Inhoud
Toggle
Mediaopvoeding
Dit gedeelte van de opvoeding wordt ook wel ‘mediaopvoeding’ genoemd en is breder dan alleen social media. Het is ook gericht op onder andere televisie kijken en gamen. In het kort is de mediaopvoeding erop gericht om kinderen bewust, kritisch en selectief om te laten gaan met social media, televisie kijken en gamen.
Waarden en normen
De waarden en normen die je je kind meegeeft in de opvoeding, kun je ook laten doorschemeren in de mediaopvoeding. Zo kan het zijn dat het kind bepaalde games (nog) niet mag spelen of een bepaald televisieprogramma (nog) niet mag zien, omdat jij als ouder vindt dat het niet past binnen jullie waarden en normen en wat je je kind wil meegeven. Ook kan de leeftijd meespelen. Je kind is simpel weg nog te jong voor die game of dat televisieprogramma.
Belangrijke tips als het gaat om mediaopvoeding
- Geef uitleg
Leg je kind uit waarom jij niet wil dat die game wordt gespeeld. Of dat televisieprogramma wordt gekeken. Of waarom er (nog) geen Facebookaccount aangemaakt mag worden. Zo weet hij wat jouw gedachtegang hierover is (of hij het er nou mee eens is of niet) en is het iets gemakkelijker om zich daarbij neer te leggen.
- Praat erover
Wanneer je kind wel een social media account heeft of bepaalde games mag spelen, praat erover! Toon interesse in de games, dat ene programma of wat er allemaal te beleven valt op Instagram. Wanneer je interesse blijft tonen, zal de brug voor je kind kleiner zijn om naar je toe te komen wanneer het niet lukt of wanneer hij er een vraag over heeft.
- Beleef het samen!
Hou het niet alleen bij praten, maar beleef het samen! Speel samen die ene game, kijk samen naar zijn favoriete programma of maak samen een social media account aan. Laat je kind de media zo, samen met jou, ervaren. Wat kan wel, wat kan niet en waar moeten zij op letten? Blijf in de buurt om te helpen daar waar nodig en laat los daar waar het kan.
- Grenzen stellen
Maak je kind duidelijk waar de grenzen liggen, wees duidelijk en stel regels op en wees in deze drie consequent. Wanneer je kind ouder wordt kun je bij jezelf nagaan of je de regels kan bijstellen en de grenzen kunt verleggen.
Jouw wijze adviezen
Net als in de echte wereld, kun je je kind ook in de ‘mediawereld’ niet tegen alles beschermen. Blijf daarom praten, geef uitleg waar nodig, blijf interesse tonen en heb vertrouwen dat je kind al die wijze adviezen van jou ter harte neemt!
Wat doe jij om je kind wegwijs te maken in de wereld van (social) media? Laat het ons weten in een reactie!