Welkom terug: weer wennen op de opvang

Weer wennen op de opvang Wat hebben we ontzettend veel zin in om jullie weer te zien! Maar liefst acht weken is onze opvang gesloten geweest voor alle reguliere opvang. Alleen voor noodopvang waren we open. We hebben dus een heleboel kinderen en ouders al twee maanden niet gezien! Er is veel gebeurd in die twee maanden. Niet alleen de wereld ziet er anders uit, maar je kind vast ook! Baby’s hebben leren kruipen, dreumesen hebben afscheid genomen van hun speen, peuters zijn thuis zindelijk geworden en onze BSO’ers zijn ongetwijfeld centimeters de lucht in geschoten. We staan te trappelen om te zien hoe alle kinderen, letterlijk en figuurlijk, gegroeid zijn!

We hopen natuurlijk dat je kind en jij er ook naar uitzien om weer terug te gaan naar de opvang. Maar spannend is het ook: hoe gaat je kind het vinden om na zoveel weken thuis weer naar de vriendjes op de groep te gaan? Hoe gaat het brengen en halen eruit zien nu je met de 1,5 meter afstand rekening moet houden? Je mag als ouder niet meer de groep op en moet al bij de deur afscheid nemen. Hoe zal je kind daarmee omgaan? En, hoe ga jij daar als ouder mee om? Je kind zal weer moeten wennen aan het opvangritme en jij ook. Op de opvanggroepen gaan we er alles aan doen om die wenperiode zo goed mogelijk te laten verlopen. In dit blog lees je hoe wij dat doen en geven we je tips hoe je zelf het wennen kunt begeleiden!

Een goed ritme is het halve werk

Weer wennen op de opvang Kinderen hebben veel baat bij structuur en ritme. Daarom is een duidelijk dagritme ook zo’n belangrijke basis voor een fijne opvangdag. Thuis heb je waarschijnlijk de afgelopen weken ook een bepaalde structuur in de dag aangebracht. Het combineren van thuiswerken, zorg voor je kind(eren) en soms ook nog schoolwerk erbij is tenslotte praktisch onhaalbaar zonder een goede planning. Vaste eet-, drink- en slaapmomenten, elke dag even buiten spelen, een verhaaltje voor het slapen gaan: dat soort vaste momenten op een dag bieden je kind rust en veiligheid. Op de opvang werkt dat net zo. Als we vanaf 11 mei weer van start gaan, pakken we het ritme dat we voor de corona-sluiting op de groepen hanteerden weer op. Ook al is dat ritme misschien wat anders dan thuis: het zal je kind wel houvast en rust bieden. En dat is precies wat het nodig heeft om weer te wennen. Heb je thuis niet echt een dagritme, probeer dit de komende dagen dan alvast wat te hanteren. De overgang van thuis naar de opvang wordt daarmee voor je kind gemakkelijker.

Benader het positief

Kinderen spiegelen jouw gevoelens. Ben jij angstig en gestrest over de terugkeer naar de opvang, dan zal je kind die spanning ook ervaren. De drempel naar de opvang wordt daarmee steeds hoger. Focus in plaats daarvan, samen met je kind, op alle leuke en positieve dingen. Klets met je kind over zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes op de opvang of de BSO. Benoem de namen van de leiding, vertel of vraag iets leuks over hen en herinner je kind aan alle leuke activiteiten die het van de opvang of BSO kent. Hiermee wakker je de voorpret als het ware aan. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jezelf! Het is daarnaast goed om erbij stil te staan dat je kind niet moet wennen op een compleet nieuwe plek en nieuwe groep, maar dat het terugkeert naar een plek die voor hem/haar al bekend en vertrouwd was. Je kind kent de leiding, de andere kinderen en de regels en rituelen al. Waarschijnlijk zul je dan ook versteld staan van hoe snel je kind weer in het ‘oude’ ritme zit 😉

Een goede tip is om samen met je kind een aftelkalender te maken. Het begrip tijd is voor kinderen nog heel lastig, maar met een aftelkalender kun je inzichtelijk maken hoeveel nachtjes het nog slapen is tot je kind weer op de opvang mag spelen. Download hier onze eigen Monkey Donkey Aftelkalender! Liever zelf aan de knutsel? Op onze Pinterestpagina vind je meer inspiratie. 

