Altijd hetzelfde liedje – Zingen op het kinderdagverblijf

liedjes op het kinderdagverblijf Di zijme wangetes en dit is mekiiiiiin!” En jij denkt, huh? Welk liedje is dat? We horen je denken; “Vast op de opvang geleerd”. Nou, dat kan heel goed kloppen! We zingen op onze kinderdagverblijven de hele dag door. Waarom we dat doen en waar al dat zingen wel niet goed voor is, dat zingt eh… vertelt onze collega Elise (pedagogisch medewerker op het kinderdagverblijf en de BSO aan de Paterswoldseweg) in dit blog. Zing je mee? 😊

Afleiding

Zingen met kinderen is niet alleen ontzettend leuk en gezellig, maar het kan ook echt een functie hebben. liedjes creche Daar weten we op het kinderdagverblijf alles van. En dat begint al direct aan het begin van de opvangdag. Het brengmoment gaat soms met wat tranen gepaard, want afscheid nemen van papa of mama is natuurlijk niet altijd leuk. Een beproefde truc is dan om een liedje in te zetten als ‘afleidingsmanoeuvre’. Even lekker samen zingen zorgt er voor dat je kind even aan iets anders denkt, en dan zijn de tranen zo weer opgedroogd en is je kind weer opgevrolijkt. Extra leuk is het natuurlijk als andere kinderen mee komen zingen, dan is het ’s ochtends vroeg al een gezellige boel!

“Zingen met kinderen kan echt een functie hebben.”

 

Taalontwikkeling

Wanneer je met (hele) jonge kinderen liedjes zingt, hoor je de kinderen soms fonetisch meezingen. Ze zingen dan niet de daadwerkelijke woorden, maar de klanken die ze horen. Dat is een hele normale fase in de taalontwikkeling. Door liedjes vaker te herhalen en als volwassene mee te zingen, krijgen kinderen de uitspraak van woorden steeds beter onder de knie. Maar dat niet alleen; door te zingen worden woorden in een context geplaatst en dat helpt om de woorden beter te begrijpen. Want denk er maar eens over na: in kinderliedjes gaat het soms over hele rare, (voor een kind nog) onbekende dingen. Wat is bijvoorbeeld een raamkozijn (waar je op een trapje naar toe kunt klimmen), hoe komt Opa Bakkebaard aan die rare achternaam en wat is rijstebrij? Door liedjes wordt de woordenschat van kinderen dus flink uitgebreid.

“Liedjes helpen om woorden beter te begrijpen.”

Bewegen maar!

Dat het zingen van liedjes een positief effect heeft op de taalontwikkeling is misschien een inkoppertje, maar wat dacht je van de motorische ontwikkeling? Met liedjes kunnen de kinderen al van jongs af aan bewegingen leren. bewegen op muziek ‘Klap eens in je handjes’ natuurlijk, en naarmate de kinderen ouder worden komen er steeds meer bewegingen bij, of worden de bewegingen iets ingewikkelder. Een beweeglijk nummer dat we op de dreumesgroep aan de Paterswoldseweg regelmatig zingen is:

Met de vingertjes, met de vingertjes (tikken dan met de vingers op tafel)

Met de hele platte handen (dan met de platte hand)

Met de vuistjes, met de vuistjes (dan met de vuisten)

Met de ellebogen, prrrr prrrr prrrr

Met de ellebogen, prrrr prrrr prrrr (met de ellebogen op de tafel en dan in je bolle wangen prikken)”

Liedjes zoals ‘In de maneschijn’, ‘Papegaaitje leef je nog’ en ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ horen er natuurlijk ook bij als je zingen en bewegen wilt combineren.

Muziekles

Op het kinderdagverblijf maken we samen met de kinderen ook regelmatig muziek. Alle kinderen krijgen dan een instrumentje, zoals een sambabal, tamboerijn of trommel. Ze mogen daar dan geluid mee maken terwijl we samen liedjes zingen. De kinderen leren zo verschillende instrumenten kennen, en ook de geluiden en klanken die bij die instrumenten horen. Het ritmische gevoel laat soms nog wel even op zich wachten… 😉.

“Liedjes geven op het kinderdagverblijf structuur aan de dag.”

Zingend de dag door

Liedjes zijn op het kinderdagverblijf een belangrijke manier om structuur in de dag aan te brengen. We zingen de hele dag door vaste liedjes die het moment van de dag aangeven.

kind met xylofoon

Goedemorgen!

De opvangdag begint bij ons met het ‘Goedemorgen liedje’, waarbij we alle kinderen welkom heten en elkaars namen benoemen. Een heel leerzaam en functioneel muzikaal momentje, want alle kinderen worden erbij betrokken:

“Goedemorgen Isa, wat fijn om jou te zien!

Wie zit er naast jou, weet je dat misschien?”

Eetmomenten

Na het welkom heten van iedereen begint het eerste eetmoment: fruit eten. Tijd voor een nieuw liedje, bijvoorbeeld ‘Smakelijk eten’ of ‘De plantjes krijgen water’. Maar mijn persoonlijke favoriet gaat als volgt:

Kijk eens naar mijn appel,

Kijk eens naar mijn peer,

En naar mijn banaan

En er is nog veel meer!

Eet maar lekker op want fruit is gezond,

Stop het niet in je oren maar in je mond”

Zelf vind ik het heel leuk om dit liedje af en toe expres fout te zingen om de kinderen op de groep aan het denken te zetten. Ik zing vaak “stop het niet in je oren maar in je neus”. De wat oudere dreumesen en peuters liggen dan vaak in een deuk en vinden het maar wat leuk om me te verbeteren. muziek kinderdagverblijf Ook wijs ik weleens in plaats van mijn mond een ander lichaamsdeel aan, ook succes verzekerd 😉. Je kunt met dit liedje meerdere lichaamsdelen langsgaan en zo de kinderen van elkaar laten leren. Waar zit je kin, je hand, je elleboog?

Opruimen

Nu is opruimen iets dat op de opvang meerdere keren op een dag moet gebeuren. Elke keer voordat we aan tafel gaan wordt het speelgoed weer netjes in de kast gelegd. Als je magische krachten hebt is het misschien voldoende om te vragen of iedereen helpt met opruimen, maar op het kinderdagverblijf werkt het ‘Opruimliedje’ vaak beter. Daar wordt opruimen zelfs een beetje gezellig van 😊.

“We gaan opruimen,

We gaan opruimen,

Zet het waar het hoort, zet de spullen soort bij soort.

We gaan opruimen,

We gaan opruimen,

Ruim de boel maar op!”

(En eigenlijk is het dan héél belangrijk om te eindigen met “opperdepop” 😉)

“Van zingen wordt zelfs opruimen gezellig!”

Zo gaan we met elkaar zingend de dag door. Het maakt niet uit of je een topstem hebt of de vogels van schrik van het dak vallen zodra jij een nummertje inzet: kinderen vinden het prachtig! Duik thuis dus ook eens in de wereld van kinderliedjes. Schaf een instrumentje aan (dat je op momenten waarop je rust wilt even tactisch verbergt) en probeer het “Opruimliedje” eens uit wanneer de hele grond bezaaid ligt met speelgoed. Je weet maar nooit, misschien werkt het. En anders is het in ieder geval gezellig!

Foto van MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?