Thuiswerken met kinderen: 7 tips

thuiswerken kind Net op het moment dat je denkt dat je alles onder controle hebt, stort het kaartenhuis in. De corona-crisis vliegt om de hoek en gooit je eens zo gestructureerde en goedlopende gezinsleven overhoop. Je ene kind kan niet meer naar de kinderopvang toe, je andere kind kan niet meer naar school, zelf moet je gedwongen thuiswerken en de vaste oppasdag van opa en oma is de komende weken gecanceld. En oh ja, je schoolgaande kind heeft ook nog hulp nodig bij het maken van z’n huiswerk. Hoe dan?!

 

Klinkt bovenstaande je bekend in de oren? We kunnen ons goed voorstellen dat je in deze corona-periode af en toe even flink met de handen in het haar zit. Houd al die ballen maar eens in de lucht. Normaal gesproken wissel je de rollen van ouder en werkende af. Op je werk ben je gewoon Paul of Marije, en zodra je thuis weer over de drempel stapt ben je papa of mama. Maar nu de kinderen thuis zijn én jij zoveel mogelijk vanuit huis moet werken, ben je opeens Paul én papa of Marije én mama tegelijk. En dan komt er in deze corona-tijd nóg een rol bij: die van leerkracht. En die rol is voor veel ouders een compleet nieuwe. Helemaal niet gek dus dat het je soms over de schoenen loopt. Jongleren 2.0, zo kunnen thuiswerkende ouders met kinderen deze tijd het beste omschrijven.

Het goede nieuws is: jongleren kun je leren 😉. Hieronder vind je een aantal tips om het thuiswerken met kinderen te laten slagen. Of, nou ja, slagen… Om het iets dragelijker te maken. Zet ‘m op!

1. Laat het los (‘laat het gaaaaaaan’)

Elsa, kom d’r maar in: één van de beste adviezen voor thuiswerkende ouders is Disney-proof. Laat het los. Oftewel: accepteer dat het is wat het is en leg de lat niet te hoog. Wees realistisch. Je zult waarschijnlijk thuis niet zoveel werk gedaan krijgen als op je normale werkplek. Je werksituatie is van het ene op het andere moment compleet veranderd, het kost tijd en energie om jezelf en je werkzaamheden daar op aan te passen. Verwacht dus niet dat je thuis gewoon verder kunt met waar je op je werk gebleven was. Je zult dan teleurgesteld raken in wat er uit je handen komt, daar raak je alleen maar gefrustreerd van en dat komt zowel jou als je gezin niet ten goede. Acht uren achter elkaar doorwerken is, in ieder geval met kinderen thuis, geen haalbaar streven. Je moet tenslotte ook minstens één keer per dag Frozen kijken met je kinderen.  

“Acht uur achter elkaar doorwerken is geen haalbaar streven.”

2. Ken je kind

Een belangrijke voorwaarde voor een nog enigszins productieve thuiswerkdag is: ken je kind. Probeer in te spelen op het ritme van je kind en zijn of haar interesses en voorkeuren. Kan je kind uren zoet zijn met een megagrote bak duplo? Maak daar dan gebruik van en accepteer dat je nog dagenlang duploblokjes onder banken en achter kasten terugvindt. Tekent je kind het liefst te hele dag, of speelt het graag met klei? Zorg dan voor een goedgevulde stiftendoos en kleivoorraad. Als je kind het nog lastig vindt om zichzelf te vermaken, lees je in ons blog ‘Gezocht: zelfstandig spelend kind’ verschillende tips die daarbij kunnen helpen. Wordt je kind elke dag rond een vast tijdstip wakker? Overweeg dan om een uurtje daarvoor al op te staan om alvast wat werk gedaan te krijgen. Wie weet krijg je in dat ochtenduurtje al wat mailtjes weggewerkt en kun je na het ontbijt met een semi-opgeruimd gevoel met je werk aan de slag.

“Oma leest voor via de tablet en papa of mama kan even rustig werken. Win-win!”

3. Schakel hulptroepen in

Oma helpt bij schoolwerk In veel gezinnen is het in deze periode een groot gemis: opa en oma kunnen niet meer oppassen omdat ook zij vanwege de corona-maatregelen thuis moeten blijven. Dubbel verdrietig, want niet alleen de opvang voor je kinderen wordt daarmee lastiger maar ook het contact met opa en oma wordt door iedereen gemist. Tip van onze collega Noortje: schakel opa en/of oma op afstand in om te helpen bij vermaak of schoolwerk. Via videobellen, bijvoorbeeld via WhatsApp of met een app zoals Hangouts of Zoom, kan opa of oma op veilige afstand een handje helpen. Reuze gezellig als oma een dictee afneemt of opa een boek voorleest. In de tussentijd kan papa of mama even een uurtje rustig werken. Win-win-win situatie!

