Hap, slik, weg. Een voedingsschema voor de baby

Goede en voldoende voeding is ontzettend belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van je kindje. Maar hoeveel moet je baby eigenlijk eten? In dit handige voedingsschema vind je van maand tot maand wat een baby aan voeding nodig heeft..

Natuurlijk: dit schema is zo compleet mogelijk. Maar elk kind is anders. De hoeveelheden voeding in het schema, en de momenten waarop je overstapt van babymelk naar vaster voedsel, zijn een indicatie. Dus overleg met het consultatiebureau of de huisarts als je twijfelt over de voedselinname van je baby.

 

“Een pasgeboren baby heeft een kleine maag – zo groot als een knikker – en moet daardoor vaker drinken”

 

Voeding in het eerste halfjaar

Hoe vaak moet je een baby voeden? Een heel strak schema is in de eerste maanden niet nodig. Een pasgeboren baby heeft een kleine maag – zo groot als een knikker – en moet daardoor vaker drinken. Naarmate de baby ouder wordt, wordt ook de maag groter en kan een baby meer drinken. Voed op verzoek van je baby: die geeft dit aan door met zijn ogen te ‘zoeken’, smakgeluidjes te maken en te zoeken naar de borst.

Voeding zes maanden tot een jaar

Vanaf zes maanden kun je je kindje een beetje laten wennen aan nieuw eten. Naast de borst- of flesvoeding krijgt je kindje kleine oefenhapjes. Start bijvoorbeeld met gepureerde groenten en fruit. Raak niet ontmoedigd wanneer je kleine een vies gezicht trekt: een kind moet altijd wennen. Het kan zo zijn dat een kindje bij de derde keer dat het de nieuwe smaak proeft, het bordje met smaak leeg eet. Geleidelijk aan bouw je op naar grover eten, geprakt of in kleine stukjes gesneden.

 

“Om je kind op te laten groeien met een gezond gebit, is het belangrijk zo vroeg mogelijk te leren wat je moet doen om een gebit gezond te houden”

 Voeding vanaf een jaar

Je peuter kan nu mee-eten met de rest van het gezin. Drie maaltijden per dag en twee tot drie keer een tussendoortje. Speciale peutermelk is niet nodig, maar zuivel is wel belangrijk. Denk daarbij aan moedermelk of yoghurt of gewone melk. Je kindje groeit nu minder snel dan in de maanden ervoor, en het kan zijn dat hij of zij daardoor wat minder trek heeft. Dat is niet erg – jij hebt toch ook niet elke dag evenveel honger? Maak van een keer wat minder eten geen groot probleem voor je kind.  Structuur – samen eten en drinken op vaste tijden – is vaak fijn voor een jong kind. Maak van elke maaltijd een gezellig samenzijn. En, natuurlijk: geef het goede voorbeeld wat betreft gezond eten.

 

Hoeveel voeding heeft mijn kindje nodig?

Een veelgenoemde richtlijn (met name goed bij te houden met flesvoeding) is dat je kindje per dag ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht nodig heeft. Voor uitgebreide informatie en voedingsschema download onze PDF.

Extra vitamine D voor je baby

Het Voedingscentrum raadt aan om altijd extra vitamine D te geven. Ook wanneer dit al in de flesvoeding zit. Op het flesje van de vitaminedruppels staat hoeveel druppels 10 mcg is. Heeft je baby een donkere huid? Dan is het verstandig om vitamine D te blijven geven, ook na de vierde verjaardag.

Extra vitamine K voor je baby

Bij volwassenen wordt vitamine K door bacteriën in de darm aangemaakt. Baby’s hebben deze bacteriën pas vanaf 3 maanden. Krijgt je baby borstvoeding? Geef dan tot drie maanden na de geboorte extra vitamine K. Aan flesvoeding is deze vitamine al toegevoegd. Maar geef je minder dan 500 ml per dag flesvoeding? Dan geef je ook extra vitamine K. Bron: Gezondheidsplein

Hoe verliep het voeden van jouw kindje in het eerste jaar? Vertel het ons!

Picture of Noortje van Monkey Donky

Noortje van Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?