Inhoud
ToggleKinderen moeten vaker buiten spelen. Lekker samen spelen in de frisse lucht is goed voor hun gezondheid, maar ook sociaal en emotioneel worden ze er beter van. “Kinderspelletjes buiten de deur maken je kind evenwichtiger.”
“Kinderen van nu hebben veel prikkels nodig”
Natuurlijk, vooral in de steden is de omgeving er steeds minder op ingericht. Veel verkeer en maar
weinig leuke en uitdagende plekken. Maar toch, kinderen spelen te weinig buiten. Liever doen
ze computerspelletjes of kijken ze tv. En dat terwijl kinderspelletjes buiten de deur juist zo goed zijn voor kinderen. Waarom eigenlijk? Wat maakt buiten spelen nu zo belangrijk voor je kind?
Kinderspelletjes buiten de deur maken je kind evenwichtiger
Volgens deskundigen stimuleert het onder meer de sociale, emotionele en lichamelijke ontwikkeling.
Dat vraagt om een uitleg. We spraken met Dayenne L’abée, adviseur bij het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, kortweg NISB. Ze houdt zich vooral bezig met projecten om kinderen meer te laten bewegen, bij voorkeur in de open lucht. “Buiten spelen maakt je kind evenwichtiger’,
begint ze. ‘Het leert hoe je omgaat met leeftijdsgenootjes en hoe belangrijk het is om samen te werken. Om afspraken te maken en die ook na te komen. Buiten zijn kinderen op zichzelf aangewezen. Dus bepalen ze zelf en samen de spelregels voor hun kinderspelletjes buiten.
“Kinder van nu hebben veel prikkels nodig”
Ik merk wel dat kinderen van nu veel prikkels nodig hebben. Naar mijn idee meer dan vroeger. Kinderen brengen veel tijd door in georganiseerd verband: kinderopvang, school, buitenschoolse opvang, kinderdagverblijf en vrijetijdsclubs. Daar wordt er van alles georganiseerd om het de kinderen naar de zin te maken. Er blijft vaak nauwelijks ruimte over voor eigen initiatieven en fantasieën.”
Ouders bepalen uiteindelijk of kinderen buiten spelen of niet
Ook veel ouders vinden dat hun kinderen te weinig kinderspelletjes buiten spelen. Uit onderzoek van nationaal jeugd fonds Jantje Beton blijkt dat ze, niet geheel verrassend, de computer en de tv zien als de belangrijkste oorzaak. Gevolgd door een gebrek aan vriendjes in de buurt. Vooral dat laatste noemt Dayenne zorgwekkend. “Ik weet dat ouders ook vanwege de onveiligheid op straat hun kinderen binnen houden, maar zo blijf je een beetje naar elkaar kijken. Als ouder mag je soms best wat strenger zijn. Sommigen houden hun kinderen maar al te graag binnen. Lekker makkelijk en overzichtelijk.
“Kinderen die veel buiten spelen bouwen meer weerstand op”
Gemeenten moeten kinderspelletjes buiten de deur faciliteren
Ook voor gemeenten is een belangrijke taak weggelegd om buiten spelen te stimuleren. Door goed te kijken naar hoe de wijken zijn opgebouwd en aandacht te hebben voor meer veiligheid op routes tussen belangrijke verblijfsruimten voor kinderen. En te zorgen voor voldoende ruimte voor kinderspelletjes buiten in de woonomgeving. Dat betekent niet dat je alles moet volbouwen met speeltoestellen. Integendeel! Beter is om plekken te creëren waar kinderen hun fantasie kunnen laten spreken en waar ze zelf op zoek gaan naar spel aanleidingen.”
De natuur is de beste plek voor kinderspelletjes buiten de deur
NISB zet zich actief in om kinderen zoveel mogelijk beweegkansen te bieden. Of zoals Dayenne het zelf omschrijft: de openbare ruimte geschikt maken voor kinderspelletjes buiten. Een mooi voorbeeld is het samen met Jantje Beton en Staatsbosbeheer ontwikkelde project Natuursprong. Groepsgewijs buiten spelen in de natuur, in door Staatsbosbeheer gemaakte speelbossen en in wijkparken.
