Kinder manuele therapie en kinderfysiotherapie: hoe het jouw kindje kan helpen

Baby’s huilen. Dat hoort er nu eenmaal bij. Net als slapeloze nachten. Hoort er ook bij. Zeggen ze. Maar, is dat echt zo? Wat nu als je het gevoel hebt dat je kindje ergens last van heeft, en het daarom zoveel huilt of moeilijk slaapt? Dat het pijn heeft, ongemak ervaart, gespannen is? Wat doe je dan? We vroegen het aan Paulien van den Berg, kinderfysiotherapeut, en Cornelia Antonides, kinder-manueel therapeut bij MFT De Woldstreek, vlakbij Groningen. Paulien en Cornelia vertellen hoe zij, samen met hun collega’s van het kinderteam bij MFT De Woldstreek, vanuit hun expertise je kindje kunnen helpen.

 

“We kunnen vaak helpen als je kindje veel huilt, moeilijk drinkt of een voorkeurshouding ontwikkelt.”

“In onze praktijk komen dagelijks kinderen met de meest uiteenlopende klachten,” vertelt Cornelia. “Wij beoordelen deze kinderen vanuit een manueel therapeutisch en/of kinderfysiotherapeutisch perspectief. We kijken of wij een helpende hand kunnen bieden om de klachten te verminderen of misschien zelfs helemaal te laten verdwijnen.”

 

Kinderteam

Paulien vertelt: “Veel ouders komen via-via bij ons terecht, omdat ze bijvoorbeeld van een vriendin goede dingen over ons hebben gehoord. Vaak zijn ouders dan al een keer bij de huisarts geweest of hebben bij het consultatiebureau om advies gevraagd, bijvoorbeeld omdat hun kindje veel huilt, moeilijk drinkt of een voorkeurshouding ontwikkelt. Als de tips en adviezen niet voldoende werken, kan het heel zinvol zijn om bij het kinderteam van MFT De Woldstreek aan te kloppen.”

Zo kwam ook de moeder van Mees van 10 weken oud bij het kinderteam terecht. Mees blijft maar huilen en wil niet slapen. Cornelia: “Ik zag een uitgebluste moeder met een baby’tje in de maxicosi. Moeder zei direct, ‘Hij is nu even stil, maar ik weet niet voor hoe lang’. Maar dat is geen probleem, huilende baby’s komen we vaker tegen in onze praktijk. En wij zijn er juist om daarbij te helpen.”

 

“Veel huilen en niet willen slapen: we zien het vaak in onze praktijk.”

 

Huilen, onrust, huilen

De moeder van Mees vertelt dat hij sinds twee weken na de geboorte veel huilt en niet getroost lijkt te willen worden. Hij drinkt goed, maar heeft wel voorkeur voor een bepaalde borst. Maar dat huilen, huilen, huilen. Het kan toch niet dat er niks aan de hand is, terwijl hij zo overstuur is? Mama loopt continu met Mees op de arm. Als ze maar lang genoeg rondloopt valt hij in haar armen in slaap, maar als ze hem in zijn wiegje heeft gelegd wordt hij bijna altijd binnen een half uurtje weer huilend wakker. En dan begint het hele riedeltje opnieuw. Alleen ’s nachts slaapt hij soms ineens zes uur aan één stuk. Soms, want er zijn ook nachten waarin hij nauwelijks slaapt. Vader werkt onregelmatige diensten, waardoor de zorg voor Mees én alle bijkomende slapeloosheid vooral op moeders schouders terechtkomt. En dat is voor moeder niet meer vol te houden.

 

Voorkeurshouding

Mees is geboren met een vacuümpomp. Moeder vertelt dat haar bekken achteraf gezien aan de smalle kant bleek te zijn. Maar aangezien Mees het benauwd kreeg, moest hij er gewoon uit en werd daarbij de vacuümpomp gebruikt. Moeder laat een foto zien van het enorme ei linksachter op het hoofd, dat gelukkig alweer wat wegtrekt. Een paar dagen na zijn geboorte viel het op dat Mees een voorkeurshouding ontwikkelde. Hij ligt het liefst met z’n hoofdje naar rechts, en als zijn hoofdje naar links gedraaid wordt zodra Mees slaapt, draait hij ‘m meteen weer terug.

 

“Alle baby’s en kinderen worden bij ons gezien door zowel de kinder-manueel therapeut als de kinderfysiotherapeut.”

 

Kinder-manuele therapie en kinderfysiotherapie

De tips die moeder van het consultatiebureau meekreeg om Mees zijn voorkeurshouding te doorbreken, hebben nog weinig verandering gebracht. En de huisarts vond geen medische verklaring voor het ontroostbaar huilen. Dat is fijn natuurlijk, maar daarmee is het huilen niet minder geworden. Kan het kinderteam van MFT De Woldstreek Mees verder helpen?