4. Maak duidelijke afspraken met elkaar

Moeten zowel jij als je partner thuiswerken? Maak dan samen duidelijke afspraken over hoe jullie dit gaan aanpakken. Richt een plek in huis in waar je rustig kunt werken, bijvoorbeeld op een studeer- of slaapkamer, en verdeel de dag in blokken. Is één van jullie met name ’s ochtends productief en de ander juist ’s middags, of heeft de één vaak videomeetings in de ochtend en de ander veel mailverkeer in de middag? Pas jullie planning daar op aan. Als de één werkt, zorgt de ander voor de kinderen en hun eventuele schoolwerk. Bespreek ook met de kinderen welke afspraken jullie gemaakt hebben, zo is het voor hen ook duidelijk bij wie ze om een koekje of nieuwe kleurplaat moeten vragen.

“Als de één werkt, zorgt de ander voor de kinderen en andersom.”

5. Denk om

Wees alert op de mogelijkheden die schuilen op plekken waar je ze niet verwacht. Mist je zoon zijn beste vriendje verschrikkelijk? Kijk in hoeverre je het spelen, schoolwerk en thuiswerk kunt combineren. Misschien kan je zoon bijvoorbeeld elke week een paar uurtjes bij zijn vriendje thuis schoolwerk maken, en komt dat vriendje omgekeerd ook eens in de week naar jouw ‘thuisschool’ toe. Daar zijn zowel jij als de ouders van het vriendje mee geholpen. Doet je kind niets liever dan op de tablet spelen? Download een paar leuke, educatieve apps zodat je twee vliegen in één klap slaat.  

6. Maak met je kinderen een anti-verveel pot

Elke ouder weet het: het grootste gevaar is dat je kind zich gaat vervelen. Want vervelen betekent aandacht vragen van jou en dat kan het thuiswerken flink belemmeren. Een goede oplossing hiervoor is het maken van een anti-verveel-pot. Dit kun je, bijvoorbeeld in het weekend, samen met je kind(eren) maken. Verzin leuke, gekke opdrachtjes en activiteiten en schrijf ze op briefjes of ijscostokjes en stop ze in een grote pot. Ideetjes zijn bijvoorbeeld ‘Maak een zo lang mogelijke file van alle dieren die je in huis kunt vinden’, ‘Bouw ons huis na met lego/duplo’ of ‘Maak een kaart voor je beste vriend(in)’. Maak het zo makkelijk of moeilijk als je wilt. Als je kind zich verveelt kan het een briefje uit de anti-verveel-pot pakken. Op de BSO aan de Hamburgerstraat werkt deze pot als een tierelier. Succes gegarandeerd! 

“Tussen alle stress en spanning door moet er ook genoeg gelachen worden!”

7. Kijk (en bel) om je heen

Hoewel je zoveel mogelijk thuis moet blijven, betekent dit niet dat je geen vrienden, familie of collega’s meer kunt spreken. Maak tijd vrij om je beste vriend te bellen of een collega met wie het goed klikt. Videobellen is leuk maar dat vindt niet iedereen, dus een ouderwets telefoontje werkt net zo goed. In contact blijven met de mensen om je heen is niet alleen belangrijk voor het sociale aspect, maar ook als mentaal steuntje in de rug. Heb je het even zwaar of heb je het gevoel dat alles mislukt? Door met je omgeving te praten wordt je eraan herinnerd dat iedereen in hetzelfde schuitje zit en dat jouw zorgen en frustraties ook achter andere voordeuren leven. Het laat je zien dat je niet alleen staat en dat je je niet schuldig hoeft te voelen als het even niet gaat. Gewoon even kletsen, over iets dat niks met corona te maken heeft, kan bovendien geruststellend werken: ondanks alle spanning die er leeft kan er ook nog gewoon gelachen worden.  

En tenslotte: wees lief

Voor jezelf en voor elkaar. We doen dit allemaal voor het eerst, dus niemand weet hoe het écht moet. Het gaat met vallen en opstaan, en dat is oké. Vergeet tussen de broodsmeerservice, rekenopdrachten, vieze luiers en videogesprekken niet om stil te staan bij hoe bijzonder het is dat je zoveel extra tijd samen met je kinderen hebt. Dat we deze periode nooit meer vergeten is een ding dat zeker is. Beter denken we dan terug aan ’n fijne, leerzame en stressvrije tijd. Met heel veel extra knuffels 😉.  

Maaike van Monkey Donky

Maaike van Monkey Donky

Maaike is communicatiemedewerker en pedagogisch medewerker bij Monkey Donky Speelhuis en Het Toddlers Huis. Ze heeft bij beide organisaties met allerlei verschillende leeftijdsgroepen gewerkt, van baby’s tot BSO’ers. De laatste jaren combineert ze haar schrijfwerk voor de organisaties met het werk op de BSO aan de Hamburgerstraat. Thuis heeft ze ’n goedgebekte peuter rondlopen met hetzelfde taalgevoel als haar moeder 😉. Alle kennis en ervaring die Maaike in de kinderopvang heeft opgedaan, gebruikt ze niet alleen thuis maar deelt ze ook graag, namens Monkey Donky en Het Toddlers Huis, met jou!

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?