Kinderdagverblijf of gastouder: de belangrijkste verschillen

Nadenken over kinderopvang: je kan er maar beter vroeg mee beginnen. Weet jij al waar je baby naartoe gaat als je verlof erop zit en je weer aan het werk wilt?

“Wachtlijsten? Veel jonge ouders oriënteren zich al tijdens de zwangerschap.”

Misschien blijf jij enkele dagen thuis. Of je partner. Zijn er opa’s en oma’s die wel op willen passen. Maar de meeste jonge gezinnen schakelen een kinderdagverblijf of gastouder in. Waren de wachtlijsten voor kinderopvang in de laatste jaren vrijwel verdwenen door de economische crisis, inmiddels lopen ze weer op. Daarom oriënteren veel jonge ouders zich al tijdens de zwangerschap.

Ik twijfel tussen kinderdagverblijf of gastouder

De bekendste vormen van kinderopvang zijn het kinderdagverblijf en de gastouderopvang. Vraag je in je omgeving om raad, dan zijn de meningen vaak verdeeld. Van pedagogisch verantwoorde argumenten over opleiding en diplomering van de begeleiding en de grootte van de groep tot praktische punten als flexibele opvangtijden en ‘wat nou als de gastouder opeens ziek is’. Feit is: zowel het kinderdagverblijf als de gastouder is een goede keuze. Uiteindelijk bepaal jij als ouder wat het beste voelt. Daarom helpen we je graag op weg en hebben we de belangrijkste kenmerken én verschillen op een rijtje gezet.

“Vriendjes op de opvang om mee te spelen en zo te leren delen”

Kinderdagverblijf

In een crèche of kinderdagverblijf vangt een gediplomeerde begeleiding kinderen in de leeftijd van 12 weken tot vier jaar op. Er zijn horizontale groepen (kinderen van dezelfde leeftijd) en verticale groepen (van baby tot peuter).

Verdere kenmerken:

  • Begeleiding met een afgeronde pedagogische opleiding
  • Meerdere begeleiders op een groep
  • Inrichting voldoet aan strenge (veiligheids)eisen – ieder jaar controle door de GGD
  • Vijf dagen per week geopend
  • Speelgoed gericht op de ontwikkeling van jonge kinderen
  • Samen eten, drinken, voorlezen en spelen
  • Aparte slaapkamer voor de jonge kinderen
  • Vaste dagindeling en structuur
  • Prijs is inclusief luiers, eten en drinken
  • Je betaalt per dag of dagdeel
  • De meeste kinderopvangorganisaties bieden tegenwoordig ook flexibele contracten. Daarmee kun je – in overleg met de opvang – je opvangrooster afstemmen op jouw flexibele werkrooster.

Gastouderopvang

Gastouderopvang is kinderopvang bij een gastouder thuis. Een gastouder vangt kinderen op in een kleine groep: maximaal zes kinderen tot dertien jaar oud.

Verdere kenmerken:

  • Gastouders moeten een diploma of certificaat hebben (goed gastouderschap of Ervaringscertificaat)
  • Er is één gezicht en aanspreekpunt voor ouders en kinderen
  • Openingsdagen en -tijden worden bepaald door de gastouder (dat kan dus ook in de weekenden of avonduren zijn)
  • Je betaalt per uur
  • Flexibele tijden voor halen en brengen

“ Uiteindelijk bepaal jij als ouder wat het beste voelt.”

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen kinderdagverblijf en gastouder:

  • Bij een gastouder telt een groep maximaal zes kinderen, van baby’s tot dertienjarigen. Bij kinderdagverblijven bestaat een groep meestal uit tien kinderen, van baby’s tot peuters, en meerdere pedagogische medewerkers (de leeftijden in de groep bepalen het aantal begeleiders). Sommige kinderen gedijen goed in een grotere groep – veel speelkameraadjes, zelfstandig spelen, zelfredzaamheid – andere kinderen profiteren meer van een-op-een contact.
  • Een kinderdagverblijf vangt kinderen tot 4 jaar op. Een gastouder vangt kinderen van 0 tot 13 jaar op. In de groep kan daardoor het leeftijdsverschil hoog zijn.
  • De uurprijs van een kinderdagverblijf is vaak iets hoger dan de uurprijs van een gastouder. Bij een kinderdagverblijf zijn de kosten van luiers, eten en drinken in de prijs inbegrepen. Bij een gastouder is dat niet vanzelfsprekend. Vraag dus van tevoren of luiers, eten en drinken bij de uurprijs inbegrepen zijn, anders kan dat een onverwachte kostenpost zijn.
  • Is de gastouder ziek, dan heb je geen opvang voor je kind. Bij het kinderdagverblijf is er altijd vervanging en kan je kind gewoon gebracht worden.
  • In de vakantieperioden is het kinderdagverblijf gewoon open, de begeleiding rouleert zodat de kinderen gewoon naar de opvang kunnen blijven komen. Gastouders geven van tevoren aan wanneer zij op vakantie gaan, ouders moeten dan vervangende opvang regelen.
  • Bij een kinderdagverblijf krijg je kinderopvangtoeslag. Bij gastouders meestal ook, maar let op dat de gastouder geregistreerd staat bij het Landelijk Register Kinderopvang. Is dit niet het geval, dan heb je namelijk geen recht op kinderopvangtoeslag.
  • Op het kinderdagverblijf zijn altijd meerdere begeleiders op een groep. Een gastouder heeft meestal niet meerdere begeleiders en heeft daardoor niet het vier-ogen-principe of sociale controle.
  • Kinderdagverblijven hebben een pedagogisch beleid dat gericht is op veiligheid, het ontwikkelen van persoonlijke en sociale competenties en het overdragen van normen, waarden en cultuur. Een gastouder heeft geen pedagogisch beleid, maar je kan gerust het gesprek hierover aangaan.

Handig: Kinderopvangtoeslag.

Een deel van de kosten voor kinderopvang wordt vergoed door de kinderopvangtoeslag. Eén van de voorwaarden is wel dat het opvangadres ingeschreven is bij het Landelijk Register Kinderopvang. Daarvoor maakt het niet uit of je bij een kinderdagverblijf zit of bij een gastouder. Tip: check altijd goed of een gastouder of kinderdagverblijf ingeschreven staat bij dit register. Dat kan gewoon online. Op de site van de Belastingdienst kun je een berekening maken van de kinderopvangtoeslag waar je recht op hebt, of gebruik onze gratis online Rekentool kinderopvang.

Waar laat jij je kind opvangen?

Waar heb jij uiteindelijk voor gekozen: kinderdagverblijf of gastouder? En wat waren daarvoor de belangrijkste overwegingen? We lezen het graag in een reactie onder dit blog. En als je nog vragen hebt, stel ze gerust.

*Update: We ontvingen een vraag naar aanleiding van dit blog. Of het niet zo is dat een gastouder flexibeler is in kinderopvang dan een kinderdagverblijf? Dat was misschien ooit wel zo, maar nu niet meer. Het Nieuwe Werken betekent dat veel ouders hun werktijden flexibel in willen delen. Monkey Donky Speelhuis heeft bewust de keus gemaakt om daarin mee te bewegen. We bieden verschillende contracten en opvangvormen, met verschillende mates van flexibiliteit. Van vaste dagen tot flexibel inzetbaar of 0-uren; we kijken graag met je mee om te bepalen welk contract het beste past bij jouw situatie.

Laatste update: augustus 2018

Picture of Noortje van Monkey Donky

Noortje van Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?