Wat is een BSO?

buitenschoolse opvang groningen Als werkende of studerende ouder kun je je kind, totdat het vier jaar oud is, tijdens je werk- of studiedag naar het kinderdagverblijf brengen. Als je kind vier jaar wordt, staat er echter een hele nieuwe fase voor de deur. Afscheid nemen van het kinderdagverblijf, wennen op de basisschool, én de overstap van het kinderdagverblijf naar de buitenschoolse opvang. Maar wat verstaan we precies onder buitenschoolse opvang, hoe is de buitenschoolse opvang georganiseerd en wat doet je kind daar?

“Buitenschoolse opvang kun je verdelen in voorschoolse en naschoolse opvang.”

Afkorten maar: VSO, NSO of BSO?

De term ‘buitenschoolse opvang’, oftewel BSO, is eigenlijk een verzamelnaam voor alle opvang van schoolgaande kinderen buiten schooltijden. Die opvang buiten schooltijden is te verdelen in twee soorten: voorschoolse opvang (VSO) en naschoolse opvang (NSO). Bij voorschoolse opvang, de naam zegt het al, wordt je kind vóór schooltijd door ons opgevangen. Bij Monkey Donky Speelhuis en Het Toddlers Huis kun je je kind voor VSO al vanaf 07:00 uur naar de opvang brengen. Jij kunt daarna op tijd op weg naar je werk of studie, en onze BSO-collega’s brengen je kind naar school. Bij naschoolse opvang, je raadt het al, vangen wij je kind na schooltijd op. Onze BSO-collega’s staan ’s middags op het schoolplein klaar om alle kinderen die die middag naar de BSO gaan, mee te nemen.  naschoolse opvang Afhankelijk van o.a. de afstand tussen school en BSO gebeurt dat lopend, op de fiets of met één van onze eigen busjes. In de schoolvakanties en op margedagen (schoolvrije dagen die buiten de schoolvakanties vallen, bijv. bij een studiedag van leerkrachten) worden kinderen de gehele dag op de BSO opgevangen.

Welke naam gebruikt wordt om de buitenschoolse opvang aan te duiden, verschilt niet alleen per opvangorganisatie maar ook per school en per gezin. Bij Monkey Donky en Het Toddlers Huis hebben we het altijd over VSO en BSO, maar van ouders of leerkrachten horen we ook regelmatig NSO of creatievere termen zoals ‘de B’ 😊.

“BSO-tijd is vrije tijd!”

Buitenschoolse opvang: tijd om te ontspannen

De uren waarin je kind naar de buitenschoolse opvang gaat, zijn voor je kind vrije tijd. Je kunt je voorstellen dat je kind na een lange en intensieve schooldag toe is aan ontspanning, aan het loslaten van alle energie die er tijdens het stilzitten in de klas niet uit kon en aan even lekker doen waar het zelf zin in heeft.  BSO samen lezen Dit is dan ook precies het uitgangspunt van de buitenschoolse opvang bij Monkey Donky Speelhuis en Het Toddlers Huis. We zouden haast zeggen: niets moet, alles mag. We vinden het belangrijk dat je kind op de BSO ervaart dat het zelf keuzes mag maken in hoe het zijn/haar tijd besteedt. We dringen niks op, maar laten je kind juist vrij om datgene te doen waar het op dat moment blij van wordt. Of dat nu lekker uitrazen in de binnenspeeltuin is, chillen met een boek op de bank, buiten een hut bouwen of binnen de knutselkast leegplunderen. 

