Je kind zindelijk maken met zindelijkheidstraining: hoe doe je dat?

 

Hoe wordt mijn kind snel zindelijk? Het is een belangrijke mijlpaal voor ouders en hun kind. Niet langer vieze luiers verschonen, maar je kind zelfstandig naar het toilet laten gaan. Zindelijk worden gaat niet vanzelf. Je zult je peuter daarin toch een kleine zindelijkheidstraining moeten geven.

 

“Samen naar de wc gaan: goed voorbeeld doet goed volgen.”

 

Wanneer heeft mijn kind geen luier meer nodig?

Om zindelijk te kunnen worden, moet een kind daar emotioneel en fysiek aan toe zijn. Het moet begrijpen dat er een verband is tussen de aandrang en het daadwerkelijke poepen of plassen. De signalen die je peuter daarvoor geeft zijn bijvoorbeeld

  • De luier blijft steeds langer droog omdat het kind de natte luier vervelend vind;
  • Het kind vindt de volle luier interessant, geeft met gebaren of woordjes aan dat de luier ‘vol’ is;
  • Het kind vindt de wc interessant en wil weten wat daar gebeurt.

Je kind gaat deze signalen waarschijnlijk rond de tweede verjaardag geven. Vanaf dan kun je als ouder je kind gaan begeleiden in het zindelijk worden: potjestraining dus. Over het algemeen zijn de meeste kinderen vanaf tweeënhalf tot drie jaar overdag zindelijk en tussen de drie en vier jaar ook ‘s nachts droog.

Op het potje

Samen naar de wc gaan: goed voorbeeld doet goed volgen. Kinderen willen maar wat graag hun ouders nadoen. Leg dus uit waarom je naar de wc gaat. Laat zien hoe je de wc gebruikt. Heeft je kind interesse in de wc, dan kun je een stapje verder gaan.

Zet een potje in de wc of badkamer en vertel je peuter dat ook hij of zij hier naar de wc mag. ‘Gewoon even tegen papa of mama zeggen wanneer je moet plassen of poepen.’ Breng het kind er vervolgens regelmatig naar toe. In het begin zal het potje niet vaak gehaald worden. Maar elk succes is er een. Door te blijven herhalen, zal het kind langzaamaan leren wat de bedoeling is. Blijf aanmoedigen en belonen. Samen de wc doorspoelen bijvoorbeeld vinden kinderen maar wat interessant. Maar ook een mooie sticker na elk potje werkt goed.    

“Ongelukjes horen er gewoon bij. Gaat het mis? Verschoon je kind en leg ondertussen uit wat er is gebeurd.”

Peuter zindelijk maken

Zindelijkheidsdeskundige Debby Mendelsohn vindt dat je niet zozeer moet spreken van een zindelijkheidstraining, maar van begeleiden in zindelijk worden: ‘Vaak vragen ouders me hoe ze hun kind zindelijk moeten krijgen. Dan zeg ik altijd dat een kind dat zelf doet. Zindelijkheidstraining vind ik dan ook geen handige term. Je kunt je kind begeleiden, niet trainen.’

Controleren en star vasthouden in het proces van zindelijk worden, raadt ze af. Het is heel normaal als het een tijdje goed gaat, maar het kind daarna toch weer een paar keer in de broek plast.

Van luier naar potje

Ongelukjes horen er gewoon bij. Bij sommige kinderen is sprake van een overgangsfase, waarin ze nog geen afscheid willen nemen van hun luier. Ze weten dan wel wanneer ze moeten poepen of plassen, maar doen dat het liefste in hun luier. Blijf als ouder geduldig. Gaat het mis? Verschoon je kind en leg ondertussen uit wat er is gebeurd. Zo leert het kind dat het de volgende keer gewoon naar papa of mama kan gaan om te vertellen dat het op het potje wil.

De Amerikaanse Carol Cline, expert op het gebied van potjestraining, benadrukt: ‘Het eerste wat ik altijd zeg tegen ouders is PVC: Positief, Volhardend en Consistent zijn. Dat zijn de drie pijlers van potjestraining. Verwijder er één en het valt in elkaar.’

 “Niet ieder kind toont interesse in zindelijk worden.”

Tips om snel zindelijk te worden

  1.  Kies voor een toilettrainer. Met de toilettrainer heb je een ‘potje’ op de wc met een opstapje om er makkelijk op te komen. Dat wakkert vaak wel wat enthousiasme aan bij het kind, want het mag nu net als zijn ouders op de ‘echte’ wc.
  2.  Ga op vaste momenten naar de wc. Maak er een gewoonte van om bijvoorbeeld na de lunch, het avondeten en voor het slapen gaan nog even het toilet te bezoeken.
  3. Neem luiers die minder absorberen of doe een onderbroek aan onder de luier. Zo voelt het kind sneller dat het geplast of gepoept heeft en herkent het de prikkel eerder. Zo train je je kind om op tijd tegen je te zeggen dat het naar de wc moet.
  4. Lees samen een prentenboekje over zindelijk worden en maak het nóg leuker voor je peuter. Bijvoorbeeld het kinderboek Hugo Haas hoeft geen luier meer.
  5. Leer jongens om zittend te plassen. Dat werkt ontspannend voor de bekkenbodemspieren en maakt het plassen makkelijker.
  6. Licht de oppas en kinderopvang in, zodat ook zij het kind stimuleren en begeleiden. Op de kinderopvang is het heel normaal om afspraken te maken hierover. Bovendien hebben de medewerkers op de kinderopvang veel ervaring met zindelijkheidsbegeleiding.
  7. Schaf leuk ondergoed aan, dat vinden de kleine meisjes en jongetjes hartstikke interessant.
  8. Maak een stickerkaart en hang deze bij de wc. Iedere keer dat je kind op het potje/de wc plast, krijgt het een sticker. Bij tien stickers volgt een klein cadeautje.
MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?