Zwangerschapstrends 2020

Was je zwanger in 2019? Grote kans dat je minstens een van deze zwangerschapstrends kent – of er zelf aan bij hebt gedragen. Zien we deze trends ook terug in 2020? Who knows. Hopelijk de leukste wel.

Een gender reveal party, helemaal van nu. Wordt het een blauw of een roze feestje”

Een blauw of roze feestje

Overgewaaid uit de Verenigde Staten en stiekem toch ook wel heel erg leuk: de gender reveal party. Helemaal als de ouders in spé zelf ook nog niet weten of ze een meisje of een jongetje gaan verwelkomen. Zij maken ten overstaan van alle gasten een doos gevuld met ballonnen in roze of blauw open. Of snijden een taart aan die een van die kleuren heeft. Surprise!

Zwangerschapsshoot… in een melkbad

Wait, what?! Zwangerschapsshoots van de mooie bolle buiken zijn van alle tijden. In sjiek zwart-wit bijvoorbeeld. Of met een kleurige schildering op de buik. Maar voor deze trend pakt de aanstaande moeder het anders aan. De zwangere dame neemt plaats in een bad gevuld met melk. Hierin drijven bijvoorbeeld mooi gekleurde bloemen. De fotograaf neemt van bovenaf een foto van de buik die opduikt uit de melk. Het levert zeker mooie en smaakvolle plaatjes op – met de juiste fotograaf en rekwisieten. Benieuwd? Je vindt genoeg foto’s op Instagram wanneer je zoekt op #milkbathmaternity.

Fitte moeders-in-spé

Sporten tijdens de zwangerschap past helemaal in deze tijd. Toch stuit het nog wel eens op weerstand. Kregen we eerder niet het advies van de dokter om het juist rustig aan te doen en te stoppen met sporten? Uit recent onderzoek blijkt dat actief zijn niet slecht is voor de zwangerschap. Dat sporten bijvoorbeeld een vroegtijdige bevalling kan veroorzaken, wordt niet ondersteund door wetenschappelijke data. Onderzoekers onderzochten ruim tweeduizend zwangeren tijdens het sporten (cardio, aerobics, lichte krachttraining). Klachten over rugpijn namen af, net zoals de kans op een te hoge bloeddruk. De conclusie: vrouwen met een gezond gewicht die zwanger zijn van een eenling kunnen veilig sporten – tot wel vier keer per week.
Let wel op: tijdens een zwangerschap verzuren je spieren sneller en heb je een langere hersteltijd nodig. Ook wil je niet teveel buiten adem/oververhit raken. Beide hebben namelijk invloed op de zuurstoftoevoer naar de baby. Hoe je het beste kan sporten? Personal trainster (en moeder van zonen) Yousra vertelt het je in haar blog sporttips voor zwangere vrouwen.

“Een zwangerschapsshoot met mooie bolle buiken is van alle tijden”

Babypod

De Babypod deed nogal wat stof opwaaien dit jaar. Deze Spaanse uitvinding maakt het mogelijk om je baby al in de buik te laten genieten van goede muziek. Babypod is een inwendige speaker, ‘verpakt’ in een tampon. Gaat dat je iets te ver? De studies die aantonen dat ongeboren kinderen positief reageren op muziek, bewijzen ook dat die muziek door de buikwand heen te horen is. Dus zet je favoriete liedje op de speakers of speel een muziekdoosje af bij je buik. Na de bevalling herkennen veel baby’s de muziek die ze voor hun geboorte ook hoorden. En dat maakt hen zichtbaar rustiger.

Van 3- en 4D echo naar 3D-print

In 2015 stonden de nieuwsbladen er vol van: 3D-printers die een beeldje printen van de ongeboren baby. Toen was vooral de vraag of er mensen zouden zijn die dat ook daadwerkelijk zouden doen. In 2020 is de techniek nog toegankelijker en gebeurt het steeds vaker. Hoe? Vraag tijdens het consult met de echoscopiste om een mooi beeld van je kindje op te slaan. Deze bestanden deel je vervolgens met een bedrijf dat zich specialiseert in het printen. Vier weken later wordt er een beeldje van je baby bij je thuisbezorgd. Goedkoop? Niet bepaald. Voor zeshonderd euro heb je deze preview van je kindje.

Uit de oude doosch: zwangerschapstrends die nu streng afgekeurd worden

Raar maar waar: vroeger werd je als aanstaande moeder aangemoedigd om te gaan roken. Een glas wijn kon er ook wel bij. Daar kunnen we ons nu niets meer bij voorstellen – onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat dat behoorlijk wat schade kan aandoen. Deze en nog drie andere adviezen die verstandige moeders links laten liggen.

“ Raar maar waar: vroeger werd je als aanstaande moeder aangemoedigd om te gaan roken”

Roken

Het kwam voor dat je – als je nog geen roker was – werd geadviseerd om daarmee te beginnen. Want, zo was de redenatie, zo houd je de baby op een laag gewicht en de breng je je eigen stoelgang op gang. Nu weten we dat roken tijdens de zwangerschap een absolute no no is. De baby krijgt minder zuurstof en voedingsstoffen binnen, kan er astma aan overhouden zelfs. Ook de kans op een miskraam en vroeggeboorte is vele malen groter bij rokende aanstaande moeders.

Wijn drinken

Rustig wachten op de geboorte met een glas rode wijn in je hand ter ontspanning. Tja, ook dit advies zal geen enkele dokter je nu nog geven. Alcohol kan namelijk leiden tot vervelende afwijkingen bij het kind. Zoals het Foetaal Alcoholsyndroom (FAS). Elk jaar worden er in Nederland helaas toch nog 500 kinderen geboren met dit syndroom.

Geen seks tijdens zwangerschap

Dit advies stamt nog uit de tijd dat seks vies was. Het kind zou besmet kunnen raken met ‘wellustige neigingen’. Nu kijken we daar heel anders tegen aan. Het kindje zit veilig in de baarmoeder en kan niet ‘besmet’ of geraakt worden tijdens de seks. Nu wordt seks soms zelfs aangeraden om de weeën op gang te brengen.

Zwangerschapskorset

Voor de Tweede Wereldoorlog droegen dames van de hogere klassen een korset dat hun taille flink insnoerde. Dat had enkele vervelende gevolgen. Door het strakke keurslijf verschoven organen – ze werden haast geplet – en kregen de longen minder zuurstof. Zwangere dames stelden de overstap van een gewoon korset naar een korset speciaal voor zwangerschap zo lang mogelijk uit.

Binnen blijven

Zonlicht zou de baby kunnen koken en hobbelige wegen zouden niet goed zijn voor de foetus in de buik. Gelukkig ben je als zwangere vrouw nu niet meer aan huis gebonden. In de auto heb je speciale gordels die de buik ontzien en nee, hobbelige wegen zijn niet gevaarlijk, hooguit ongemakkelijk. Ook mag je gewoon de deur uit als de zon schijnt. Vitamine D doet iedereen goed. Let er wel op om je goed in te smeren zonnebrandcrème om het ‘zwangerschapsmasker’ te voorkomen.

Wat zijn volgens jou de leukste zwangerschapstrends van 2019/2020? Of weet jij nog van een verouderd zwangerschapsadvies waar we nu gek van zouden opkijken? We zijn benieuwd!

Picture of Noortje van Monkey Donky

Noortje van Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?