Zodra je kind naar school gaat, moet je als ouder goed nadenken over hoe je het schoolse leven kunt blijven combineren met jouw werkende of studerende leven. Lang niet alle ouders kunnen tenslotte elke middag zelf op het schoolplein staan. Geldt dat ook voor jou, dan biedt buitenschoolse opvang de oplossing. Met buitenschoolse opvang, of BSO, bedoelen we de kinderopvang die buiten schooltijd plaatsvindt. Dit kan vóór schooltijd zijn (voorschoolse opvang), na schooltijd (naschoolse opvang), en bij sommige scholen/opvangorganisaties ook tussen de middag (tussenschoolse opvang). Maar wat kost dat, buitenschoolse opvang?
“Heb je één of twee middagen per week BSO nodig, en ook in de schoolvakanties of niet?”
Kostenplaatje
De kosten voor opvang hangen af van verschillende factoren. Uiteraard speelt mee hoe vaak je kind van BSO gebruikmaakt. Is dat één middag per week, twee of misschien wel vier of vijf? En heb je ook in de schoolvakanties opvang nodig of niet? Daarnaast is de uurprijs die de opvangorganisatie hanteert een belangrijke factor in de kosten, en natuurlijk de eventuele kinderopvangtoeslag waar jij als ouder wellicht recht op hebt. Deze factoren bepalen samen wat het gebruik van buitenschoolse opvang voor jouw portemonnee betekent.
Welke verschillende soorten buitenschoolse opvang zijn er?
We noemden het net al even: als je van buitenschoolse opvang gebruikt wilt maken, heb je de keuze uit verschillende opvangvormen. Waar jij gebruik van maakt, hangt af van je opvangbehoefte. Heb je een baan of studie waarbij je vroeg de deur uit moet, dan is voorschoolse opvang wellicht iets voor jou. Jij brengt je kind ’s ochtends naar de BSO, en de pedagogisch medewerker brengt jouw kind naar school.
Heb je alleen na schooltijd opvang nodig, dan kun je bij Monkey Donky BSO Groningen kiezen uit verschillende contractsoorten. Opvang op vaste (mid)dagen wordt het meest gekozen en is ook voor de meeste ouders de voordeligste optie. Je kind komt dan bijvoorbeeld elke week op maandag en dinsdag naar de BSO. Je kunt dan ook nog kiezen of je ook in schoolvakanties en op margedagen (schoolvrije dagen) buitenschoolse opvang nodig hebt.
Heb je meer flexibiliteit nodig in je opvangschema, dan is een flexibel opvangcontract misschien iets voor jou. Jij bepaalt hoeveel dagdelen in de maand je van BSO gebruik wilt maken, en kunt deze dagen via ons digitale ouderportaal flexibel inzetten. De ene week op maandag en dinsdag bijvoorbeeld, en de week daarna op woensdag en vrijdag. Maar net hoe het jou uitkomt.
“Hoe flexibeler de opvangvorm, hoe hoger de uurprijs en hoe hoger daarmee ook jouw eigen bijdrage.”
Verschillende uurtarieven
Welke opvangvorm je kiest, heeft een direct gevolg voor de kosten. De uurprijs van het ene pakket is namelijk hoger dan het andere. Meestal is het zo dat hoe flexibeler de opvangvorm, hoe hoger de uurprijs, en hoe hoger daarmee ook jouw eigen bijdrage. Neem je het hele jaar door opvang af, dus ook in schoolvakanties, dan zijn de kosten naar rato meestal lager dan wanneer je voor een contract zonder opvang in vakanties kiest. Dit heeft er o.a. mee te maken dat de kosten die gemaakt worden om jouw kind opvang te bieden, over een groter urenaantal verdeeld kunnen worden dan wanneer je alleen in de schoolweken opvang afneemt.
Kinderopvangtoeslag
“Onze rekentool vertelt je hoeveel eigen bijdrage er voor jouzelf overblijft.”
Hoeveel betaal je zelf?
De belangrijkste vraag die uiteindelijk overblijft is natuurlijk: wat moet jij zélf betalen voor buitenschoolse opvang? Onze online rekentool helpt je aan het antwoord!
Kom je er niet helemaal uit, of wil je graag meer informatie over welke BSO-opties het beste bij jouw persoonlijke situatie passen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!
Meer lezen?
- Download ons gratis ebook over de meest gemaakte fouten bij het aanvragen en/of wijzigen van kinderopvangtoeslag.
- Blog: 5 dingen die je moet weten over kinderopvangtoeslag