Voor het eerst naar de babygroep

Na een paar maanden zwangerschapsverlof en misschien nog wat extra vakantiedagen is het opeens zover: het werkende leven gaat weer beginnen. Sommige moeders kijken er naar uit, maar er zijn ook veel moeders (en vaders!) die de eerste werkdag liever nog even voor zich uit schuiven. Want weer gaan werken betekent vaak ook dat je je kindje voor het eerst naar het kinderdagverblijf gaat brengen. En dat is niet zomaar wat!

En precies daarom nemen we alle tijd voor het wennen als er bij ons een nieuw kindje op de babygroep komt. Onze collega Linda, pedagogisch medewerker op de babygroep op de locatie Oosterhamrikkade, vertelt meer over hoe we er bij Monkey Donky Speelhuis en Het Toddlers Huis voor zorgen dat jullie start op het kinderdagverblijf goed verloopt.  

 

“Het intakeformulier helpt ons om de opvang zo goed mogelijk op jouw kindje af te stemmen.”

 

Eerst even kennismaken

Een aantal weken voordat de opvang op het kinderdagverblijf start, wordt je door één van de pedagogisch medewerkers (PM’er) van de babygroep gebeld. We maken dan een afspraak voor het intakegesprek en het eerste wenmoment. Je ontvangt via de mail een bevestiging van de afspraak en daarbij ook een link naar ons intakeformulier. Die vul je voor de afspraak in. eisen babygroep kwaliteit In het intakeformulier staan allerlei vragen die ons helpen om jou en je kind zo goed mogelijk te leren kennen. We vragen ouders dan ook altijd om deze lijst zo uitgebreid mogelijk in te vullen. Dat helpt ons om de opvang zo goed mogelijk op jouw kindje af te stemmen, en geeft jou het gevoel dat je alles hebt verteld en niets bent vergeten.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek maken we kennis met jou/jullie, nemen we samen het intakeformulier door en hebben we het over praktische zaken zoals voeding en slaapritme. Hierna is het tijd om, voor een paar uurtjes, afscheid te nemen van je kindje. Maak je vooral geen zorgen over eventuele tranen of extra lange knuffels, want wij begrijpen heel goed dat het moeilijk kan zijn om je baby voor het eerst bij ons achter te laten. Ben je gespannen, zie je er tegenop of heb je nog ergens vragen over? Bespreek het vooral met ons, we stellen je graag gerust! We raden je aan om de Monkey Donky / Toddlers Huis Ouderapp op je telefoon te installeren. Via dit digitale ouderportaal zullen wij je op de hoogte houden van hoe de eerste wenuurtjes verlopen, en we sturen je natuurlijk een foto om de tijd mee door te komen 😉.  

 

“Bespreek je spanning vooral met ons, we stellen je graag gerust!”

 

Wennen op de babygroep

Nadat je afscheid hebt genomen van je baby, nemen wij de zorg over. Dat begint natuurlijk met de eerste kennismaking van je kindje met ons en met de babygroep. We zijn ons ervan bewust dat alles nieuw is voor je baby: alle geluiden, kleuren, geuren en gezichten. Hier houden we dan ook rekening mee. Even lekker op schoot rustig alles bekijken, en vaak ook een flesje drinken, in de box spelen of even slapen. Is je kindje gewend om in een eigen kamertje te slapen, dan zullen wij hem of haar in een eigen bedje in onze slaapkamer leggen. Slaapt je baby thuis nog in de kinderwagen in de woonkamer, dan zullen wij dit op de groep ook doen. Alles om de overgang van huis naar het kinderdagverblijf zo klein mogelijk te maken.

Oudercontact

We spreken met ouders af dat ze mobiel bereikbaar zijn en ons ook altijd mogen bellen als ze ongerust zijn of gewoon graag even willen horen hoe het gaat. De ouderapp biedt hier ook vaak een uitkomst in. We horen regelmatig van ouders dat ze bij thuiskomst al gerustgesteld waren omdat ze een leuke foto hadden gekregen of een berichtje hadden gelezen dat de kleine lekker ligt te slapen 😊. Als je je baby weer komt ophalen, bespreken we hoe de wenuurtjes zijn verlopen en vragen we ook hoe jij het zelf hebt ervaren. Open communicatie vinden we erg belangrijk. Op het moment dat je kindje bij ons op de opvang is, dragen wij de opvoeding gezamenlijk met jou. We vinden het daarom erg belangrijk dat jij je ook veilig bij ons voelt!