Paulien: “Jazeker! Alle baby’s en kinderen worden bij ons gezien door zowel de kinder-manueel therapeut als de kinderfysiotherapeut. De kinder- manueel therapeut kijkt of een kindje belemmerd wordt in de normale bewegingen en maakt, als dat inderdaad het geval is, de gewrichtjes met zachte, schommelende bewegingen (géén kraken!) los. De kinderfysiotherapeut vult dit op maat aan met houdings- en hanteringsadviezen en gerichte oefeningen. En, waar nodig ook met slaapadviezen.”

 

Verstoring in de nekwervels

“Op deze manier hebben we Mees ook behandeld. Samen met moeder hebben we gekeken waar het huilen zoal vandaan kan komen. Uit ons onderzoek bleek dat de voorkeurshouding van Mees voortkwam uit een verstoring hoog in de nekwervels, iets dat we in de kinder-manueel therapie een Hoog Cervicale Functie Stoornis (HCFS) noemen. Vroeger werd dit het KISS/KIDD syndroom genoemd. De kinderfysiotherapeut heeft de moeder van Mees veel concrete tips gegeven over hoe zij en haar man zelf thuis de voorkeurshouding kunnen doorbreken. Door hem op een bepaalde manier op te pakken en vast te houden bijvoorbeeld, maar ook door het aankleedkussen net anders neer te leggen waardoor Mees getriggerd wordt om de andere kant op te kijken. Deze adviezen hebben Mees al een heel stuk in de goede richting geholpen. De kinder-manueel therapeut kan Mees hierdoor rustiger behandelen.”

 

“Hij is veel meer ontspannen, z’n lijfje voelt veel soepeler.”

’n Ontspannen baby

En de mama van Mees? Die ziet al snel resultaat. “Het gaat al een stuk beter met slapen, ik wist niet wat ik meemaakte. Ik ben gewoon een paar keer bij zijn bedje gaan kijken of er niet iets met hem was, maar hij sliep heerlijk. Hij heeft nog wel eens huilbuien gehad, maar door de adviezen weet ik hier nu goed mee om te gaan. Hij kan nu ook rustig een paar minuten in de box liggen kletsen en ik kan hem wegleggen in zijn eigen bedje als hij nog wakker is. Hij huilt dan nog wel eventjes voordat hij in slaap valt, maar hij is niet meer ontroostbaar zoals eerst. En daarnaast is hij veel meer ontspannen, zijn lijfje voelt veel soepeler.”

 

Optimale zorg

Paulien, Cornelia en hun collega’s van het kinderteam zien, naast veel radeloze en vermoeide ouders bij het eerste consult, later dus ook veel gerustgestelde en tevreden ouders. “Hoewel de moeder van Mees het eerst heel spannend vond om haar baby’tje uit handen te geven, gaf ze ook aan dat ze het op deze manier niet langer volhield. En dat horen we veel vaker. Ouders raken oververmoeid en onzeker. Doen ze iets niet goed? Waarom lukt het hun kindje niet om te ontspannen? Het is heel fijn om deze kinderen en hun ouders te kunnen helpen. De kinderfysiotherapeuten kijken bovendien ook mee naar eventuele grotere problematiek. Als kinderteam kunnen we zo de kinderen die bij ons komen de meest optimale zorg bieden.” 

En zo doen we het ook graag in de kinderopvang: samenwerken om je kind de beste zorg te geven. De contacten met ander zorgverleners voor baby’s en kinderen in de regio Groningen is daarbij heel waardevol! Wordt jouw kindje behandeld door een manueel therapeut en/of kinderfysiotherapeut en gaat het bij ons naar het kinderdagverblijf? Laat het dan zeker even weten aan de pedagogisch medewerkers op de groep, zodat ook zij op de hoogte zijn van bijvoorbeeld de adviezen m.b.t. voorkeurshouding. Samen gaat alles beter! 

Paulien en Cornelia werken samen met hun collega’s vanuit de hoofdlocatie van MFT De Woldstreek in Slochteren, maar ook in Siddeburen, Harkstede en Meerstad. Wil je graag meer weten over wat de kinder-manueel therapeut en kinderfysiotherapeut doen, of hoe ze jouw kindje kunnen helpen? Neem dan gerust contact op met MFT De Woldstreek, ze helpen je graag verder!

Picture of Maaike van Monkey Donky

Maaike van Monkey Donky

Maaike is communicatiemedewerker en pedagogisch medewerker bij Monkey Donky Speelhuis en Het Toddlers Huis. Ze heeft bij beide organisaties met allerlei verschillende leeftijdsgroepen gewerkt, van baby’s tot BSO’ers. De laatste jaren combineert ze haar schrijfwerk voor de organisaties met het werk op de BSO aan de Hamburgerstraat. Thuis heeft ze ’n goedgebekte peuter rondlopen met hetzelfde taalgevoel als haar moeder 😉. Alle kennis en ervaring die Maaike in de kinderopvang heeft opgedaan, gebruikt ze niet alleen thuis maar deelt ze ook graag, namens Monkey Donky en Het Toddlers Huis, met jou!

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?