Kind wilt niet tanden poetsen? Tips en deskundig advies

tanden poetsen baby dreumes  

Ernstig verwaarloosd gebit bij 40.000 jonge kinderen, kopte RTL Nieuws een paar jaar geleden. Nederlandse tandartsen komen bij jonge kinderen, zoals dreumesen, peuters en kleuters tussen twee en zeven, allerlei ellende tegen. Iets wat goed te voorkomen is door op jonge leeftijd aandacht te besteden aan goed tandenpoetsen.

 

“Al bij het eerste tandje dat doorkomt, is het verstandig om te poetsen.”

 

Tandenpoetsen kind 1 – 2 jaar. Wat zegt de kindertandarts?

Al bij het eerste tandje dat doorkomt, is het verstandig om te poetsen. Bij de eerste tandjes is een keer per dag met een fluoridetandpasta voldoende. Rond het tweede jaar oud ga je ‘s ochtends en ‘s avonds poetsen. Ook kan je kleine dan mee naar de tandarts. Een behandeling is vrijwel nooit nodig, maar zo kan je kind wel alvast wennen aan het tandartsbezoek. Verder zal de kindertandarts aanraden om niet veel suikers te eten en te drinken. ‘s Avonds laat of zelfs ‘s nachts een flesje met melk, sap of pyjamapapje is helemaal af te raden: het glazuur van de kindertandjes is niet sterk genoeg en beschadigt dan snel.

 

Tips: zo maak je tandenpoetsen met je dreumes, peuter of kleuter tot een feestje

tandenpoetsen kleuter Om je kind op te laten groeien met een gezond gebit, is het belangrijk zo vroeg mogelijk te leren wat je moet doen om een gebit gezond te houden. Goed tandenpoetsen, staat daarbij op nummer één. Maar, zoals veel ouders merken, kan het tandenpoetsen met jonge kinderen uitmonden in strijd.

Wat kun je proberen om het tandenpoetsen voor je dreumes leuk te maken? Hieronder staan enkele tips uit de kinderopvang aangevuld met verrassende en leuke adviezen van ouders op blogs en fora.

7 tips die kunnen helpen:

  1. Liedjes zingen
  2. Meepoetsen
  3. Het eten van de dag wegpoetsen
  4. Zelf doen
  5. Gekke bekken
  6. Knutselen en naspelen
  7. Apps

 

“Om je kind op te laten groeien met een gezond gebit, is het belangrijk zo vroeg mogelijk te leren wat je moet doen om een gebit gezond te houden”

 

1. Liedjes zingen

Een liedje maakt alles leuker. Zing bijvoorbeeld Vader Jacob, maar dan met aangepaste tekst (Tanden poetsen, op en neer, onder en boven, nog een keer…). Of het liedje dat een creatieve moeder voor haar kinderen zingt op de maat van 1, 2, 3, 4 hoedje van papier. De variant op ik zag twee beren broodjes smeren bleek ook een succes.

2. Meepoetsen

Als jij de tanden van je kleine mag poetsen, mag die de tanden van papa of mama poetsen. En natuurlijk ga je dan heel vaak voordoen hoe het moet, want goed voorbeeld doet volgen.

3. Het eten van de dag wegpoetsen

Wat heb je allemaal gegeten vandaag? Dat gaat papa of mama wegpoetsen. Terwijl je al het eten van de dag noemt, poets je rustig door. ‘Oh, daar zit nog een koekje.’

4. Zelf doen

Laat je kleine het eerst zelf doen. En als controle neem jij de tandenborstel weer over. Werkt ook goed in combinatie met de vorige tip. ‘En wat heb je je sapje goed weggepoetst!’

5. Gekke bekken

gekke bekken tandenpoetsen Laat je kind tijdens het tandenpoetsen lekker gekke gezichten trekken. Door te grommen als een leeuw of te brullen als een draak kun je goed alle tandjes poetsen.

6. Knutselen en naspelen

Op de kinderopvang werkt Monkey Donky Speelhuis met thema’s als tanden en tandartsen. Zo leert je kind spelenderwijs hoe leuk het is om tandjes te poetsen. Samen met de begeleiding knutselen de kinderen bijvoorbeeld een kies of een tandenfee. Spelen ze tandartsje en lezen ze prentenboekjes over tandenpoetsen. En natuurlijk zingen we liedjes en gaan we het tandenpoetsen toneelspelen.

7. Apps

Ook leuk: er zijn allerlei tandenpoets-apps voor de iPad en smartphone. De app van Aquafresh heeft een aanstekelijk liedje van twee minuten. Talking Ginger is een rood katje dat alles napraat, maar dat je ook leert hoe je goed moet tandenpoetsen.

Voor de kinderen die oud genoeg zijn voor een elektrische tandenborstel zijn er apps als Disney Magic Timer en Philips Sonicare for kids. De Disney-app werkt met een timer: al poetsend komt er een plaatje tevoorschijn van bijvoorbeeld Frozen’s Elsa of Cars. De app van Philips heeft het monstertje Sparkly. De app coacht je kind om goed te poetsen en op deze manier leert Sparkly dat ook.

 

Tandenpoetsen een feestje?

Wat denk je, helpen bovenstaande tips jou en je kind? Of pak jij het anders aan? Laat het ons weten in een reactie.

MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?