Je kind wegbrengen Je kind weer naar de opvang brengen

Het brengen en halen van je kind zal er de komende tijd heel anders uitzien dan je gewend was. Je mag als ouder niet meer op de groep komen, dus het afscheid vindt plaats bij de deur of in de hal. Het is goed om je kind hier alvast op voor te bereiden. Vertel dat het wegbrengen anders dan anders zal gaan en leg uit dat je niet meer mee naar de groep kunt lopen. Geef je kind de tijd om de omgeving in zich op te nemen en trek zelf ook voldoende tijd uit voor het brengen/halen. Je moet misschien even wachten tot je aan de beurt bent en je wilt niet gehaast afscheid nemen. Een vast ritueel bij het afscheid kan helpen. Met je peuter of kleuter kun je samen bijvoorbeeld een ‘nieuwe’ manier van afscheid nemen verzinnen, zoals een speciale high five of een afscheidsdansje. Neem daarna duidelijk afscheid. Dat betekent ook, hoe lastig dat ook kan zijn: niet steeds teruglopen voor nóg een kus of knuffel, want dat is voor je kind heel verwarrend. Vertrouw er op dat je kind troost en rust vindt bij de vertrouwde leiding. Heeft je kind een lievelingsknuffel, geef die dan mee. En natuurlijk kun je later op de ochtend altijd even bellen om te horen hoe het gaat! De groepsleiding zal je ook via het ouderportaal op de hoogte houden van de dag. Om de dag rustig door te komen hebben we nog een extra tip, namelijk het tekenen van een ‘geheim’ knopje (bijvoorbeeld een hartje of sterretje) op jouw hand en op die van je kind. Elke keer als je op dat ‘knopje’ drukt, stuur je een knuffel naar de ander. Aan het einde van de dag niet vergeten te vragen of je kind al jouw knuffels heeft gekregen 😉   

Overdracht

Door de nieuwe manier van brengen en halen is er weinig tot geen mogelijkheid meer voor een mondelinge overdracht. Maar na zoveel weken afwezigheid is het voor de groepsleiding goed om te weten hoe het met je kind gaat en of er nog bijzonderheden zijn. De groepsleiding zal daarom deze week alle ouders telefonisch benaderen voor een update over hun kind(eren). Uiteraard kun je zelf altijd een berichtje sturen via het ouderportaal als je nog iets aan de groepsleiding kwijt wilt. De komende weken kun je bijzonderheden over je kind via het ouderportaal of telefonisch blijven doorgeven.

Welkom terug op de groep

Welkom terug op de groep

Op alle kinderdagverblijven van Monkey Donky en Het Toddlers Huis zal in de eerste drie weken na 11 mei gewerkt worden met het Piramidethema ‘Welkom’. Dit thema draait om het (weer) welkom heten van alle kinderen op de groep. Er wordt veel aandacht besteed aan de groepsvorming en het groepsgevoel. De regels en rituelen op de groep zijn daar een belangrijk onderdeel van: ze zorgen namelijk voor een veilig en vertrouwd gevoel. We gebruiken daar bijvoorbeeld dagritmekaarten bij, maar doen ook spelletjes en zingen liedjes om de kinderen elkaar (weer) te laten kennen en maken samen een groepskunstwerk. Ook op de BSO’s staat in de maand mei het thema ‘Welkom’ centraal, met bijbehorende spelletjes en activiteiten.

De vertrouwde gezichten van de groepsleiding zijn daarnaast natuurlijk heel belangrijk bij het weer wennen aan de opvang. De groepsleiding zal niet alleen veel aandacht besteden aan rust en structuur, maar ook aan respect, hechting en affectie. We kijken en luisteren goed naar de kinderen, geven hen de aandacht die ze nodig hebben en bieden de kinderen de ruimte om in hun eigen tempo en op hun eigen manier weer te wennen. Tussen de kinderen op het kinderdagverblijf en de groepsleiding hoeft geen 1,5 meter afstand bewaard te worden. We kunnen de kinderen dus ook veiligheid en vertrouwen bieden door fysieke nabijheid, zoals troosten, een knuffel of even lekker op schoot zitten. Op de BSO moet de 1,5 meter afstand waar mogelijk bewaard worden, maar houden we zeker ook rekening met de emotionele veiligheid van de kinderen. Als een hand vasthouden of even op schoot zitten daarbij nodig is, dan kan dat.   

Tot snel!

Wij staan te popelen om alle kinderen weer op de locaties te verwelkomen! We hebben er veel vertrouwen in dat we, samen met jouw hulp als ouder, de overgang van thuis naar de opvang soepel kunnen laten verlopen. Alles om samen weer op een hele fijne én veilige manier te spelen, eten, boekjes lezen, zingen, knutselen, buitenspelen, slapen, lachen en leren! Tot heel snel lieve allemaal!

MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan twintig jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen!

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?