Inhoud
ToggleBaby’s huilen. Dat hoort er nu eenmaal bij. Net als slapeloze nachten. Hoort er ook bij. Zeggen ze. Maar, is dat echt zo? Wat nu als je het gevoel hebt dat je kindje ergens last van heeft, en het daarom zoveel huilt of moeilijk slaapt? Dat het pijn heeft, ongemak ervaart, gespannen is? Wat doe je dan? We vroegen het aan Paulien van den Berg, kinderfysiotherapeut, en Cornelia Antonides, kinder-manueel therapeut bij MFT De Woldstreek, vlakbij Groningen. Paulien en Cornelia vertellen hoe zij, samen met hun collega’s van het kinderteam bij MFT De Woldstreek, vanuit hun expertise je kindje kunnen helpen.
“We kunnen vaak helpen als je kindje veel huilt, moeilijk drinkt of een voorkeurshouding ontwikkelt.”
“In onze praktijk komen dagelijks kinderen met de meest uiteenlopende klachten,” vertelt Cornelia. “Wij beoordelen deze kinderen vanuit een manueel therapeutisch en/of kinderfysiotherapeutisch perspectief. We kijken of wij een helpende hand kunnen bieden om de klachten te verminderen of misschien zelfs helemaal te laten verdwijnen.”
Kinderteam
Zo kwam ook de moeder van Mees van 10 weken oud bij het kinderteam terecht. Mees blijft maar huilen en wil niet slapen. Cornelia: “Ik zag een uitgebluste moeder met een baby’tje in de maxicosi. Moeder zei direct, ‘Hij is nu even stil, maar ik weet niet voor hoe lang’. Maar dat is geen probleem, huilende baby’s komen we vaker tegen in onze praktijk. En wij zijn er juist om daarbij te helpen.”
“Veel huilen en niet willen slapen: we zien het vaak in onze praktijk.”
Huilen, onrust, huilen
Voorkeurshouding
Mees is geboren met een vacuümpomp. Moeder vertelt dat haar bekken achteraf gezien aan de smalle kant bleek te zijn. Maar aangezien Mees het benauwd kreeg, moest hij er gewoon uit en werd daarbij de vacuümpomp gebruikt. Moeder laat een foto zien van het enorme ei linksachter op het hoofd, dat gelukkig alweer wat wegtrekt. Een paar dagen na zijn geboorte viel het op dat Mees een voorkeurshouding ontwikkelde. Hij ligt het liefst met z’n hoofdje naar rechts, en als zijn hoofdje naar links gedraaid wordt zodra Mees slaapt, draait hij ‘m meteen weer terug.
“Alle baby’s en kinderen worden bij ons gezien door zowel de kinder-manueel therapeut als de kinderfysiotherapeut.”
Kinder-manuele therapie en kinderfysiotherapie
Paulien: “Jazeker! Alle baby’s en kinderen worden bij ons gezien door zowel de kinder-manueel therapeut als de kinderfysiotherapeut. De kinder- manueel therapeut kijkt of een kindje belemmerd wordt in de normale bewegingen en maakt, als dat inderdaad het geval is, de gewrichtjes met zachte, schommelende bewegingen (géén kraken!) los. De kinderfysiotherapeut vult dit op maat aan met houdings- en hanteringsadviezen en gerichte oefeningen. En, waar nodig ook met slaapadviezen.”
Verstoring in de nekwervels
“Hij is veel meer ontspannen, z’n lijfje voelt veel soepeler.”
’n Ontspannen baby
Optimale zorg
Paulien, Cornelia en hun collega’s van het kinderteam zien, naast veel radeloze en vermoeide ouders bij het eerste consult, later dus ook veel gerustgestelde en tevreden ouders. “Hoewel de moeder van Mees het eerst heel spannend vond om haar baby’tje uit handen te geven, gaf ze ook aan dat ze het op deze manier niet langer volhield. En dat horen we veel vaker. Ouders raken oververmoeid en onzeker. Doen ze iets niet goed? Waarom lukt het hun kindje niet om te ontspannen? Het is heel fijn om deze kinderen en hun ouders te kunnen helpen. De kinderfysiotherapeuten kijken bovendien ook mee naar eventuele grotere problematiek. Als kinderteam kunnen we zo de kinderen die bij ons komen de meest optimale zorg bieden.”
En zo doen we het ook graag in de kinderopvang: samenwerken om je kind de beste zorg te geven. De contacten met ander zorgverleners voor baby’s en kinderen in de regio Groningen is daarbij heel waardevol! Wordt jouw kindje behandeld door een manueel therapeut en/of kinderfysiotherapeut en gaat het bij ons naar het kinderdagverblijf? Laat het dan zeker even weten aan de pedagogisch medewerkers op de groep, zodat ook zij op de hoogte zijn van bijvoorbeeld de adviezen m.b.t. voorkeurshouding. Samen gaat alles beter!
Paulien en Cornelia werken samen met hun collega’s vanuit de hoofdlocatie van MFT De Woldstreek in Slochteren, maar ook in Siddeburen, Harkstede en Meerstad. Wil je graag meer weten over wat de kinder-manueel therapeut en kinderfysiotherapeut doen, of hoe ze jouw kindje kunnen helpen? Neem dan gerust contact op met MFT De Woldstreek, ze helpen je graag verder!