Uw kind verveelt zich? Bekijk de voordelen van lege agenda’s!

Op dagen dat je kind niet op de kinderopvang is kan hij of zij zich vervelen. Ieder kind verveelt zich. Dus staat er overmorgen alweer niks op de agenda? Dat is mooi. Er is ruimte voor spontaniteit en creatieve ingevingen. Laat de verveling maar toeslaan om te voorkomen dat uw kind overspannen raakt.

“Laat de verveling maar toeslaan, er is dan ruimte voor spontaniteit en creativiteit”

Claudia de Breij zag al jong het voordeel in van verveling: ze kwam op de meest creatieve ideeën vertelde ze in haar conference. De achterbankgeneratie waartoe Claudia behoorde, fantaseerde er flink op los tijdens lange autoritten. Wie nu onderweg om zich heen kijkt, ziet sommige kinderen als zombies naar schermpjes kijken. En dat gaat fantaseren tegen.

Uw kind verveelt zich tijdens de autorit? Dat is mijmermoment!

Dus denkt u weleens “Help, mijn kind verveelt zich!”? Besef u dan dat verveling de ruimte geeft om te mijmeren, te relaxen of dingen om je heen met andere ogen te bekijken. Lisette, moeder van Thijs (6): “Een saaie autorit is voor Thijs de manier om zijn leesvaardigheid te testen. Zo’n beetje alle woorden en namen die hij langs de weg leest, spelt hij uit en geeft er zijn eigen draai aan. ‘Ing-Ang’ vindt hij veel mooier klinken dan ‘Ingang’, met de harde g. Een autorit met Thijs zie ik trouwens als een gezellig moment met z’n tweeën, we hebben alle rust om lekker te kletsen.”

Schoolkind? Plan niet te veel activiteiten tegelijk!

Een vierjarig kind neemt een stap met grote impact: naar school gaan. Hij moet veel leren. Stilzitten of stil zijn is al een hele inspanning. Tegelijkertijd maakt hij nieuwe vriendjes en vriendinnetjes,
kiest voor een sport, gaat naar muziek- en zwemles. Dat kan veel stress veroorzaken en u wilt natuurlijk voorkomen dat uw kind overspannen raakt.

“Achteraf bekeken heb ik te veel gewild”

Maaike over de eerste schooljaren van dochter Sanne (10): “Achteraf bekeken heb ik te veel gewild met Sanne. Naast haar muzieklessen en ballet kon ze ook best nog naar zwemles. Ze was vier toen ze haar eerste zwemles kreeg en ze begreep helemaal niet dat ze vooruitgang ‘moest’ boeken, dat ze moest leren zwemmen in plaats van spetteren. Ze was zeven toen ze afzwom voor diploma A.”

“Probeer een overvolle kinderagenda te vermijden zodat uw kind niet overspannen raakt”

Wees scherp op signalen dat uw kind overspannen raakt

Natuurlijk hebben sport en muziekles een positieve invloed op je kind. Teamsport is goed voor de sociale ontwikkeling, kinderen krijgen zelfdiscipline en leren probleemoplossend te denken. Muziekles is goed voor de culturele ontwikkeling. Kinderen vinden het leuk om actief te zijn en als trotse ouders sta je nu eenmaal graag langs de lijn. Overdrijf alleen niet. Probeer een overvolle kinderagenda te vermijden. Signalen waar u op moet letten als uw kind overspannen raakt en een te druk schema heeft, zijn vermoeidheid en vage lichamelijke klachten en ook negatief gedrag.

“Hij heeft echt buikpijn van drumles gehad”

Na twee jaar Algemene Muzikale Vorming (AMV) begon Bas (9) met drumlessen. Vader Kees vertelt: “Bas hing zijn blokfluit aan de wilgen, drummer zou hij worden. Al na de eerste drumles kwamen Bas en ik thuis met een uitpuilende auto. Een compleet drumstel met kruk en een basgitaar met versterker gingen richting zolder. De druk van het oefenen werd te groot voor Bas, na drie maanden was de lol er al af. Hoe ik ook mijn best deed hem te motiveren: Bas ging veel liever op straat met vriendjes een balletje trappen dan elke dag naar zolder. Hij heeft echt buikpijn van drumles gehad. Dat was echt een signaal dat mijn kind overspannen was en ik ben daar erg van geschrokken.”

Voorkom dat uw kind overspannen raakt met middagen zonder afspraken

Kies activiteiten voor je kind die passen bij zijn leeftijd, temperament, interesses en talenten. En zorg ervoor dat het aantal activiteiten in verhouding is met wat je kind aan kan. Kies voor minstens twee middagen zonder afspraken of verplichtingen. Zo heeft je kind alle tijd om lekker aan te rommelen, zichzelf te vermaken én te ontwikkelen zonder dat je kind overspannen raakt.

Vond u dit artikel interessant? Lees hier al onze artikelen over de ‘Gezondheid en Voeding’ van kinderen.

Welke tips hebben jullie om te voorkomen dat jullie kind overspannen raakt? Laat hieronder een reactie achter!

Noortje van Monkey Donky

Noortje van Monkey Donky

Laat een reactie achter

Ingrid Weijens

Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?