Mijn kind loopt nog niet! Wat nu?

Hieperdepiep, hoera! Vandaag is je kindje 1 jaar geworden. Het bezoek loopt af en aan. Maar je kleine nog niet: die kruipt er juist lustig op los. Is dat niet raar, vraagt tante zich hardop af. ‘Want eenjarigen kunnen toch al lang lopen?’ 

Voordat je als vader of moeder in de stress schiet, stellen wij je graag gerust. Niet ieder kind zet zijn eerste stappen al rond het eerste jaar. Kinderen nemen daar soms wel 2 jaar de tijd voor, dit zien wij ook geregeld bij ons op de kinderopvang. Duurt het bij jouw kleine wat langer voordat de eerste stappen worden gezet, dan is dat niets om je zorgen over te maken. Wél kun je je kind helpen om die eerste stappen zo goed mogelijk te begeleiden.

Dus: hoe zit dat met beginnen met lopen en wat kun jij als ouder doen om de eerste stap te helpen zetten?

Wanneer gaat een kind lopen?

Gemiddeld lopen kinderen wanneer ze ongeveer 14 maanden oud zijn. Sommige dreumesen zijn er vroeg bij: die zetten hun eerste stapjes als ze nog maar 6 maanden jong zijn. Maar het komt ook voor dat een gezond kind met 2 jaar pas aan de wandel gaat. Je ziet: de verschillen zijn groot.

Wanneer moet ik mij zorgen maken als mijn kind niet loopt?

Terwijl het ene kind al zelfstandig loopt, leert een ander kind dat precies even oud is net staan. Ook binnen het gezin zijn de verschillen soms groot. De oorzaak zit ‘m vaak in de lichaamsbouw of in de motorische ontwikkeling van je kind. Het ene kind begint al met lopen bij 6 maanden, terwijl het ook voor komt dat een kind bij 2 jaar begint te lopen. Je hoeft je dus niet direct zorgen te maken wanneer je kind minder snel begint te lopen dan andere kinderen.

Waarom loopt mijn kind nog niet? 6 mogelijke oorzaken:

1. Genen 

Het kan zijn dat ‘laat lopen’ gewoon in je DNA zit. Vraag anders eens na aan familie: was jij vroeger snel met lopen? En hoe zit het met andere leden van je familie?

2. Lichaamsbouw 

Slanke kindjes zijn vaak beweeglijker dan ronde kindjes. Is jouw kindje wat voller? Geen paniek. Je kind heeft gewoon wat meer tijd nodig om op eigen benen te staan.

3. Beenlengte 

De lengte van de beentjes is bepalend: kinderen met korte beentjes lopen vaak eerder dan kinderen met lange beentjes. Ook hier is het een kwestie van tijd.

4. Lichamelijke conditie 

Kinderen die ziek zijn of net genezen van een ontsteking lopen wat achter. Letterlijk. De energie gaat namelijk eerst naar het herstel en pas daarna naar het leren lopen.

5. Voorkeur voor kruipen 

Sommige kinderen kruipen zo goed, dat lopen zinloos lijkt. Het kruipen vinden ze gewoon te leuk. Dat brengt ze toch ook overal, immers.

6. Zelfvertrouwen 

Onzekerheid zit kleine kinderen soms letterlijk in de weg. Meer zelfvertrouwen betekent meer lef. En dus minder angst om te gaan lopen (en te vallen).

Baby leren lopen: 5 tips

1. Lekker op blote voeten lopen

Laat je kind op blote voeten of (anti-slip)sokjes lopen. Babyslofjes van zacht leer werken ook goed. Dit verbetert de balans en de loopontwikkeling. Controleer of de vloer niet te koud, te vies of te zacht is; want een (hoogpolig) tapijt brengt je baby juist weer uit balans.

2. Maak het uitdagend

Daag je kind uit om stapjes te zetten (bijvoorbeeld met een spelletje). Of strek je armen uit zodra je dreumes staat. Zo nodig je je kind uit naar je toe te stappen. Pak eventueel de handjes vast om te helpen met balanceren. Let er op dat je het niet te moeilijk maakt, anders raakt je kleintje gefrustreerd en verdwijnt de motivatie.

3. Tijd en ruimte

Geef je kind tijd en ruimte om te bewegen en zelf te experimenteren. Zorg bijvoorbeeld dat je kind zich aan dingen tot staan kan optrekken – ook in de box.

4. Aanmoedigen

Laat zien hoe leuk lopen is, door samen te oefenen. Reageer positief wanneer er een stapje wordt gezet. Juichen of klappen of dansen: als dat niet motiverend is!

5. Vallen en opstaan

Geef je kind ook ruimte om te struikelen en stuntelen, want lopen leer je door vallen en opstaan. En dat is soms even schrikken, maar op deze manier leert jouw kind dat je fouten mag maken.

Het loopstoeltje

Deskundigen worden het niet eens over het loopstoeltje. Sommige experts beweren dat kinderen beter leren lopen met een loopstoeltje. Andere artsen claimen dat het loopstoeltje de loopontwikkeling vertraagt. Ook schijnen er vaak ongelukken mee te gebeuren. Daarom is ons advies: laat het loopstoeltje voor alle zekerheid links liggen.

Veilig vallen en opstaan

Leren lopen gaat letterlijk met vallen en opstaan. Heeft je kindje kromme benen? O-benen (tot een jaar of 2) en X-benen (rond 3-5 jaar) zijn heel gewoon. Hoe moeilijk je het misschien ook vindt om aan te zien: laat je kind vallen, struikelen en opstaan. Dat is het leerproces. Vergeet daarbij natuurlijk niet om de echt gevaarlijke punten, stopcontacten en kastjes ‘kindproof’ te maken. En blijf altijd in de buurt van je kleintje.

Blijft je kindje ondanks alles struikelen?

Zie je dat je kleine heel hard probeert te lopen, maar lijkt het alsof zijn beentjes niet meewerken? Neem dan contact op met je huisarts om een afwijking in de heupen of voeten uit te sluiten.

Heb jij nog handige tips om je kind te leren lopen? Deel ze hieronder!

Foto van MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?