Leuke tips voor spelen met je baby

Baby’s zijn gek op spelen. Zelfs al zijn ze nog maar drie maanden oud. Monkey Donky’s Renie is leidster van de babygroep en geeft hier een paar speeltips voor je baby én voor jou.

“Door praten wordt de ontwikkeling gestimuleerd” 

Voel je weer kind en doe wat er in je opkomt, schaam je niet, wees jezelf en ga op je gevoel af. Dat zijn de voorwaarden voor plezierig spelen met je baby. Want hoe klein ook, baby’s voelen blokkades, daar hebben ze voelsprieten voor. En probeer rekening te houden met de interactietijd van je baby, hij heeft tijd nodig om te reageren tijdens het spelen.

Spelen en praten met je baby: vanaf welke leeftijd kan dat?

Ook al bestaan de eerste drie maanden van je baby vooral uit eten en slapen, na de voeding kun je zelfs met een jonge baby al spelen én praten. Door praten wordt zijn ontwikkeling gestimuleerd en ontstaat een vertrouwensband, wat je zegt is niet zo belangrijk, het gaat om de intonatie en de aandacht. Kijk hoe je baby reageert als je met hem praat. Als hij zijn hoofd afwendt, is zijn concentratie weg en stop je met praten. Wat is zijn reactie? Hoe ouder je kind wordt, hoe duidelijker de reactie op jouw verhaaltjes.

Kiekeboe!

Baby’s reageren sterk op jouw stem, geluid en aanraken. Maak van gewone dagelijkse bezigheden leuke speelmomenten voor jou en je kind. Spelen met je baby kan tijdens het verschonen, knuffelen na de voeding en badderen: op deze momenten kun je samen spelen. ‘Kiekeboe’, daar komt een muisje aangelopen’, ‘klap eens in je handjes’ en ‘ik ga je pakken’. Dat zijn maar een paar voorbeelden van hoe je met je kindje kan spelen. Je baby krijgt er geen genoeg van!

Baby Speeltips op een rij

• 0-3 maanden: praten (met je gezicht dichtbij je baby), masseren en fietsen met de beentjes.
• 3-6 maanden: liedjes zingen, voetjes vastpakken, kriebel met je vingers over het lijfje, geluidjes nadoen.
• 6-9 maanden: speel kiekeboe, verstop je gezicht, doe geluiden na en kriebel je baby.
• 9-12 maanden: handjes klappen, zwaaien, woordjes herhalen, voorwerpen verstoppen, stapelblokken, met plastic bakjes en muziekinstrumenten spelen.
• 12-24 maanden: herhaling is het sleutelwoord! Het nadoen van papa en mama, telefoonspelletjes, voorlezen en muziek maken. Speelgoed: pop, bal, auto, boekjes etc.

Wil je meer weten over spelen met baby’s?

Deze twee boeken staan boordevol tips en ideeën over spelen met je kindje.

• Babyspelletjes, C. van den Kommer via de bibliotheek
• Speelplezier voor baby’s, A. Bartl, € 11,95

Heb jij leuke tips over spelen met baby? Laat het ons weten!

MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?