Zie ginds komt de Sint-stress

 
Omgaan met Sinterklaas spanning bij je kind (en bij jezelf)

Hoera, de tijd van Sinterklaas is weer aangebroken! Alhoewel, hoera? De Sinterklaasperiode kan best spannend zijn voor je kind. Je zult als kind maar ontdekken dat er ’s nachts een man met een paard over het dak loopt en dat er Pieten binnenkomen terwijl jullie liggen te slapen… Best griezelig! Hoe zorg je ervoor dat je kind kan genieten van deze periode zonder stijf te staan van de zenuwen? Hoe houd je zelf het hoofd koel in deze tijd? Maar hoe? Wij doen je alvast een jutezak vol tips cadeau. Uitpakken maar!

 

“Best spannend, die Sinterklaasperiode!”

 

Hoe herken je Sint-stress bij je kind?

Het is niet altijd makkelijk om stress te herkennen bij je kind, want elk kind uit stress of spanning op een andere manier. Toch zijn er een aantal signalen waar je extra alert op kunt zijn. Slaapt je kind slecht of juist meer, is je kind stiller of juist drukker dan normaal? Is je kind dwars, zoekt het grenzen op, heeft je kind vaker driftbuien? Dat kunnen tekenen zijn dat je kind stress ervaart. Als dat in de weken voor 5 december voorkomt, is de kans groot dat Sinterklaas er iets mee te maken heeft. Soms komt het niet eens door de oude man zelf, maar ook doordat alles een beetje anders gaat dan normaal.

Omgaan met Sint-stress

Ligt je kind wakker van de zenuwen voor 5 december? We geven je een aantal tips in hoe je het beste om kunt gaan met de Sint-stress van je kind. Zo blijft het voor iedereen gezellig!

1. Voorspelbaarheid

Kinderen houden van regelmaat en voorspelbaarheid. Ze vinden het fijn als ze weten wat hen te wachten staat. Zorg daarom zoveel mogelijk voor een regelmatig dag- en weekritme en wees duidelijk over wat er gaat gebeuren. Dat laatste kun je heel goed doen door boekjes met je kind te lezen over Sinterklaas en het Sinterklaasfeest. Dat kan al met de allerkleinsten; zo zijn er bijvoorbeeld Sint-boekjes van Dikkie Dik, Fien en Milo, Woezel en Pip. Alleen al het kijken van de plaatjes en het noemen van de woorden die erbij horen, zorgt ervoor dat een kind dit gaat herkennen en dat het minder spannend is.

2. Aftelkalender

Een ideaal hulpmiddel om deze periode voorspelbaarder te maken, is een aftelkalender. Hiermee kun je samen met je kind bijhouden wanneer je kind zijn schoentje mag zetten, wanneer pakjesavond is en wanneer Sinterklaas weer naar Spanje vertrekt. Elke dag een sticker plakken of een stempel zetten geeft je kind een hoop duidelijkheid (en het gevoel van zelf controle hebben) en het is nog leuk ook! Leuke tips voor het maken (of kopen) van een aftelkalender vind je op ons Pinterestbord over Sinterklaas!

3. Less is more

Hoe gezellig het ook allemaal is: je hoeft niet óveral aan mee te doen. Als je wilt, kun je je kind meeslepen naar de Sinterklaasintocht, een geknutseld schoentje zetten bij alle supermarkten in de omgeving, elke avond het Sinterklaasjournaal kijken, pakjesavond vieren met beide kanten van de familie, engazomaardoor. Als je kind dit hartstikke leuk vindt en jullie er beide van genieten, zeker doen! Maar je kan ook één of twee activiteiten kiezen en ervoor zorgen dat die extra leuk zijn. Zo kun je van het schoentje inkleuren een gezellige middag maken, met een kopje thee, een lekker mandarijntje en (zelfgebakken) kruidnootjes erbij. Heb je meteen quality time samen 😁.

4. Licht een tipje van de Sint-sluier op

Als je klein bent, is Sinterklaas een indrukwekkende, imposante man met zijn lange mantel, mijter en baard. Soms helpt het om aan je kind te vertellen dat onder die kleding een gewone meneer zit. Daarbij doe je geen afbreuk aan het Sinterklaasverhaal, want zelfs in het Sinterklaasjournaal heeft hij wel eens een pet op en dat is al een stuk minder spannend. En is het traditionele Sinterklaasverhaal te spannend voor je kind? Vertel dan een versie die wel bij je kind past. Zo vertelden wij aan onze dochter van 5 dat er ’s nachts helemaal niemand binnen komt en dat wij de cadeautjes in de schoen doen. Dat zorgde voor een aanzienlijke verbetering van ieders nachtrust en deed niets af aan de feestpret. En nu, een jaar later, is ze er weer van overtuigd dat ze de cadeautjes van Sinterklaas heeft gekregen. En ja, het is een gewone man die zich verkleed, maar het is wel écht Sinterklaas! En de Pieten zijn écht Pieten! De fantasie van een kind is iets magisch en dat maakt deze periode zo leuk!

 

“Is het Sinterklaasverhaal te spannend voor je kind? Vertel een versie die wel bij je kind past.”

 

Sint-stress bij papa of mama

Voor jou geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Voor je het weet is het zover en zijn de pietenmutsjes uitverkocht, loopt je online bestelling vertraging op en moet je nog een last-minute surprise knutselen. Dus: begin op tijd. Maak bijvoorbeeld een doorlopende notitie in je telefoon met een verlanglijstje voor je kind. Je kunt ‘m het hele jaar bijhouden en je denkt nooit meer “Wat wilde hij nu zo graag?”. Begin ook op tijd met het inslaan van cadeautjes. Sommige drogisten hebben regelmatig leuke speelgoed-aanbiedingen en ook online zie je vast wel eens iets leuks voor je kind voorbij komen. Koop het en leg het in de kast. Heerlijk als je in november niet nog van alles hoeft te kopen. En vergeet Marktplaats, de kringloopwinkel of Popke niet: het zal je verbazen hoeveel ‘wordt hier niet naar omgekeken’ of ‘bijna niet mee gespeeld’ speelgoed je hier kunt vinden. Goed voor het milieu én je portemonnee!

“Pakjesavond op afstand: surprise opsturen en videobellen maar!”

 

Geniet van de voorpret en fijne pakjesavond! 🎁

Deze blog is geschreven door Evelien, pedagogisch medewerker op de dreumesgroep op de Toddlers Huis locatie Kraneweg

MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?