Zullen we ons samen vervelen?

Kind verveling “Maaaaaama, ik verveel me!” Deze zin schoot deze week, die als een maand voelde, misschien wel duizend keer door mijn hoofd. Dit zei ik namelijk vaak tegen mijn moeder toen ik nog een klein meisje was. Alle tv-programma’s zijn al gekeken of ze zijn stom. Het huiswerk is af. Alle spelletjes zijn uitgespeeld. Vriendjes zijn op vakantie of willen niet buiten spelen. Wat ga je dan nog doen? Speelgoed genoeg, knutselspullen genoeg, puzzels genoeg. Ik kwam niets te kort! Maar me vervelen deed ik wel.

Nu ik al twee weken zoveel mogelijk thuis zit door het coronavirus moet ik er weer aan geloven. Netflix, Videoland en genoeg klusjes te doen in huis. De afwas wacht op me en een keer uitgebreid koken schiet ook door mijn hoofd. Maar toch ben ik me ontzettend aan het vervelen. Elke dag maar weer bedenken wat je die dag gaat doen. Het is niet voor iedereen zo gemakkelijk als je zou denken en al helemaal niet voor kinderen.

Verveelde kinderen

Kinderen die zich vervelen zijn hangerig, moeilijk te enthousiasmeren en allesbehalve gemotiveerd om iets te doen met alle leuke ideeën die je als ouder of pedagogisch medewerker oppert. Tegelijkertijd is er een grote wens naar plezier en sensatie. Wanneer dit gaat komen is nou juist de vraag.

Nadat ik dan weer een aantal keren luid tegen mijn moeder had gezegd dat ik me wéér verveelde zei mijn moeder altijd: “Het is helemaal niet erg om je een keer te vervelen.” Hier snapte ik natuurlijk helemaal niks van. Zuchtend ging ik dan weer op de bank zitten. “Wat stom zeg, kan ze niet iets voor me verzinnen?”, dacht ik dan altijd.

Op den duur rolde ik dan van de bank af op weg naar mijn kamer. Wat lag daar op de hoek van mijn bureau? Een kwast. Verven! Na uren verven, tekeningen maken, kleuren mengen en knoeien kwam ik uitgedroogd naar beneden om iets te drinken. Ik verveelde me ineens niet meer!

Ik hoor je denken, waar wil ze heen met haar verhaal? Ik ga even terug naar wat mijn moeder dan tegen mij zei: “Het is helemaal niet erg om je een keer te vervelen.”

Vervelen? Ja graag!

Want dat is dus écht zo! Als kinderen zich vervelen nemen ze namelijk eventjes rust. Alle prikkels worden verwerkt en als er op den duur niets meer is om over na te denken, gaan kinderen heerlijk fantaseren. Er is nu namelijk weer ruimte om allemaal nieuwe leuke, interessante dingen te bedenken. Zodra een kind begint te fantaseren komt er een stofje vrij dat dopamine heet. Dopamine zorgt voor blijheid in het lijf en dat is wat we natuurlijk willen bij elk kind.

Kinderen worden uiteindelijk niet alleen heel blij van een goede verveel-sessie maar ook erg creatief. Na al het dagdromen, fantaseren en het verwerken van de prikkels uit hun drukke leventje komen ze vanzelf op een fantastisch idee om zich te vermaken.

Mama heeft altijd gelijk

Mijn moeder had dus toch gelijk, net als gewoonlijk. Vervelen is af en toe niet zo erg voor een kind. Af en toe, zeg ik expres, want een kind moet natuurlijk wel genoeg gestimuleerd worden om zich op een goede manier te vervelen en alle prikkels die het heeft ontvangen kunnen verwerken.

Na al deze info ben ik wel weer toe aan een goede verveel-sessie. Doe je mee? 😉

(Toch wat anti-verveel-tips nodig nu je door het coronavirus thuis zit met de kinderen? Je vindt onze tips hier!)

Deze blog is geschreven door Anna, pedagogisch medewerker op het kinderdagverblijf in Groningen aan de locatie Oosterhamrikkade

MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan twintig jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen!

Laat een reactie achter

Ingrid Weijens

Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?