NISB bedacht hiervoor een special programma. Speelbossen, bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar, zijn er al op verschillende plaatsen in Nederland. Helaas nog niet in het Noorden. Maar dat gaat vast niet lang meer duren. Er komen namelijk in snel tempo nieuwe speelbossen bij.
Het bewegen en spelen vindt in eerste instantie plaats onder begeleiding van echte sporttrainers. “Kinderspelletjes buiten in het bos kunnen voor kinderen heel overweldigend zijn”, legt Dayenne uit. “Vooral voor stadskinderen is het vaak een nieuw en onbekend speelterrein. Die kinderen kun je dus niet zomaar in een bos loslaten. We willen niet dat hen het plezier wordt ontnomen tijdens het buiten spelen. Dat zou zonde zijn. Vandaar die begeleiding.” Het doel is dat de kinderen daarna zelf de weg naar de natuurgebieden vinden, met vriendjes en ouders.
In vergelijking met een niet-natuurlijke omgeving worden ze in de natuur nog meer uitgedaagd tot onderzoekend en creatief gedrag. En, zo zeggen pedagogen, draagt buiten spelen in de natuur stevig bij aan de ontwikkeling van het abstract denkvermogen en het zelfvertrouwen. Gezond is het natuurlijk ook, die kinderspelletjes buiten in de frisse lucht. Want wat blijkt: kinderen die veel buiten spelen, bouwen meer weerstand op en zijn dus minder vaak ziek.
“Kinderspelletjes buiten de deur maken je kind evenwichtiger”
Nieuwe computer voor kinderspelletjes buiten
Een nieuwe ontwikkeling in het buiten spelen is opvallend genoeg afkomstig uit de game-industrie. Er worden steeds meer computerspelletjes ontworpen om kinderen buiten in beweging te krijgen.
Kijk maar eens naar de Swinxs, ’s werelds eerste ‘buitenspeel computer’. Van Nederlandse makelij nog wel. De Swinxs combineert ICT, samenspelen en het halen van een frisse neus in één pakket. De Swinxs heeft de vorm van een felgekleurde driehoek en stuurt het spel aan. De spelers krijgen elk een armbandje om dat door de Swinxs herkend wordt. Als je jezelf bekend maakt bij die centrale eenheid kun je zelf kiezen welk spel je wilt spelen. En dat zijn er nogal wat. Van traditionele kinderspelletjes buiten de deur zoals tikkertje en verstoppertje tot educatieve quizzen en avontuurlijke spelletjes. De spelletjes zijn gratis te downloaden op de website van Swinxs.
“De reacties van zowel kinderen, ouders als basisscholen en speleologen zijn enorm positief”, zegt Govert de Vries, één van de bedenkers van het apparaat. “Een heel kleine groep vindt dat je geen apparaat mag gebruiken voor kinderspelletjes buiten. Vaak beseffen ze niet dat de spelletjes heel open zijn. Buiten spelen met de Swinxs is niet alleen leuk, het maakt kinderen ook enthousiast om samen iets te ondernemen. Op een heel eigentijdse manier. Tijden veranderen en de wensen van kinderen dus ook. Als je wilt dat kinderen weer actief met elkaar gaan buiten spelen moet je daar natuurlijk wel rekening mee houden.”
Meer weten over de mogelijkheden van kinderspelletjes buiten de deur?
Kijk op:
www.nisb.nl
www.natuursprong.nl
www.swinxs.nl
Groningen
Vond u dit artikel interessant? Lees hier al onze artikelen over ‘Spelen en Knutselen’!
Hoe gaat u om met kinderspelletjes buiten de deur? Laat hieronder een reactie achter!