Activiteiten op de BSO

Natuurlijk zitten we op de BSO niet alleen maar toe te kijken hoe de kinderen zichzelf vermaken 😉. We vinden het namelijk óók heel belangrijk om, naast de vrijheid en zelfstandigheid die kinderen op de BSO ervaren, hen uit te dagen en te stimuleren om nieuwe dingen te doen en te ontdekken. Elke maand staat daarom een nieuw thema centraal, waarmee we de kinderen prikkelen en uitdagen om meer over de wereld te ontdekken. Voorbeelden van thema’s zijn bijvoorbeeld Theater, Stap maar in mijn tijdmachine, Crazy Professors en Survival. Gedurende de maand doen we allerlei activiteiten rondom het thema. Soms groot, uitvoerig en uitbundig. Ons eigen Noorderzon-mini-festival bijvoorbeeld, of een talentenjacht of boekenruilbeurs. En soms ook ‘gewoon’ een leuk spel, creatieve activiteit of het samen vertellen of uitbeelden van een verhaal dat aansluit bij het thema.  BSO buiten spelen Met deze verschillende activiteiten worden allerlei verschillende ontwikkelingsgebieden gestimuleerd. Want ook al is BSO-tijd vrije tijd, het is natuurlijk het allermooiste als je kind in die vrije tijd leuke, spannende of grappige ontdekkingen doet die zijn of haar ontwikkeling stimuleren. Voor alle kinderen geldt; meedoen mag, maar het moet niet. Maar we dagen wel iedereen, elke dag, uit om niet alleen te spelen, maar vooral ook veel te ontdekken en te groeien!

“Op de BSO dagen we de kinderen uit om nieuwe dingen te doen en te ontdekken.”

Buitenschoolse opvang: de praktische zaken

Zodra je als ouder een buitenschoolse opvang voor je kind uit moet zoeken, krijg je vaak meerdere opties voorgeschoteld. Wat valt er precies te kiezen, en wat voor financieel plaatje hoort daarbij? We vertellen je meer over een aantal praktische zaken.

Opvangvormen

De meeste opvangorganisaties bieden verschillende contractvormen voor BSO aan, zodat jij het pakket kunt kiezen dat het beste aansluit bij jouw opvangvraag. Heb je bijvoorbeeld ook in alle schoolvakanties buitenschoolse opvang nodig? En op margedagen? Moet je kind op vaste dagen naar de BSO of zoek je juist flexibele opvang? Wil je naschoolse opvang combineren met voorschoolse opvang, of wil je slechts sporadisch van de buitenschoolse opvang gebruikmaken?  BSO binnenspeeltuin Of niet in de schoolweken maar wel in de schoolvakanties? We raden je aan goed na te denken over hoeveel buitenschoolse opvang je verwacht nodig te hebben en op welke dagen. Met een stuk of acht verschillende contractvormen om uit te kiezen is de kans groot dat je bij Monkey Donky Speelhuis of Het Toddlers Huis precies de opvangvorm vindt die bij jouw situatie past!

 

Kosten

Uiteraard heeft de opvangvorm waar je uiteindelijk voor kiest, invloed op de kosten die je betaalt voor buitenschoolse opvang. Over het algemeen geldt; hoe flexibeler de opvangvorm, hoe hoger de uurprijs. Net als bij opvang op het kinderdagverblijf, kun je ook voor buitenschoolse opvang kinderopvangtoeslag aanvragen. De overheid vergoed via de kinderopvangtoeslag een deel van de opvangkosten van werkende en/of studerende ouders. Hoeveel toeslag je ontvangt hangt o.a. af van het aantal opvanguren dat je afneemt en je verzamelinkomen. Met onze online rekentool bereken je snel en eenvoudig de prijs van de verschillende BSO-contracten, en krijg je een indicatie van de hoogte van de kinderopvangtoeslag. Meer over de kosten vertellen we je hier.

Lijkt het je leuk om één van onze locaties voor buitenschoolse opvang in Groningen eens van binnen te bekijken? Dat kan! Kom gerust eens langs voor een vrijblijvende rondleiding. We vertellen je graag meer over onze buitenschoolse opvang!

Maaike van Monkey Donky

Maaike van Monkey Donky

Maaike is communicatiemedewerker en pedagogisch medewerker bij Monkey Donky Speelhuis en Het Toddlers Huis. Ze heeft bij beide organisaties met allerlei verschillende leeftijdsgroepen gewerkt, van baby’s tot BSO’ers. De laatste jaren combineert ze haar schrijfwerk voor de organisaties met het werk op de BSO aan de Hamburgerstraat. Thuis heeft ze ’n goedgebekte peuter rondlopen met hetzelfde taalgevoel als haar moeder 😉. Alle kennis en ervaring die Maaike in de kinderopvang heeft opgedaan, gebruikt ze niet alleen thuis maar deelt ze ook graag, namens Monkey Donky en Het Toddlers Huis, met jou!

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?