Praten tegen de baby in je buik

Tijdens de zwangerschap is het mogelijk om contact te maken met je ongeboren baby. Dit kan een mooie manier zijn om alvast een band op te bouwen met de baby en om de zwangerschap nog specialer te maken. In deze blog wordt uitgelegd waarom het belangrijk is om contact te maken met de baby en op welke manier je contact kunt maken met de baby in de buik.

Waarom is contact maken met de ongeboren baby belangrijk?

De belangrijkste hersenstructuren van de baby worden tijdens de zwangerschap aangelegd. Daarom is het belangrijk om al zo vroeg mogelijk contact te maken met de baby om een veilige hechting te creëren. Hiermee krijgt de baby het gevoel dat hij of zij welkom, geliefd en in een veilige omgeving is. Ook verstrek je hiermee het moeder- en vadergevoel. Als je dit op een goede manier dit krijgt de baby een goede basis voor de toekomst.

Manieren om contact te maken de baby in je buik

Vanaf 23 weken kun je al contact met de ongeboren baby. Hieronder leggen we uit op welke manieren je contact kunt maken met de ongeboren baby

Praat tegen je ongeboren kind

Vanaf 23 weken kan de baby in de baarmoeder allerlei geluiden horen in de omgeving. Het kan daarom helpen om tegen de baby te praten en dus al te laten wennen aan bekende stemmen, zoals de stemmen van de ouders. Dit kan bijvoorbeeld door hardop voor te lezen of door te praten over de dagelijkse bezigheden. Het kan ook helpen om tegen de baby te praten als er iets spannends of bijzonders gebeurt, zoals een vakantie of een verhuizing. Het is belangrijk om rekening te houden om ruzies niet schreeuwend te doen. De baby kan hier heel onrustig van worden.

Speel met je ongeboren baby door de buik aan te raken

Naast dat de baby na 23 weken geluiden, kan horen kan de baby ook reageren als je met de baby speelt door je hand op de buik te leggen. Door de buik aan te raken kan er contact worden gemaakt met de baby. Dit kan bijvoorbeeld door zachtjes over de buik te wrijven of door de handen op de buik te leggen. Het kan ook helpen om de baby te laten weten dat er iemand bij hem/haar is door zachtjes te wiegen de buik zachtjes te bewegen.

Laat je baby wennen aan muziek

Muziek kan een mooie manier zijn om contact te maken met de baby en de baby kan dan alvast wennen aan de muziek. De baby kan de muziek horen en voelen en het kan helpen om de baby te kalmeren. Het is wel belangrijk om te kiezen voor rustige muziek en om het volume niet te hard te zetten. Als je tijdens de zwangerschap een bepaald nummer regelmatig luistert, is de kans groot dat de baby na de zwangerschap getroost kan worden met deze muziek. De baby heeft dan een associatie met het veilige gevoel in de baarmoeder.

Tip: We snappen dat je nog niet bezig bent met kinderopvang voor je ongeboren baby. Vanwege de lange wachtrijen is het aan te raden om je baby op tijd aan te melden, zodat je hoog op de wachtlijst staat zodra je kinderopvang nodig hebt.

Foto van Maaike van Monkey Donky

Maaike van Monkey Donky

Maaike is communicatiemedewerker en pedagogisch medewerker bij Monkey Donky Speelhuis en Het Toddlers Huis. Ze heeft bij beide organisaties met allerlei verschillende leeftijdsgroepen gewerkt, van baby’s tot BSO’ers. De laatste jaren combineert ze haar schrijfwerk voor de organisaties met het werk op de BSO aan de Hamburgerstraat. Thuis heeft ze ’n goedgebekte peuter rondlopen met hetzelfde taalgevoel als haar moeder 😉. Alle kennis en ervaring die Maaike in de kinderopvang heeft opgedaan, gebruikt ze niet alleen thuis maar deelt ze ook graag, namens Monkey Donky en Het Toddlers Huis, met jou!

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?