Boekstart

Peuters, dreumesen en zelfs baby’s houden van boeken. Samen lezen is gezellig en leerzaam. De bibliotheek in Groningen laat kinderen en hun ouders sinds 2008 al kennismaken met boeken en het plezier van samen lezen via Boekstart. De bibliotheek wil via de kinderopvang peuters en dreumesen kennis laten maken met het (samen) lezen van boeken.

Samen lezen

Dat voorlezen goed is voor de taalontwikkeling voor je kind wisten we natuurlijk al lang. Maar voorlezen aan baby’s? Zelfs nog voordat zij kunnen praten? Ook dat blijkt een gunstig effect op de taalontwikkeling van je kind te hebben. Lang voordat een baby zijn eerste woordjes zegt, kan hij al klanken en woorden herkennen. Praat daarom tegen je baby vanaf dag één. Na een maand of drie, vier kun je samen plaatjes kijken of een leuk ‘voelboekje’ ontdekken. Gewoon een paar minuutjes maar. Vertel wat er te zien is en te voelen, zodat je kleine zijn woordenschat kan uitbreiden. Een halfjaar later kun je al een eenvoudig verhaaltje voorlezen. Voorlezen stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je baby Allemaal zaken waar je kind een leven lang plezier van heeft.

Voor jong & oud!

Boekstart leidt leescoördinatoren binnen de kinderopvang op. Ook Monkey Donky heeft een leescoördinator aangewezen. Onze leescoördinator Lianne is helemaal op de hoogte van de jeugdliteratuur (0-4 jaar).  Er wordt veel voorgelezen op de groepen, het lezen is structureel ingebouwd in het dagritme op de groepen. Alle groepen hebben gezellige voorleeshoekjes. Boekstart zorgt er voor dat er een boekencollectie is die aansluit bij de leeftijden op de verschillende groepen. Het is gebleken dat kinderen die vroeg in aanraking zijn gebracht met lezen en boeken een voorsprong hebben op school wat lezen en taal betreft. Deze voorsprong weten zij ook vast te houden. Voor Monkey Donky Speelhuis is dit een reden om deel te blijven nemen aan dit project.

 

BoekStart koffertje cadeau

Maak je baby (gratis!) lid van de Bibliotheek en krijg het leuke BoekStartkoffertje cadeau. Met daarin een stoffen babyboekje, en een liedjesboekje met cd of een hardkartonnen boekje voor als je kindje iets ouder is. In de Bibliotheek kan je meteen de speciale BoekStarthoek met babycollectie ontdekken. De meeste bibliotheken doen mee, kijk hier wat voor jullie de dichtstbijzijnde Bibliotheek is en kom boekjes lenen.

 Gratis BoekStartkoffertje, bibliotheeklidmaatschap en BoekStarthoek in de bibliotheek;
 Adviezen om met je baby te genieten van lezen en boekentips;
 Ondersteund door de gemeente en het consultatiebureau;
 Speciale ouder-en-kind-bijeenkomsten in de bibliotheek;

Op www.boekstart.nl kunt u alle informatie vinden over dit project. BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen en Sectorinstituut Openbare Bibliotheken, is onderdeel van het programma Kunst van Lezen en wordt gefinancierd door het ministerie van OCW. Een leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby’s;

Tips voor bij het voorlezen

• Kies een verhaal dat past bij de leeftijd en interesse van je kind.
• Lees het verhaal eerst even zelf, zodat je weet wat er komt.
• Maak het verhaal levendig, denk aan voorbeelden en intonatie.
• Geef je kind de kans om tijdens het voorlezen te reageren.
• Betrek je kind bij het verhaal door vragen te stellen.

“Een moment van rust in de drukke kinderdag”

 

 

boekstart3

Vanuit Monkey Donky Speelhuis is Lianne Appelhof aangewezen tot leescoördinator en heeft zij enige tijd geleden het certificaat van boekstart mogen ontvangen. Nadat Lianne de cursus succesvol had afgerond, kwam zij met veel leuke ideeën en nieuwe boeken terug. Tijdens de cursus viel het haar op dat veel punten die bij boekstart aan het licht komen, al worden toegepast binnen Monkey Donky Speelhuis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vele voorlezen, dit gebeurt al op de babygroep. We laten de kinderen ontdekken door middel van knisper en voelboekjes. Er worden activiteiten georganiseerd aan de hand van een boek, het jaarlijkse voorleesontbijt, de kinderboekenweek enz.

Een nieuw punt van aandacht was de manier van voorlezen, dit meer vanuit het kind zijn of haar beleving laten komen en je niet te bepreken tot wat er op de pagina’s staat. Iedereen kan dit op zijn of haar eigen manier invullen, maar dat lezen van belang is en een hoop toevoegt aan de ontwikkeling van zowel kinderen als volwassen , is een ding wat zeker is. Dus blijven lezen!

Rondleiding aanvragen

Voordat u uw kind bij een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang aanmeldt, wilt u natuurlijk eerst even komen kijken.