Lang leve het ontbijt

Haast, geen trek, afvallen. Allemaal excuses om het ontbijt te verwaar­lozen. Maar het zijn slechte excuses. Want een goed ontbijt levert meer op dan je denkt. Voor het hele gezin.

 

De motor op gang brengen met een gezond ontbijt

De hele nacht moet je lichaam het zonder eten doen. Dat is niet zo erg, want ’s nachts slaap je en dan teer je op het voed­sel van de vorige dag. Maar als je ’s morgens opstaat, heeft je motor weer energie nodig. Je moet je spijsvertering op gang brengen. Dat doe je met een goed ontbijt.

“Kinderen presteren op school beter als ze ontbijten”

Bron van voedingsstoffen voor jou en je kind

Sommige mensen slaan het ontbijt liever over. Ze hebben geen trek of teveel haast. Heel spijtig, want een goed ontbijt levert tien tot vijftien procent van je noodzakelijke dagelijkse voedingsstoffen. Onderzoek van TNO heeft aangetoond dat je de vitaminen en mineralen die je ’s ochtends misloopt, later op de dag niet meer kunt inhalen.

Je kind op gewicht met een goed ontbijt

Het lijkt misschien vreemd, maar van de kinde­ren die niet ontbijten, heeft een groter per­centage overgewicht dan van de ontbijtende leeftijdgenootjes. Een verklaring daarvoor kan zijn dat die kinderen later op de ochtend zo’n trek krijgen dat ze gaan snoepen. Een gezond ontbijt voor je kind is daarom een ‘must’.

Kinderen presteren na een goed ontbijt

Nóg een argument: uit onderzoek blijkt dat kinderen op school beter presteren als ze ontbijten. Met een vezelrijk ontbijt gaat het kinderen zelfs nog beter af dan wanneer ze ontbijtgranen, zoals cornflakes eten. Alle reden dus om ’s ochtends even rustig te gaan zitten voor een goed ontbijt. Samen. Want goed voorbeeld doet goed volgen. En het is nog gezellig ook.

Wat is een goed kinderontbijt?

Neen, geen mueslireep met drinkyoghurt onderweg naar de kinderopvang of kinderdagverblijf. Maar brood (liefst volkoren), besmeerd met een beetje halvarine. Kies voor beleg dat niet teveel calorieën bevat, zoals 30+ kaas, magere vleeswaren, jam of appelstroop. Daarbij komt dan een beker melk of sap. Of geef ze als ontbijt yoghurt met muesli (liever geen krokante variant, want daarin zit veel verzadigd vet en suiker). Een bord Brinta of havermout met melk is ook heel gezond voor je kleine. Keuze genoeg dus. Smakelijk eten.

Bronnen:

www.voedingscentrum.nl

www.brood.net

Noortje van Monkey Donky

Noortje van Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?