Wat kost buitenschoolse opvang?

wat kost bso

Zodra je kind naar school gaat, moet je als ouder goed nadenken over hoe je het schoolse leven kunt blijven combineren met jouw werkende of studerende leven. Lang niet alle ouders kunnen tenslotte elke middag zelf op het schoolplein staan. Geldt dat ook voor jou, dan biedt buitenschoolse opvang de oplossing. Met buitenschoolse opvang, of BSO, bedoelen we de kinderopvang die buiten schooltijd plaatsvindt. Handig! Maar, wat kost buitenschoolse opvang?

 

“Heb je één of twee middagen per week BSO nodig, en ook in de schoolvakanties of niet?”

 

Verschillende factoren kosten BSO

Kosten buitenschoolse opvang

De kosten voor opvang hangen af van verschillende factoren. Uiteraard speelt mee hoe vaak je kind van BSO gebruikmaakt. Is dat één middag per week, twee of misschien wel vier of vijf? En heb je ook in de schoolvakanties opvang nodig of niet? Daarnaast is de uurprijs die de opvangorganisatie hanteert een belangrijke factor in de kosten, en natuurlijk de eventuele kinderopvangtoeslag waar jij als ouder wellicht recht op hebt. Deze factoren bepalen samen wat het gebruik van buitenschoolse opvang voor jouw portemonnee betekent.

 

Verschillende soorten opvang

Als we het hebben over buitenschoolse opvang, bedoelen we eigenlijk een verzameling van verschillende soorten opvang die allemaal buiten schooltijd plaatsvinden. Waar jij gebruik van maakt, hangt af van je opvangbehoefte. Voor de meeste kinderen betekent de BSO naschoolse opvang, ’s middags na schooltijd dus. Maar, er bestaat ook opvang vóór schooltijd. Heb je een baan of studie waarbij je vroeg de deur uit moet, dan is voorschoolse opvang wellicht iets voor jou. Jij brengt je kind ’s ochtends naar de BSO, en de pedagogisch medewerker brengt jouw kind naar school.

Wat kost buitenschoolse opvang bij Monkey Donky

Daarnaast bestaat er ook nog tussenschoolse opvang. Dit wordt door sommige scholen en opvangorganisaties geboden als de school geen continurooster heeft. Je kind gaat dan tussen de middag niet naar huis maar naar de tussenschoolse opvang. Verderop lees je welke BSO mogelijkheden Monkey Donky Kinderopvang Groningen biedt.  

“Hoe flexibeler de opvangvorm, hoe hoger de uurprijs en hoe hoger daarmee ook jouw eigen bijdrage.”

 

Verschillende contractvormen bij Monkey Donky

Bij Monkey Donky BSO Groningen kun je kiezen uit verschillende contractsoorten. Zo is er voor iedereen wel ’n contractsoort die goed bij jouw persoonlijke situatie aansluit. Heb je bijvoorbeeld alleen naschoolse opvang nodig, of ook voorschools? Komt je kind alleen in de schoolweken naar de BSO, of ook in de schoolvakanties? Heb je opvang nodig op margedagen, en wil je de mogelijkheid hebben om incidenteel een opvangdag te ruilen?

Opvang op vaste (mid)dagen wordt het meest gekozen en is ook voor de meeste ouders de voordeligste optie. Je kind komt dan bijvoorbeeld elke week op maandag en dinsdag naar de BSO. Heb je meer flexibiliteit nodig in je opvangschema, dan is een flexibel opvangcontract misschien iets voor jou. Jij bepaalt hoeveel dagdelen in de maand je van BSO gebruik wilt maken, en kunt deze dagen via ons digitale ouderportaal flexibel inzetten. De ene week op maandag en dinsdag bijvoorbeeld, en de week daarna op woensdag en vrijdag. Maar net hoe het jou uitkomt.

