Inhoud
ToggleWanneer je kind aanmelden voor de kinderopvang?
Het korte antwoord is: nu! We willen je natuurlijk niet ophaasten, maar tegelijkertijd willen we ook eerlijk zijn. Want zonder gekheid: het is druk in kinderopvangland. De meeste ouders starten rond 3-4 maanden zwangerschap met de zoektocht naar een fijn opvangadres. Maar: tegenwoordig is dat soms al te laat. Waar je enkele jaren geleden bij wijze van spreken vandaag nog je kind in kon schrijven en morgen kon starten, is dat nu niet meer zo eenvoudig. Veel kinderopvangorganisaties hebben zelfs wachtlijsten. En dan kan het zomaar gebeuren dat je een half jaar of een jaar moet wachten tot er een plekje voor jouw kindje beschikbaar is. Daar zit je als kersverse (aanstaande) ouder natuurlijk helemaal niet op te wachten! Dus om te voorkomen dat je naast het net vist, raden we je zeker aan om al in het eerste trimester van je zwangerschap je zoektocht naar de perfecte kinderopvang te beginnen!
“Op maandag, dinsdag en donderdag zien we het vaakst een wachtlijst ontstaan.”
Populaire opvangdagen op de kinderopvang
Is het nu echt zo dramatisch met die wachtlijsten? Dat ligt er maar net aan op welke dag(en) jij opvang zoekt. Bij het gros van de kinderopvangorganisaties zijn de maandag, dinsdag en donderdag de populairste opvangdagen. Op deze dagen zien we dan ook het vaakst een wachtlijst ontstaan. Woensdag en vrijdag zijn normaliter rustiger dagen. Zoek je een opvang op één of meerdere van de populairste opvangdagen, wacht dan zeker niet tot de tweede helft van je zwangerschap met een inschrijving.
Heb je op woensdag of vrijdag opvang nodig, dan is er bij de meeste opvangorganisaties niet direct reden tot haast. Maar toch is ook dan ons advies: wacht niet tot het laatste moment. Want niet alleen het aantal al geplaatste kinderen is van invloed op de beschikbaarheid, maar ook of er genoeg pedagogische medewerkers zijn die opvang kunnen bieden. Er is namelijk nog steeds een personeelstekort in de kinderopvang. Bovendien ‘t is natuurlijk fijner om verzekerd te zijn van een plekje dan onverwacht een andere opvangoplossing te moeten verzinnen!
“Op het moment dat jij je kind inschrijft bij een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang, wordt gekeken of er nog een plekje vrij is.”
Waarom zijn de wachtlijsten zo lang?
In de kinderopvang gelden strenge regels om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen. Zo bepaalt de GGD voor elke opvanggroep afzonderlijk hoeveel kinderen er op die groep maximaal mogen worden opgevangen. De leeftijd van de kinderen speelt daar bijvoorbeeld in mee, maar ook de grootte van de groepsruimte en buitenruimte. Daarnaast gelden voor de babygroepen extra strenge regels, omdat baby’s natuurlijk meer zorg en aandacht vragen dan bijvoorbeeld peuters of kleuters. Zo mogen er altijd maar maximaal acht nul-jarigen tegelijk worden opgevangen op een babygroep.
Wanneer komt een plekje vrij op de kinderopvang?
Gelukkig is er hoop! Zo snel als een wachtlijst soms kan ontstaan, zo snel kan het ook weer opgelost worden. Er zijn allerlei redenen waarom de beschikbaarheid op de kinderopvang of BSO snel kan wijzigen. Gezinnen verhuizen en zeggen de opvang op, ouders raken hun baan kwijt en hebben geen opvang meer nodig, opa en oma bieden aan om een dag op te passen, ouders krijgen een ander werkrooster of andere baan en wijzigen de opvangdagen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Soms betekent dit dat je een week nadat je op de wachtlijst terechtkwam al gebeld wordt dat er toch een plekje voor jouw kind vrij is! Maar, ook wij kunnen niet in de toekomst kijken. En soms moet je wat langer geduld hebben.
“Wachtlijst? Kijk vooral naar wat er wél mogelijk is.”
Geen paniek
Schiet niet direct in de stress als je een fijne kinderopvang of BSO hebt gevonden en je hoort dat er niet direct plek is voor je kind. Denk creatief na over mogelijke, soms tijdelijke, oplossingen. Een goede kinderopvangorganisatie zal ook met alle plezier met je meedenken hierin.
Vraag een rondleiding aan op de kinderopvang!
Lang verhaal kort: ga je oriënteren op de opvanglocaties in jouw buurt en plan snel een rondleiding! We raden je zeker aan om op meerdere plekken een kijkje te nemen. Beperk je daarbij niet tot de buurt waarin je woont, maar kijk ook in de buurt van of langs de route naar je werk.