaalde games mag spelen, praat erover! Toon interesse in de games, dat ene programma of wat er allemaal te beleven valt op Instagram. Wanneer je interesse blijft tonen, zal de brug voor je kind kleiner zijn om naar je toe te komen wanneer het niet lukt of wanneer hij er een vraag over heeft.

  1. Beleef het samen!

Hou het niet alleen bij praten, maar beleef het samen! Speel samen die ene game, kijk samen naar zijn favoriete programma of maak samen een social media account aan. Laat je kind de media zo, samen met jou, ervaren. Wat kan wel, wat kan niet en waar moeten zij op letten? Blijf in de buurt om te helpen daar waar nodig en laat los daar waar het kan.

  1. Grenzen stellen

Maak je kind duidelijk waar de grenzen liggen, wees duidelijk en stel regels op en wees in deze drie consequent. Wanneer je kind ouder wordt kun je bij jezelf nagaan of je de regels kan bijstellen en de grenzen kunt verleggen.

Jouw wijze adviezen

Net als in de echte wereld, kun je je kind ook in de ‘mediawereld’ niet tegen alles beschermen. Blijf daarom praten, geef uitleg waar nodig, blijf interesse tonen en heb vertrouwen dat je kind al die wijze adviezen van jou ter harte neemt!

Wat doe jij om je kind wegwijs te maken in de wereld van (social) media? Laat het ons weten in een reactie! 

MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?