 

Kosten BSO per uur

hoe duur is bso

De uurprijs voor buitenschoolse opvang is afhankelijk van welke opvangvorm je kiest. Welke opvangvorm je kiest, heeft een direct gevolg voor de kosten. De uurprijs van het ene pakket is namelijk hoger dan het andere. Meestal is het zo dat hoe flexibeler de opvangvorm, hoe hoger de uurprijs, en hoe hoger daarmee ook jouw eigen bijdrage. Neem je het hele jaar door opvang af, dus ook in schoolvakanties, dan zijn de kosten naar rato meestal lager dan wanneer je voor een contract zonder opvang in vakanties kiest. Dit heeft er o.a. mee te maken dat de kosten die gemaakt worden om jouw kind opvang te bieden, over een groter urenaantal verdeeld kunnen worden dan wanneer je alleen in de schoolweken opvang afneemt.

 

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Voor de BSO kosten kun je een vergoeding aanvragen bij de Belastingdienst. Als je werkt, studeert, een re-integratietraject of inburgeringscursus volgt, is de kans groot dat je recht hebt op een financiële tegemoetkoming in de kosten voor buitenschoolse opvang. Je moet als ouder aan een aantal voorwaarden voldoen om aanspraak te kunnen maken op deze kinderopvangtoeslag. Op de site van de Belastingdienst vind je meer informatie hierover. De Belastingdienst bepaalt elk jaar een maximum uurprijs, zowel voor het kinderdagverblijf als voor de buitenschoolse opvang. Over deze maximum uurprijs kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Hanteert de opvang een hogere uurprijs dan de maximale uurprijs, dan is het verschil voor jouw eigen rekening. Voor 2022 is de maximale uurprijs voor de BSO bepaald op € 7,31 (en voor het kinderdagverblijf € 8,50).

“Onze rekentool vertelt je hoeveel eigen bijdrage er voor jouzelf overblijft.”

 

Uiteindelijke kosten buitenschoolse opvang: hoeveel betaal je zelf?

De belangrijkste vraag die overblijft is natuurlijk: wat moet jij zélf betalen voor buitenschoolse opvang? Onze online rekentool helpt je aan het antwoord! Jij vult in hoeveel dagen in de week je van de buitenschoolse opvang gebruik wilt maken, je geeft je verzamelinkomen op en de rekentool geeft je vervolgens een indicatie van de hoogte van kinderopvangtoeslag die je kunt ontvangen, en hoeveel eigen bijdrage er voor jouzelf overblijft. Zo kun je snel en eenvoudig de kosten voor BSO berekenen en heb je een helder overzicht van het financiële plaatje van buitenschoolse opvang bij Monkey Donky Speelhuis.

Wat is inbegrepen bij Monkey Donky? 

BSO samen lezen En waar betaal je dan allemaal precies voor? Nou, allereerst dagelijks professionele en enthousiaste opvang en begeleiding van je kind natuurlijk, door onze fantastische pedagogisch medewerkers. Maar ook eten en drinken, tussendoortjes, uitjes en activiteiten zijn bij alle contractvormen inbegrepen. Je hoeft dus geen lunchpakketje mee te geen op vakantiedagen, en ook voor de uitstapjes die we maken hoef je niet extra te betalen. Dat zit allemaal bij de prijs in.

Daarnaast is bij de meeste contractvormen ook het vervoer van school naar de BSO, incidenteel ruilen en administratieve ondersteuning inbegrepen. Wij helpen je namelijk graag, bijvoorbeeld als je kinderopvangtoeslag gaat aanvragen of als je de kosten van kinderopvang in jouw specifieke situatie wilt berekenen. Laat het ons weten en we helpen je op weg!

Eens rondkijken op onze buitenschoolse opvang?

Dat kan natuurlijk, je bent van harte welkom! Vraag een vrijblijvende rondleiding aan en we nemen binnen 1 werkdag telefonisch contact met je op om een afspraak voor een rondleiding te maken. Neem je je kind(eren) mee? Dat vinden we leuk! Tot gauw!

Meer lezen? 

MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?