Kinderopvangtoeslag in 2024

Op het moment dat je kinderopvang overweegt voor je kind, gaat ook de vraag ‘hoe duur is een kinderdagverblijf?’ spelen. De kosten voor het kinderdagverblijf worden voor de meeste ouders grotendeels gedekt door de kinderopvangtoeslag. Gaat je kind naar een crèche, kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang? Werken en/of studeren jij en je eventuele partner allebei? Dan kun je een toeslag voor de kinderopvang krijgen via de Belastingdienst. Alles wat je dit jaar over de kinderopvangtoeslag moet weten lees je hier!

De hoogte van de kinderopvangtoeslag die je ontvangt is van verschillende factoren afhankelijk. Eén van de belangrijkste factoren is het verzamelinkomen van jou en je eventuele partner. Maar ook het soort opvang, hoeveel van je kinderen naar de opvang gaan en het uurtarief hebben invloed op de hoogte van toeslag voor kinderdagverblijf of BSO. Wil je direct zien wat jij kunt ontvangen? Check snel onze handige online rekentool.

 

“De voorwaarden voor kinderopvangtoeslag gelden voor jou én voor je eventuele toeslagpartner.”

 

Voorwaarden kinderopvangtoeslag

Om voor kinderopvangtoeslag in aanmerking te komen, moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Zo moet o.a. de organisatie waar je opvang afneemt geregistreerd zijn in het Landelijk Register Kinderopvang, moet je de Nederlandse nationaliteit hebben of een verblijfsvergunning, en moet je werken, studeren of een inburgeringstraject of traject naar werk vinden. De voorwaarden gelden zowel voor jou als voor je toeslagpartner. Werk jij bijvoorbeeld wel maar heeft je partner géén baan/studie, dan heb je geen recht op kinderopvangtoeslag. Op de site van de Belastingdienst vind je meer details over de voorwaarden waar je aan moet voldoen om kinderopvangtoeslag aan te kunnen vragen. Sinds 1 januari 2023 is de kinderopvangtoeslag niet meer afhankelijk van hoeveel uren jij werkt. Per 2023 kun je per kind voor maximaal 230 uren per maand toeslag aanvragen. Dit geldt voor zowel het kinderdagverblijf als de buitenschoolse opvang. 

 

Belangrijke factor: maximum uurtarief

BSO buiten spelen

Hoewel voor veel ouders een groot deel van de kosten van kinderopvang door de Belastingdienst vergoed wordt, betaal je als ouder altijd een verplichte eigen bijdrage. De Belastingdienst vergoed voor de laagste inkomenscategorie 96% van de bruto kosten van kinderopvang. Hoe meer jij verdient, hoe lager het percentage dat je via de kinderopvangtoeslag terugkrijgt. De hoogste inkomenscategorie krijgt voor een eerste kind alsnog 33% van de kosten van kinderopvang vergoed.

Belangrijke maatstaf voor de kinderopvangtoeslag is de maximum uurprijs. De maximum uurprijs wordt elk jaar opnieuw bepaald. De toeslag ontvang je tot maximaal deze uurprijs. Ligt de uurprijs bij jouw kinderdagverblijf of BSO hoger, dan betaal je het verschil zelf. Deze kosten komen bovenop de standaard verplichte eigen bijdrage. De maximum uurtarieven zijn in 2024 als volgt:

– Kinderdagverblijf: € 10,25 per uur

– Buitenschoolse opvang: € 9,12 per uur

– Gastouderopvang: € 7,53 per uur

 

“De kosten voor kinderdagverblijf bereken je eenvoudig met onze online rekentool.”

 

Verandert er dit jaar iets in jouw situatie?

Ontvang je kinderopvangtoeslag en verandert er dit jaar iets in jouw situatie? Vergeet dit dan niet zo snel mogelijk aan de Belastingdienst door te geven.

We hebben het dan niet alleen over een wijziging in de opvang (bijvoorbeeld een opvangdag erbij), maar ook bijvoorbeeld wijzigingen in je inkomen of privésituatie. Of je nu gaat samenwonen, scheiden of overstapt naar een andere opvang: vergeet niet de Belastingdienst op de hoogte te brengen. Deze factoren kunnen namelijk invloed hebben op de hoogte van de toeslag, en je wilt natuurlijk voorkomen dat je teveel ontvangt en toeslag moet terugbetalen. Wijzigingen kun je heel eenvoudig doorgeven via de Kinderopvangtoeslag App.

Start jouw kind dit jaar op een dagopvang of buitenschoolse opvang? Vraag dan in ieder geval binnen drie maanden na de eerste opvangdag de toeslag aan. Doe je dit pas na drie maanden, dan wordt het niet met terugwerkende kracht uitgekeerd voor de eerste maanden opvang.

Onthoud dat je er altijd zelf verantwoordelijk voor bent dat de Belastingdienst de juiste gegevens heeft, dit doet de opvangorganisatie niet voor jou. Voorkomen dat je iets fout doet? Lees dan ons gratis e-book over de 5 meest gemaakte fouten bij kinderopvangtoeslag!

 

“De Kinderopvangtoeslag App: eenvoudig toeslag aanvragen en wijzigen.”

 

Toeslag rechtstreeks naar de opvang

Ook dit jaar kun je ervoor kiezen om de kinderopvangtoeslag rechtstreeks naar de kinderopvangorganisatie over te laten maken. Dit kan niet zomaar: de opvangorganisatie moet daarvoor een convenant hebben gesloten met de Belastingdienst. Monkey Donky Speelhuis heeft deze overeenkomst. Dit houdt o.a. in dat wij jaarlijks worden geaccrediteerd door een registeraccountant, zodat jij ervan verzekerd bent dat je toeslag op de juiste plek terechtkomt. Voor jou biedt het extra gemak, want jij hoeft enkel je eigen bijdrage aan de opvangorganisatie over te maken.

 

* Nog niet uitgelezen? In ons blog 5 dingen die je moet weten over kinderopvangtoeslag lees je nog meer.
* Of download ons gratis e-book Kinderopvangtoeslag: de 5 meest gemaakte fouten en voorkom dat jij te weinig toeslag ontvangt.

 

MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?