Kinderdagverblijf: de allereerste keer

Naar het kinderdagverblijf. Dat is in het begin niet alleen wennen voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Je laat je kind toch ‘achter’ bij een ander. Wat je kan doen om jezelf en je kleine er zo goed mogelijk op voor te bereiden? Hieronder vind je de beste tips – van pedagogen, professionals én de ervaringsdeskundigen, andere ouders.  

Wees gerust: alle ouders hebben moeite met de eerste keer crèche of kinderopvang. Soms meer dan hun kindje. Daarom bouw je deze periode rustig op.

Voor mij als moeder was de wenperiode misschien nog wel belangrijker dan voor mijn dochter”

 

Kennismaking met het kinderdagverblijf

Bij een goed kinderdagverblijf vindt altijd een intake – ook wel kennismakingsgesprek – plaats met de begeleiders van de groep. Dit is het moment voor jou als ouder om vragen te stellen. En om informatie te geven over jouw kind en zijn gewoontes. In dit gesprek maak je ook afspraken over de wenperiode.

 

Tips voor kennismaking bij het kinderdagverblijf

  1. Neem een schriftje mee met de dagindeling van je kind (trouwens: de meeste kinderdagverblijven houden van elk kind een crècheboek bij. In dit boekje kunnen ouders de ‘gebruiksaanwijzing’ voor hun kleine kwijt en houden begeleiders de dagelijkse activiteiten en bijzonderheden bij).
  2. Bespreek voeding en eventuele allergieën of medicatie.
  3. Geef een eigen telefoonnummer door voor ziekte of noodgevallen.
  4. Geef door bij welke huisarts en bij welke tandarts je kind staat ingeschreven.
  5. Geef aan wat je lastig vindt: de begeleiding kan je daarmee helpen.

 

Tijdens de wenperiode kan je kindje wennen aan de nieuwe omgeving”

 

Wennen bij het kinderdagverblijf

Vaak kun je je kindje kort voordat de opvang écht begin, even laten wennen op het kinderdagverblijf. Veel kinderdagverblijven plannen ongeveer twee weken voordat de opvang van start gaat één of meerdere wenmomenten in. Zo kan je kind wennen aan de nieuwe omgeving, de begeleiders, de andere kindjes en de nieuwe structuur. Ook heb jij de gelegenheid om alle ins en outs over jouw kindje aan de begeleiding te laten weten. 

 

Tips voor de wenperiode op het kinderdagverblijf

  1. Neem een vertrouwde knuffel of een speeltje mee.
  2. Wees op tijd met brengen en halen, dan is er ook voldoende tijd om een goede overdracht te krijgen van, en te geven aan, de begeleiding.
  3. Begroet samen met je kind de begeleider, geef je kind over op de arm van de begeleider of laat ze elkaar bijvoorbeeld een hand geven.
  4. Loop nog even mee naar het speelhoekje of de tafel.
  5. Neem duidelijk afscheid met een knuffel of kus en door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Mama/papa gaat werken, heel veel plezier, ik kom je straks weer ophalen’.
  6. Heb je daar behoefte aan, dan kun je afspreken dat je tussendoor mag bellen.
  7. In het ophaalgesprek hoor je van de begeleider hoe die dag is gegaan en neem je samen met je kindje weer duidelijk afscheid (‘tot morgen’).
  8. Houd het crècheboekje ook thuis bij, zodat begeleiders weten waar ze op moeten letten.

  

“Papa gaat werken, veel plezier en tot vanmiddag!”

Mama en papa krijgen ook eigen tijd

Ja, ook dat is zo. Draaide je dag eerst om de kleine, nu heb je zomaar een paar uur je handen vrij. Terwijl je kindje op de crèche is, heb jij tijd voor jezelf. Om te werken, om het huishouden te doen, om jezelf weer even op te laden. Plan iets leuks. Dan vliegt de tijd voorbij. Bovendien: dat heb je zeker ook verdiend.

 

Tips voor jou

  1. Plan de wenperiode op het kinderdagverblijf al in tijdens je verlof, zodat je samen rustig daarheen kan en jij je niet hoeft te haasten naar je werk (gelezen op mamaenzo.nl).
  2. Plan ook voor jezelf iets leuks in als ‘wenafspraken’. Denk aan lunchen met een vriend(in) of even winkelen. (gelezen op Zwangerschapspagina.nl).

 

Over het algemeen: routine is de beste basis

‘Routine draagt bij aan een veilig gevoel voor je baby. (..) Routine maakt het voor de baby ook gemakkelijker om de zorg van iemand anders te krijgen dan jijzelf.’ Zo schrijft dokter Bettye M. Caldwell, professor in Kindergeneeskunde, Kinderontwikkeling en –onderwijs. Doordat een kind weet wat hij kan verwachten, zal hij sneller weten hoe de wereld in elkaar steekt. Door een dagroutine te hanteren met voedingen, badjes en dutjes op vaste tijden, went je kind waarschijnlijk ook makkelijker aan het kinderdagverblijf. Ondanks dat jij weg bent, blijven de andere dingen namelijk wel hetzelfde gestructureerd. Andersom geldt ook: geef je kind de tijd om te wennen op het kinderdagverblijf. Kies voor enkele vaste dagdelen in de week. Vooral in de beginperiode is die structuur fijn voor je kleine.

 

Tips: het kinderdagverblijf in de dagelijkse routine

  1. Stel een dagroutine op voor je kind en verwerk daar langzamerhand ook het kinderdagverblijf in (zie ook deze Engelstalige roosters).
  2. Hanteer waar mogelijk vaste tijden voor het brengen en halen van het kinderdagverblijf.
  3. Neem voor jezelf ook de tijd om de dag door te nemen met de begeleiding op het kinderdagverblijf: wat heeft je kind allemaal gedaan vandaag en hoe ging dat?

 

Kinderdagverblijf – het gaat soms met vallen en opstaan

Ter afsluiting, het is niet erg om als ouder af en toe te denken: ‘Waar ben ik aan begonnen’. Na vakanties bijvoorbeeld zal je kindje weer even opnieuw moeten wennen. Iedere ouder heeft het moeilijk wanneer hun kind verdrietig is bij het afscheid. Maar gelukkig is dat niet altijd. Noor vertelt: ‘Op dagen dat Job moe is, vindt hij het moeilijker om afscheid te nemen. Een andere dag als ik vraag gaan we gezellig naar de opvang met je vriendjes spelen, knikt hij vrolijk en komt hij al met zijn jas aan lopen.’

En uiteindelijk heeft een kindje ook veel aan de sociale interactie op de opvang. Zoals deze moeder het verwoordt: ‘Ze speelt er leuk met kinderen en leert superveel doordat ze goede voorbeelden ziet, bijvoorbeeld drinken uit een gewone beker. Op de opvang leert ze ook normen en waarden zoals samen aan tafel eten, speelgoed opruimen enzovoorts. Dingen die wij persoonlijk erg belangrijk vinden.’

Heb jij nog tips of ervaringen? Deel ze hieronder.

Picture of MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?