Luisteren naar je baby met Dunstan Babytaal

Voor veel ouders is het een bron van zorg: een huilende baby. Je kindje kan nog niet duidelijk maken wat hij of zij wil, en het is aan jou om uit te vinden hoe je je baby de zorg en aandacht biedt die het nodig heeft. Maar ja, heeft je kindje nou honger of is het gewoon een boertje dat dwarszit? Veel ouders ontdekken gaandeweg dat het ene huiltje het andere niet is, maar er is een manier om al vanaf de geboorte wijs te kunnen worden uit de verschillende signalen die je baby door middel van huilen afgeeft. Geen onnodig huilende baby meer, omdat jij als vader, moeder, opa, oma of crècheleidster precies weet wat elk huiltje betekent. Klinkt haast als te mooi om waar te zijn, maar de redding is echt zo nabij!  

“Baby’s gebruiken echt hun huiltjes om te laten weten wat ze nodig hebben

De geboorte van de Dunstan Babytaal

De Australische moeder Priscilla Dunstan ontdekte, toen zij moeder werd van haar eerste kind, dat de huiltjes van haar baby allemaal net een beetje anders klonken. Ze begon de geluiden en signalen van haar baby bij te houden, en ontdekte zo dat er hele duidelijke patronen in waren te herkennen. Vele wetenschappelijke onderzoeken later is gebleken dat álle baby’s, ongeacht waar ze geboren zijn en met welke taal ze opgevoed worden, deze patronen in hun huiltjes laten zien. Priscilla Dunstan wist de verschillende geluiden aan verschillende betekenissen te koppelen, en toonde zo aan dat baby’s dus echt hun huiltjes gebruiken om te laten weten wat ze nodig hebben. Dunstan Babytaal was geboren!  

Leer de vijf geluiden herkennen

De Dunstan Babytaalmethode gaat ervan uit dat pasgeboren baby’s vijf verschillende geluiden maken die alle vijf een specifieke betekenis hebben. Als je als ouder of verzorger het verschil tussen deze vijf geluiden leert herkennen, zul je al snel in staat zijn om je zorg af te stemmen op de behoefte van je baby. Je baby hoeft niet langer te huilen omdat het krijgt waar het behoefte aan heeft, en jij bent relaxter omdat je je kind leert begrijpen en hier naar kunt handelen. Een win-winsituatie! Omdat de geluiden voortkomen uit natuurlijke reflexen, zijn de geluidjes bij alle baby’s te herkennen, onafhankelijk van welke taal ouders spreken.   Duncan Babytaal

 

De verschillende huiltjes

Het geluidje ‘Neh’ betekent dat je kindje honger heeft en gevoed wil worden. Omdat het geluid voortkomt uit het zuigreflex, zie je bij dit huiltje duidelijk de ‘zuigende’ beweging van de mond, en het tongetje van de baby tegen het gehemelte.  

Dwarszittend boertje

Het geluidje ‘Eh’ klinkt kort en wat stotend, en betekent dat je baby last heeft van een dwarszittend boertje. Als je het ‘eh’-geluid in een huiltje herkent, kun je het beste proberen om je kindje een boertje te laten doen. Dit lukt het best door de baby zittend op je schoot te zetten, en met je handen het bovenlijf van het kindje zachtjes rond te bewegen. Deze manier werkt vaak beter dan het kloppen op de rug.  

Last van buikkrampjes

Het geluid ‘Eairh’ lijkt op de vorige ‘eh’-klank, maar klinkt wat langer en krampachtiger. Je baby laat dit geluid dan ook horen als het last heeft van buikkrampjes. Vaak is het gezichtje van de baby bij dit huiltje wat vertrokken, omdat het pijn heeft. Door je baby even lekker te masseren kun je de krampjes vaak verhelpen.  

Moe en graag willen slapen

Het huiltje dat klinkt als ‘Auw’ betekent dat je baby moe is en wil slapen. Het komt voort uit het gaapreflex, dus je zult zien dat het mondje van de baby in de gaapstand staat bij dit huiltje. Lekker naar bed dus!  

Ergens last van hebben

Tenslotte is het nog het huiltje dat klinkt als ‘Heh’. Dit geluid laat je kindje horen als het ongemak ervaart en ‘ergens’ last van heeft. Dit kan verschillende dingen zijn, zoals een vieze luier, te warm of te koud, of je kindje zit of ligt in een ongemakkelijke houding. Herken je dit huiltje vaak bij je baby, dan zou je ook eens na kunnen gaan of het helpt om ander wasmiddel te gebruiken. Het zou namelijk kunnen dat je kindje allergisch is voor het wasmiddel dat je gebruikt, en daarom het ‘heh’-geluidje laat horen.  

Via YouTube zijn verschillende filmpjes te bekijken waarin je de vijf geluidjes kunt beluisteren en de bijbehorende reflexen ziet.  

Als je kindje wat ouder is

Als je kindje ongeveer drie à vier maanden oud is, worden de geluiden van je baby steeds bewuster, en daardoor minder reflexmatig. Je zult als ouder of verzorger dan ook steeds minder vaak de vijf verschillende geluiden kunnen herkennen. Maar, als je je in de eerste maanden hebt verdiept in hoe je kindje met jou probeert te communiceren en hebt leren luisteren naar de signalen van je kindje, zul je vanzelf merken dat je steeds makkelijker in staat bent om je kind te geven wat het nodig heeft. Tegelijkertijd leert je baby dat het op jou kan rekenen en dat jij er voor je kindje bent als hij of zij jou nodig heeft. Of dit nu voor een fles, een boertje, of een schone luier is.  

Vraag het gerust aan onze Dunstantrainer

 Eén van de medewerkers van Monkey Donky Kinderopvang en Het Toddlers Huis heeft de opleiding tot Dunstan Babytaal-trainer gevolgd, en alle pedagogisch medewerkers die op onze babygroepen werken hebben hier inmiddels ook kennis mee gemaakt. Lijkt het jou als ouder interessant om hier meer over te leren, of wil je graag dat onze Dunstantrainer eens met je meeluistert naar de geluiden van je baby? Laat het ons gerust weten, dan brengen we je in contact met onze Dunstantrainer!  

 

Noortje van Monkey Donky

Noortje van Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?