Muziek maken met je kind

Muziek en kinderen vormen niet alleen een ontzettend leuke combinatie, muziek heeft ook een positief effect op de intelligentie, taal- en motorische ontwikkeling van je kind.

“Hoe jong ze ook zijn, kinderen reageren positief op de klanken van muziek”

Van het trommelen op een pan tot het op en neer wiebelen bij het horen van een leuk liedje, danspasjes maken of zelf meezingen. Kinderen zijn dol op muziek. Dat voelen ouders instinctief vaak al aan – is een baby onrustig dan neuriën en zingen ze om de kleine rustiger te krijgen.

Baby’s en muziek

Hoe jong ze ook zijn, kinderen reageren positief op de klanken van muziek. Ze horen zelfs al voor hun geboorte muziek, blijkt uit onderzoek. Hoe ze dat onderzocht hebben? Door zwangere vrouwen regelmatig naar een bepaald lied of muziekstuk te laten luisteren. Na de geboorte van het kind werd de muziek opnieuw opgezet. De baby’s bij wie diezelfde muziek ook tijdens de zwangerschap werd gedraaid, kalmeerden een stuk sneller. Omdat ze het al herkenden, aldus de wetenschappers.

“Zingen maakt kinderen blij en niet zonder reden. Behalve dat het kinderen vrolijk maakt, draagt het ook bij aan de ontwikkeling”

Muziek voor kinderen

‘Slaap kindje, slaap. Daarbuiten loopt een schaap.’ Zingen maakt kinderen blij. Helemaal als je er een leuk spelletje bij verzint. Hiep hiep… hoera en dan de handen in de lucht gooien.
Of zakdoekje leggen in een kringetje. En ken je deze nog: ‘Schipper mag ik overvaren ja of nee?’ Veel van deze liedjes leer je als kind op de opvang of school. Een kinderdagverblijf besteedt veel aandacht aan zingen en muziek maken. Niet zonder reden. Behalve dat het kinderen vrolijk maakt, draagt het ook bij aan de ontwikkeling.

Muziek maakt je peuter slimmer

Wie muziek maakt, gebruik zijn hoofd. Beide hersenhelften zelfs: muziek activeert zowel de hersenhelft die emoties en gevoelens reguleert, als de hersenhelft die gericht is op het denken en taal. Ook jonge kinderen profiteren van muziek maken en zingen. Het stimuleert hun intelligentie en motorische ontwikkeling. Bovendien leert een kind hoe taal in elkaar zit door het zingen van liedjes. Het uit het hoofd leren van rijmpjes traint het geheugen.

Zingen bij het tandenpoetsen

Een liedje maakt het ook makkelijker voor kinderen om een nieuwe ‘fase’ van de dag in te gaan. Dat is ook de reden dat er op de opvang samen een liedje wordt gezongen bij veel van de dagelijkse activiteiten, zoals voor het eten. Het liedje voor het slapen gaan is daar ook een voorbeeld van. Het markeert een overgang in de dag, is gezellig én versterkt de band tussen ouder en kind.

“Een kind leert hoe taal in elkaar zit door het zingen van liedjes

Muziekinstrumenten voor kinderen

Een kind van vier jaar kan al op muziekles. Geschikte muziekinstrumenten voor vierjarigen zijn bijvoorbeeld de blokfluit, viool, piano en slagwerk. Van bijvoorbeeld de cello en gitaar bestaan ook kleinere uitvoeringen, waardoor ook dit een mogelijkheid is voor jonge kinderen. Direct een muziekinstrument kopen voor je kind? Dat kan, maar de kans is wel aanwezig dat je kind snel uitgekeken is op een muziekinstrument. Huur of leen daarom eerst. Of informeer bij een muziekschool in de buurt. Soms geven ze hier ook lessen waarin steeds verschillende instrumenten bespeeld mogen worden. Zo kan je kind zelf uitvinden wat het allerleukste instrument is.

Muziekspelletjes die je met kinderen kunt doen

Is je kleine nog te jong voor een eigen muziekinstrument of heb je zin om samen laagdrempelig muziek te maken? Er zijn ook heel veel andere manieren om muzikaal bezig te zijn in een gezin:

  •       Vul een lege plastic fles met steentjes of rijstkorrels. Draai de dop er weer goed op en verpak de fles met mooi papier en tape. Schudden maar!
  •       Een pollepel en enkele emmers en pannen vormen tezamen een waar drumstel.
  •       Bevestig belletjes aan sokken. Door te dansen maak je gelijk je eigen muziek. Ook voor baby’s zijn er sokjes met belletjes te koop.
  •       Hoe verandert je stem als je door een trechter zingt? Of in een kartonnen doos? Onder een brug of viaduct? In allerlei situaties kun je zingen – en kijken hoe je stem verandert.
  •       Ga naar een muziekles speciaal voor dreumesen en peuters. Bijvoorbeeld Muziek op schoot of Zing met je kind. Samen met je kleine en een groepje andere ouders en kinderen zing je liedjes, maak je muziek en doe je leuke, muzikale spelletjes.

Muziek maken is leuk

Kortom, muziek maken is leuk voor kinderen en voor jou als ouder. Met kinderen die volop in ontwikkeling zijn, is muziek maken een extra stimulans om zichzelf te laten zien en te oefenen met praten en bewegen. Het leuke aan zingen is dat je het op alle momenten kan doen. In de auto, op de fiets. Ook muziek maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Speel je zelf een instrument? Ga anders eens samen met je kleine ‘pingelen’. Is er muziek waar jij zelf ontzettend vrolijk van wordt: zet een muziekje op en ga samen dansen.

En onthoud: van samen plezier maken, wordt jullie band nog sterker.

Heb jij nog muzikale tips voor andere ouders? Laat het weten in een reactie.

Picture of Noortje van Monkey Donky

Noortje van Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?