Inhoud
ToggleJe zwangerschap is achter de rug, je kindje is geboren. Er komt van alles op je af: veel is nieuw. Bij de ontwikkeling en opvoeding van je kind kan deskundig advies helpen. Niet voor niets puilen de online boekenwinkels uit van de opvoedkundige boeken. Maar welke zijn nu echt het lezen waard?
We helpen je graag op weg met onze top 6 ‘must reads’ over het opvoeden van je peuter, kleuter en aanstormende volwassene.
Boeken over opvoeden
Opa en oma weten natuurlijk álles van opvoeden. Ook waar het gaat om hun kleinkinder(en): jouw kleine. Op school is het hetzelfde verhaal: de juf of meester weet als geen ander hoe je moet opvoeden. Maar je wilt ook zelf zeker weten dat jouw keuzes de juiste zijn. Veel fora, tijdschriften en boeken gaan over het opvoeden van kinderen. Bibliotheken vol. Baan je daar maar eens een weg doorheen…
Wat moet je als kersverse vader of moeder nu écht lezen?
Niets moet, natuurlijk. Maar je kan jezelf wel goed voorbereiden op lastige situaties die onvermijdelijk gaan komen. Dit lust ik niet! Mag ik een snoepje? Ik wil nog niet naar bed! Speelgoed delen, wat is dat? En hoe praat je eigenlijk over emoties? Allemaal dingen die een kleine nog moet leren. Dat geldt voor íeder kind. Want hoewel je kind natuurlijk uniek is, zijn vele ouders je voorgegaan met dezelfde lastige vragen en situaties. Er zijn zelfs hele wetenschappen op gebaseerd, zoals orthopedagogiek.
Pedagogische boeken over opvoeden
Niet voor niets dus, dat hoogleraren pedagogiek, bewegingswetenschappen en andere deskundigen kasten vol hebben geschreven over de ontwikkeling en opvoeding van het kind. En ook experts in de verpleegkunde en psychologie delen hun kennis en kunde over verantwoorde voeding en verzorging, goed (eet)gedrag en beweging.
Een boek waarin de ontwikkeling van je kind wordt beschreven kan voor jonge ouders een enorme steun in de rug zijn. Want wanneer je kindje blijft huilen en je ten einde raad bent, begin je te twijfelen: is dit normaal? Bij het openslaan van zo’n boek blijkt vaak dat het gedrag van je kind ‘een fase’ is en dat het echt hoort bij de leeftijd. Zodra je verder bladert, ontdek je ook hoe je kindje zich de komende tijd verder gaat ontwikkelen. Daardoor kun je gedrag voorspellen en herkennen. Wat blijkt: dit gedrag is heel normaal en komt bij de meeste kindjes voor. Een geruststellende gedachte.
Onze top 6 boeken voor jonge ouders
In de kinderopvang en pedagogische wereld zijn een aantal boeken over opvoeding en ontwikkeling verschenen die op dit moment erg populair zijn. Deze boeken bevelen we jou als mama of papa graag aan. Dit zijn onze favoriete boeken over opvoeden en opgroeien:
• Hink-Stap-Sprong
(Jo Voets, Lieve Michielsen, Sarah Hertens). Een eenvoudig handboek in begrijpelijke taal dat bestaat uit 13 kleine delen die verschillende situaties en problemen bespreken. De schrijvers – experts in orthopedagogiek en psychologie – behandelen alle leeftijdsgroepen en voorzien je van handige schema’s en tekeningen. Het 13-delige handboek zit in een koffer en is ook nog eens super betaalbaar (15 euro).
• De ontwikkeling van je kind
(Marga Schiet, uitgegeven door ‘Ouders van Nu’). Dit boek legt helder uit hoe je kind zich ontwikkelt van baby tot kleuter (0 tot 4 jaar): op psychisch, motorisch en sociaal vlak. Als ouder krijg je iedere maand opvoedingstips om je kind te helpen in de ontwikkeling en daar ook het beste speelgoed bij te zoeken. Daarnaast krijg je algemene tips over zingen en spelen met je kind. (Tweedehands verkrijgbaar vanaf 11,85 euro.)
• En als we nu weer eens gewoon gingen opvoeden
(Gitty Feddema en Aletta Wagenaar). Een opvoedingsboek voor gewone gezinnen, met doorsnee problemen. De schrijfsters (gezinstherapeute en orthopedagoge) hebben jarenlange ervaring met het adviseren van ouders. Ze geven antwoord op vragen als: hoe moet ik mijn kind opvoeden? Hoe stel ik grenzen? Je krijgt nuttige tips en voorbeelden uit de praktijk, die je helpen aan opvoedingsregels in iedere levensfase tot 12 jaar. (Nieuwprijs: 29,95 euro.)
• Goed opgevoed!
(Marieke Henselmans). Een nuchter en vlot boek dat je aan het denken zet, zonder dwingend te zijn. Handige checklists maken inzichtelijk wat jouw kind op een bepaalde leeftijd zou moeten kunnen: van peuter tot puber (0 tot 18 jaar). De schrijfster deelt eigen ervaringen en voorbeelden. Ze schrijft je niets voor, maar geeft richtlijnen. Dat maakt het boek luchtig. Onderwerpen die aan bod komen: rust, reinheid en regelmaat, veiligheid, vriendschap, seksualiteit en gezonde voeding. Achterin vind je een handig trefwoordenregister. (Tweedehands vanaf 7,95 euro.)
• Je peuter
(Hilde Marx, Magteld Westpalm van Hoorn, Hanneke Molenaar). Leer je peuter kennen met dit prettig leesbare boek over de ontwikkeling van je kind. Dit boek, met pedagogische en verpleegkundige insteek, behandelt de motorische, emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar. Thema’s zijn: voeding, eetgedrag, beweging, gezin, taalontwikkeling, spelen, slapen en zindelijk worden, de sociale omgeving. Ook handig: een medisch ABC met gifwijzer, groeidiagram en meer. (Nieuwprijs: 34,99. Tweedehands: vanaf 9 euro.)
• Slapen, eten en luisteren
(Monique Nelis, Sanne Bierens). Heeft je kind slaapproblemen? Of wil je kind niet eten? Dit praktische boek helpt je bij de opvoeding van je peuter (0 tot 4 jaar). Je krijgt tips over veilig slapen en goed luisteren, bedplassen, dromen, spoken onder het bed, knuffels en nachtmerries. En voedingsadvies: hoe zorg ik dat mijn kind genoeg gezonde voeding binnenkrijgt? Maar ook tips over eet- en tafelmanieren. Tot slot krijg je antwoord op vragen als: hoe stel ik grenzen? Hoe leer ik mijn peuter met anderen omgaan? Hoe beloon je en hoe straf je? En ben ik consequent genoeg? (Tweedehands: vanaf 8 euro.)
Zo. Met deze opvoedingsboeken op je nachtkastje kun je bij oma of juf wel voor de dag komen. Nu weet je zeker dat het goed komt met de opvoeding en ontwikkeling van je kind. Succes!
Welke opvoedkundige boeken raad jij aan? Laat het hieronder weten in een reactie.