 

“We vinden het erg belangrijk dat jij je veilig bij ons voelt.”

 

Voor ieder kind een mentor

Ieder kind op de opvang krijgt een mentor toegewezen. Dit is de pedagogisch medewerker die jouw kindje het meeste ziet. Vaak zal de mentor ook degene zijn met wie je het intakegesprek hebt bij het eerste wenmoment. De mentor houdt de ontwikkeling van je kind bij met behulp van ons kindvolgsysteem en zal bij eventuele vragen of zorgen contact met je opnemen. Andersom is de mentor voor jou het eerste aanspreekpunt als je vragen hebt of behoefte hebt aan een wat langer gesprek over hoe het met je kind gaat. Natuurlijk kun je voor de dagelijkse overdracht ook gewoon bij de andere pedagogisch medewerkers op de groep terecht. Op al onze opvangroepen werken vaste gezichten, ook op de babygroep. Dat is niet alleen heel fijn, veilig en vertrouwd voor je kindje, maar ook voor jou en voor ons als groepsleiding.

De eerste opvangdagen

Nu de eerste wenuurtjes achter de rug zijn kan voor jou het werkende leven weer beginnen. En voor je kindje begint dan het opvangleven!

Dagritme

wennen baby kinderopvang

De meeste kinderen worden tussen 07:30 – 09:30 uur naar de opvang gebracht. Je baby heeft thuis dan al de eerste voeding gehad, zo kan de dag op de opvang rustig beginnen. We proberen het ritme van thuis zoveel mogelijk over te nemen. Daarom vragen we als je je kindje komt brengen altijd hoe de nacht is geweest en hoe laat de laatste voeding of fles was. Zo kunnen we goed inschatten wanneer het weer tijd is voor een slaapje of flesje. Een speentje en flesje kun je van huis meegeven. Gedurende de dag houden we in de ouderapp bij wanneer je kindje slaapt en drinkt, en natuurlijk vullen we dit aan met andere bijzonderheden, foto’s of andere leuke ditjes en datjes.

Slapen

Slapen doen sommige baby’s eerst nog in de kinderwagen, dat voelt lekker beschermd en vertrouwd. Maar omdat slapen in een kinderwagen niet meer verantwoord is zodra baby’s aanstalten maken om zich om te draaien, oefenen we op het kinderdagverblijf ook met het slapen in een bedje. Dit soort stappen overleggen we altijd met jou als ouder, want het werkt het beste als we samen, thuis en op de opvang, dezelfde aanpak hanteren. Voor de meeste baby’s helpt het om een geurtje van thuis mee te hebben, bijvoorbeeld een knuffeltje of hydrofieldoek. Dit kan soms net even dat beetje troost geven om goed te kunnen slapen.

Nieuwe prikkels

baby kinderdagverblijf eerste dag Vaak zie je dat een kleine baby even moet wennen aan alle nieuwe geluiden en prikkels op het kinderdagverblijf. De babygroep is tenslotte een heel andere plek dan thuis. Je baby begint bijvoorbeeld te huilen als er een ander baby’tje huilt. Vaak duurt het maar een paar dagen totdat je kindje hieraan gewend is geraakt. Ook zien we soms dat baby’s na een dagje op het kinderdagverblijf thuis wat moeilijker slapen, omdat je baby extra prikkels moet verwerken. Sommige baby’s slapen juist veel meer, dat is ook heel begrijpelijk.

 

“Een geurtje van thuis kan helpen om op de opvang goed te slapen.” 

 

Je zult zien dat je kindje na een paar weken steeds meer gewend begint te raken aan het opvangleven. De overgang van huis naar de opvang wordt minder groot, je baby begint de geluiden en geuren van de andere kinderen en pedagogisch medewerkers te herkennen en wordt steeds ondernemender in zijn of haar spel. Kortom, je kindje is gewend en vertrouwd, en kan zich helemaal richten op zijn of haar ontwikkeling. En daar ondersteunen en stimuleren wij je baby heel graag in!

Lees ook ons blog Kinderdagverblijf: de eerste keer voor nog meer tips en adviezen om je op de eerste opvangdag voor te bereiden!

MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?