Hoera! Kindje op komst! Maar wat kost een kind eigenlijk?

Je wordt voor het eerst vader of moeder. Niets is zo leuk als je voor te bereiden op de komst van je kindje. Nesteldrang of niet; je wilt de beste kinderwagen en de mooiste kinderkamer. En o ja, de kleertjes en luiers niet te vergeten. Maar wat kost een kind nou eigenlijk?

“De grootste kosten zitten veelal in het minder werken”

Ouders die een tweede kindje krijgen weten wat ze voor hun financiële kiezen krijgen en kunnen de kosten van een kind veel beter inschatten. De grootste kosten zitten veelal in het minder werken en dus een lager inkomen, meer boodschappen, hoger water- en energieverbruik en de kosten van kinderopvang. Eenmalige kosten zijn er ook, zoals de kosten van een babykamer, verzorgingsartikelen en kinderkleding kosten. Deze kosten komen gemiddeld genomen op zo’n 1500 euro. Vind je dit te duur, dan kan je kan ook via Marktplaats leuke tweedehands meubels op de kop tikken. Met wat eigen inspanning en creativiteit kun je voor een lager budget een unieke kinderkamer creëren. Voor de kinderwagen (buggy), commode, kinderstoel, autostoel, flesjes en spenen kun je in totaal op 1000 euro aan kosten rekenen, maar je kan het zo gek maken als je wil. En de maandelijkse uitgave voor luiers bedraagt gemiddeld 30 euro.

Hoe kun je besparen op kinderkosten?

Natuurlijk kun je besparen op deze eenmalige uitgaven. Met tweedehands spulletjes en erfstukken kun je bijvoorbeeld veel besparen op kosten van babyuitzet. Op rommelmarkten en bij online aanbieders vind je complete kinderuitzetten voor een prikkie. Die kunnen met gemak nog eens vier jaar mee. Houd ook rekening met wat je krijgt van de kraamvisite en om de kosten te drukken, kun je wachten met het kopen van kleren, knuffels en speelgoed totdat je het echt nodig hebt. Dat zijn maar een paar manieren om te besparen op kinderkosten in het eerste jaar. Bij een tweede kindje ben je al in het gelukkige bezit van de meeste basisspullen en een dosis ervaring, ook op het gebied van financiële uitgaven. Dat spaart de portemonnee.

Hoe ziet het met de kosten van kinderopvang?

De kosten voor kinderopvang zijn sterk afhankelijk van de soort opvang. Alleen voor erkende kinderopvang kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag, een inkomensafhankelijke regeling. Als ouder betaal je in principe eerst zelf de kinderopvanginstelling en daarna vraag je de toeslag terug. Wil je weten wat je gemiddelde kosten zijn voor kinderopvang? Vraag Monkey Donky Speelhuis voor meer informatie of ga naar de Kinderopvangberekenaar op www.nibud.nl. Monkey Donky Speelhuis geeft ook hulp en ondersteuning bij het invullen de benodigde formulieren.

Hoeveel kost een kind? Huishoudboekje vertelt je meer.

Onderzoek toont aan dat een baby tegen het einde van zijn eerste levensjaar gemiddeld ruim 4500 euro gekost heeft. Een kind kost dus gemiddeld 400 euro per maand in het eerste jaar. Houd je hiermee rekening, dan is de kans op financiële problemen kleiner. Een goede hulp bij het hebben van een overzicht in de kosten van je kind is het aanleggen van een administratie of het oude vertrouwde huishoudboekje. Noteer je inkomsten en uitgaven en maak een gemiddelde maandbegroting. Doe dat al voordat je baby is geboren, zo kun je na de geboorte zien hoeveel extra kosten je maakt voor je kind. Moet je besparen? Streep dan de luxe uitgaven weg, wees energiebewust, maak gebruik van kortingsacties en koop slim in. En stel als ouders samen prioriteiten. Huishoudelijke financiën regel je beter als je het met elkaar eens bent. Op www.nibud.nl vind je meer informatie over de kosten van een kind en gerelateerde financiële zaken. En wil je online tips over slim inkopen? Op www.jmouders.nl staan ze op een rij.

Weet jij leuke manieren om te besparen op kinderkosten? Geef jouw tips onderaan deze blog!

Anuschka van Monkey Donky

Anuschka van Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?