Vanaf ongeveer de twintigste week van de zwangerschap kan de baby in je buik omgevingsgeluiden horen. Hierdoor leert het al vroeg vertrouwde geluiden te herkennen. Praten tegen of zingen voor een ongeboren baby is dus hartstikke goed voor de ontwikkeling.
“Een baby gaat geluiden van buiten de buik horen rond de twintigste of eenentwintigste week van de zwangerschap.”
Het gehoororgaan van een baby ontwikkelt zich tussen de zevende en de negende week van een zwangerschap. Eerst vormt zich het binnenoor en een week later groeit de oorschelp. In week zestien begint een ongeboren baby de hartslag van zijn moeder te horen en bijvoorbeeld het rommelen van de maag. Een baby gaat geluiden van buiten de buik horen rond de twintigste of eenentwintigste week van de zwangerschap. De stem van moeder hoort een baby het allerbest, maar ook de stem van de partner of andere kinderen en muziek zijn goed te horen. Twaalf weken later herkennen ze het onderscheid tussen verschillende geluiden: het kloppen van het hart van hun moeder, de stemmen van mensen en muziek.
Een foetus kan je horen
Als jij muziek luistert, luistert de baby in je buik dus gewoon mee. Als jij en je partner tegen de buik praten, hoort de baby jullie stemmen. Het zal ook kunnen horen hoe je klinkt als je vrolijk bent of boos. Je voelt ‘m misschien schrikken van een hard en onverwachts geluid. Een vertrouwde stem kan dan zelfs in de buik al troostend werken.
“ De nieuwgeborene kan herkennen of klanken onderdeel zijn van de moedertaal.”
Praten tegen zwangere buik
Onderzoek naar foetussen toont aan dat zij een voorkeur hebben voor bepaalde muziek en stemmen. Ze knipperen met hun ogen en hun hartslag neemt toe of wordt rustiger. Muziek met een vloeiende melodie en hogere tonen – zoals klassieke muziek – vindt de foetus fijn om te horen. Van harde bassen wordt een foetus vaak onrustig. Praten en zingen tegen een ongeboren kind kan zelfs helpen bij de taalontwikkeling van je kind na de geboorte volgens Britse kindergeneeskundigen:
‘Spraak- en taallessen beginnen al in de baarmoeder, waar je groeiende baby reageert op bekende stemmen die het hoort. [..] Na de geboorte geeft de baby de voorkeur aan de moeders stem. Ook kan de nieuwgeborene herkennen of klanken onderdeel zijn van zijn of haar moedertaal.’ Het volledige Engelstalige artikel vind je hier.
Fins onderzoekers stellen zelfs dat ‘taaltraining’ in de baarmoeder kan helpen tegen dyslexie. Voor Nederlandse hoogleraar eerste taalverwerking en fonologie Paula Fikkers is deze stelling echter nog een stap te ver. ‘Eerst meer onderzoek.’
Hoe leren baby’s klanken en woordjes?
De eerste voorbereiding voor het spreken en begrijpen van een taal start dus al in de buik. Het praten en zingen tegen een zwangere buik stimuleert in een vroeg stadium al de taalcircuits in de hersenen van een ongeboren baby. Eenmaal geboren leren baby’s een taal pas echt. Ze luisteren naar de mensen om hen heen en maken mentale notities over de klanken die zij horen.
Patricia Kuhl is directeur van het Amerikaanse Instituut voor Hersen- en Leerwetenschappen in Washington. Haar studies laten zien hoe baby’s een taal leren. Daarvoor kijkt ze naar de manieren waarop onze hersenen taal verwerken. Haar experimenten en hersenscans tonen aan hoe zes maanden oude baby’s op een vernuftige manier de wereld om hen heen begrijpen. Een kind al in de baarmoeder blootstellen aan taal en muziek heeft een positieve invloed op de latere ontwikkeling van een kind; van het meertalig opvoeden van kinderen tot begrijpend lezen. Dit is ook iets wat wij op de kinderopvang merken.
Bekijk hier de TedTalk van Patrici Kuhl, waarin zij in tien minuten uitlegt hoe baby’s omgaan met het leren van een taal: https://www.ted.com/talks/patricia_kuhl_the_linguistic_genius_of_babies?language=en#t-55945
Babbel erop los
Wil jij je baby al in de buik vertrouwd maken met jou en de wereld buiten de buik? Zo pakken andere moeders dat aan:
- ‘Ik zing heel veel, ook omdat dit mijn passie is’
- ‘Ik praat tegen mijn buik, maar alleen als ik alleen ben’
- ‘Ik heb ook heel veel gepraat, maar ook veel gezongen voor onze zoon. Meteen na de geboorte herkende hij m’n stem, dat vond ik wel bijzonder’
- ‘Mijn vriend praat tegen ‘ons’’
- ‘Gisteravond was hij zo aan het bewegen dat ik maar Slaap kindje, slaap heb gezongen’
- ‘Ik zong en neuriede de hele dag en merk nu dat mijn zoon daar heel erg rustig van wordt’
(Onder andere te lezen op zwangerschapspagina.nl)
Reageer ook: zing of praat jij tegen de baby in je buik?