Kosten basisschool: Wie gaat dat betalen?

 

Nog even op de kinderopvang en straks gaat je zoon of dochter naar de basisschool. Een hele stap. Misschien weet je al welke school het gaat worden. Godsdienst of levensbeschouwing geven vaak de doorslag. Maar wat kost de basisschool eigenlijk?

“Sommige basisscholen vragen één bedrag aan schoolgeld waar alles in zit”

Omdat we in Nederland onderwijs belangrijk vinden, wordt het overgrote deel van de kosten betaald door de overheid. Voor elk jaar dat een kind op de basisschool zit, is dat 4900 euro. Toch vragen scholen ook aan ouders een bijdrage in de kosten. Dit heet ook wel de ‘ouderbijdrage basisschool’, het ‘schoolgeld basisschool’ of gewoon de ‘kosten basisschool’. Maar hoe zit dat precies?

Vrijwillige ouderbijdrage basisschool

Scholen maken kosten voor zaken die niet wettelijk zijn vast¬gelegd. Denk maar aan feesten, excursies, zwemles, kamp of schoolfoto’s. De basisschool mag daarvoor een vrijwillige ouderbijdrage vragen. Je kiest er dus zelf voor of je dit betaalt. Maar doe je dat niet, dan kan het zijn dat je kind aan bepaalde dingen niet mee kan doen.

Schoolgeld Basisschool: Eén bedrag of niet

De hoogte van de ouderbijdrage verschilt per basisschool. Het is slim van tevoren te vragen om hoeveel schoolgeld het precies gaat en wat daarvan betaald wordt. Sommige basisscholen vragen één bedrag waar alles in zit. Andere vragen een laag basisbedrag, maar deze basisscholen vragen apart schoolgeld voor specifieke zaken, zoals school¬foto’s of kamp. In het laatste geval kun je zelf bepalen welke basisschool kosten je wel wilt betalen en waarvoor niet. Best handig eigenlijk.

Overblijven ook meegerekend in kosten basisschool?

Dan is er nog een aparte post die moet worden meegenomen in de basisschool kosten: het overblijven. Gemiddeld kost die zogenoemde ‘tussenschoolse opvang’ zo’n drie euro per kind per overblijfbeurt. Of basisscholen meer of min¬der vragen, hangt er deels vanaf of ze gebruikmaken van over¬blijfmoeders of gediplomeerde assistenten. De basisschool kan je precies uitleggen hoe dit werkt en hoe u dit moet meenemen in de basisschool kosten.

School ver weg? Ontvang tegemoetkoming voor reis kosten basisschool

Nu kan het gebeuren dat de basisschool die aansluit bij je gods¬dienst of levensovertuiging best ver van huis is. Gaat het om meer dan zes kilometer, dan kun je een tegemoetkoming in de reiskosten vragen aan de gemeente. Wil je weten of je daarvoor in aanmerking komt en om welk bedrag het gaat? Informeer dan bij je eigen gemeente naar deze tegemoetkoming voor de basisschool kosten.

Tabel:

Indicatie Kosten Basisschool

Vrijwillige ouderbijdrage basisschool € 39,-
Schoolboeken € 0,-
Vaste bijdrage en materiaal € 18,-
Schooluitstapjes € 30,-
Overige benodigdheden € 27,-
Totale Kosten Basisschool € 114,-

(Bronnen: www.jmouders.nl, www.minocw.nl, www.geldenrecht.nl)

Vond u dit artikel interessant? Lees hier al onze artikelen over ‘Kinderen en Geld’!

Wat is ouderbijdrage op uw basisschool? Laat hieronder een reactie achter!

Anuschka van Monkey Donky

Anuschka van Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?