Piramide-methode op het kinderdagverblijf

Het aftellen kan beginnen! Je kind gaat binnenkort starten op de kinderopvang. Tijdens de rondleiding heb je het waarschijnlijk al gehoord: op al onze kinderdagverblijven werken we met de methode Piramide. Maar ehh, wat was dat nou ook alweer precies? Iets met thema’s en activiteiten, toch? Klopt! In dit blog geven we je een kijkje in de keuken van Piramide en vertellen we hoe we op de groepen werken aan de ontwikkeling van jouw kind. Benieuwd? Lees snel verder! 

Wat is Piramide?

Eerst een stukje achtergrondinformatie. Piramide is een methode voor vroege en voorschoolse educatie (VVE) die op veel kinderdagverblijven en in kleuterklassen gebruikt wordt. De werkwijze stimuleert kinderen op een speelse manier in hun ontwikkeling. Door een slimme combinatie van verschillende activiteiten leren kinderen spelenderwijs de wereld om hen heen kennen. Allerlei verschillende ontwikkelingsgebieden worden hierbij gestimuleerd, zoals taalontwikkeling, persoonlijkheidsontwikkeling en motorische en creatieve ontwikkeling. De Piramidemethode is bij Monkey Donky helemaal in het dagritme verweven. Alle collega’s op onze kinderdagverblijven zijn dan ook geschoold in het gebruik van de methode. Door middel van (opfris)cursussen houden alle collega’s hun kennis en inspiratie op peil, om op de groep het meeste uit de methodiek te halen 😊. 

De wereld leren kennen door thema’s

babygroep ontdekt het thema herfst Piramide is opgebouwd rondom thema’s die voor jonge kinderen herkenbaar en aansprekend zijn. Voorbeelden van thema’s zijn Mensen, Verkeer, Feest, Ziek en gezond en seizoensthema’s. Elk thema duurt zes weken en is op dezelfde manier opgebouwd. Er wordt eerst kennis gemaakt met thema, de themahoek op de groep wordt ingericht en de groep komt in de sfeer van het thema. Bij het thema Ziek en gezond wordt bijvoorbeeld een ziekenhuis ingericht op de groep en halen we de doktersspullen uit de kast. Naarmate het thema vordert, wordt er steeds meer verdieping aangeboden. Kinderen gaan hierdoor nadenken en meer ontdekken over het thema. Op deze manier leren ze de wereld om hen heen steeds beter kennen!

Verschillende ontwikkelingsgebieden

Het leuke van Piramide is dat gedurende elk thema veel verschillende ontwikkelingsgebieden gestimuleerd worden. Zo is er voor elke leeftijd en elke ontwikkelingsfase iets te leren! In elk thema worden allerlei activiteiten aangeboden die gericht zijn op de verschillende ontwikkelingsgebieden. Denk aan een actieve buitenactiviteit voor de motoriek, een kringgesprek voor de mentale ontwikkeling en een fantasierijk rollenspel voor de creativiteit. 

Sommige activiteiten worden met de hele groep uitgevoerd, sommige activiteiten in groepjes en soms zelfs één op één.

Daarnaast worden de kinderen geprikkeld om meer over het thema te ontdekken in de speelhoeken op de groep. Zo wordt de huishoek bij het thema Kleding een kledingwinkel of komt de zandtafel op de groep tijdens Zomer. Kijk maar eens rond op de groep welke themahoeken je kunt ontdekken!

 

Piramide in de praktijk

Dat klinkt allemaal leuk en interessant, maar hoe ziet dit er dan uit op de groepen? Elke week worden een aantal leuke activiteiten gedaan, vaak ’s morgens na het fruitmoment of met de oudste peuters na de lunch. De groepsleiding plant dit zo in, dat zoveel mogelijk kinderen die week aan de activiteiten mee kunnen doen. Misschien denk je bij een “activiteit” al snel aan een knutselwerkje of tekening, dus aan een eindproduct. Maar bij Piramide is dit meestal niet het doel op zich. Tijdens de activiteiten worden de kinderen echt uitgedaagd om te spelen. Hierbij gaat het om plezier, ontspanning en onbevangenheid. Dit gebeurt bijvoorbeeld door voor te lezen (heeel veeeel voorlezen!), het zingen van een liedje, versjes op rijm of het spelen van een spelletje. piramide op de peutergroep De kinderen worden uitgedaagd om spelenderwijs te ontdekken en te leren. De groepsleiding geeft de kinderen de ruimte om zelf initiatieven te nemen en zelf keuzes te maken tijdens het spelen en onderzoeken. De leiding observeert en is altijd in de buurt om de kinderen af en toe een duwtje in de juiste richting te geven 😊.

Piramide bij Monkey Donky

Dat is in een notendop hoe we bij Monkey Donky met de methode Piramide werken! De uitvoering is op al onze kinderdagverblijven net even anders, want elke groep past natuurlijk maatwerk toe afhankelijk van wat de kinderen op de groep nodig hebben. Maar allemaal werken we aan één gezamenlijk doel, namelijk leren door te spelen. Welkom bij ons op de groep en welkom bij Piramide!

Deze blog is geschreven door Inge, pedagogische medewerker op het kinderdagverblijf en de BSO aan de Hamburgerstraat

MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?